fbpx

Έτσι ιδρύθηκε η ΑΕΚ Αθηνών!

Όταν αναφέρεσαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορείς να μην συμπεριλάβεις την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως στην συζήτηση. Πρόκειται για μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες στον ελλαδικό χώρο με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο να την ονομάζει “ιδέα”!

Ιδέα γιατί όπως όλες οι ομάδες κουβαλούν πίσω τους μια ιστορία για την οποία είναι περήφανοι οι οπαδοί της και περιτριγυρίζεται από μια μόνο λέξη: “προσφυγιά“!

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε επίσημα στις 13 Απριλίου 1924. Λέμε επίσημα γιατί η αύρα της ΑΕΚ υπήρχε από πριν.

Δες παρακάτω το γιατί:

Στα παράλια της Κωνσταντινούπολης υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Γαλατάς, γνωστή και ως Πέραν. Στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε από το 1875 η ομάδα Ερμής που αναγκάστηκε όμως το 1922 να σταματήσει την λειτουργία του λόγω τουρκικών παρεμβάσεων.

Στο μεταξύ, το 1914 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν Κωνσταντινουπόλεως που όπως και ο Ερμής αναγκάστηκε να σταματήσει την λειτουργία του το 1922. Οι 2 αυτοί σύλλογοι συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας το Πέρα Κλούμπ.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, πρόσφυγες και αθλητές του Πέρα Κλούμπ συναντιούνταν σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου και Μενέλαου Ιωνά στην Στοά “Λούξ” οδό Βερανζέρου στην Αθήνα. Εκεί ήταν που έπεσε και η ιδέα για την ίδρυση της ΑΕΚ με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται στις 13 Απριλίου 1924!

Το πρώτο καταστατικό της ομάδας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλης Αθλητών που διαμένουν στην Αθήνα και τον Πειραιά προς συνέχιση του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί“.

Αυτή ήταν η αρχή της ΑΕΚ Αθηνών! Αισίως συμπλήρωσε 95 χρόνια ζωής χαραγμένα με παικταράδες και μορφές του ελληνικού αθλητισμού, τρόπαια αλλά και πολλές σπουδαίες στιγμές!

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις στην πλούσια ιστορία της ΑΕΚ Αθηνών;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending