fbpx

Όσα έμαθα κάνοντας εθελοντισμό για 6 εβδομάδες στη Ρουμανία!

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα ήθελες να αλλάξεις στον κόσμο γύρω σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν υπήρχαν ειρηνικές σχέσεις και διαθέσεις ανάμεσα στους λαούς; Έχεις σκεφτεί τι θα μπορούσες να κάνεις εσύ ο ίδιος ώστε να συνεισφέρεις στην κοινωνία και στα άτομα;

Για κάποιον λόγο, είναι δύσκολο για μερικούς να σκεφτούν πως υπάρχουν άτομα εκεί έξω που βοηθάνε χωρίς να έχουν χρηματικό κέρδος ή εγωιστικό συμφέρον. Που βοηθάνε για μία κοινωνία πιο ανοιχτή και για μία κουλτούρα – παιδεία που θα αγκαλιάζει την διαφορετικότητα.

Μάθε εδώ τα πάντα για την AIESEC!

1
Και, όμως, αυτά τα άτομα υπάρχουν και ονομάζονται “Εθελοντές”.

Όχι μόνο είναι μία πράξη αλληλεγγύης και βοήθειας στο συνάνθρωπο, αλλά και ένας τρόπος να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να εξελιχθείς. Αρπάζοντας τις ευκαιρίες δίπλα σου, ανοίγεις τους ορίζοντες σου και συνεισφέρεις στη βελτίωση κοινωνικών ζητημάτων ανά τον κόσμο. Στη βελτίωση του αύριο.

2
Προσωπικά, δεν μου άρεσε όταν μερικοί συμμαθητές και αργότερα άλλοι συμφοιτητές μου παραπονιούνταν για τα όσα συνέβαιναν γύρω τους.

Μου κακοφαινόταν που έβλεπα άτομα της ηλικίας μου να μιλάνε για μία αλλαγή, να ανεβάζουν δημοσιεύσεις για την έλλειψη ευκαιριών και ότι πρέπει κάποιος να δράσει για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ενώ οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα από μέρους τους για να το πετύχουν αυτό.

Προκαλώντας τον εαυτό σου να πάρει μέρος σε καταστάσεις καινούριες για εσένα και να προσπαθήσει να βρει νέους, καινοτόμους τρόπους να βρίσκει λύσεις, καταλαβαίνεις τον εαυτό σου. Από τι δεξιότητες, αξίες και ιδανικά αποτελείσαι και εσύ ο ίδιος τι σκοπό έχεις να πετύχεις και να βελτιώσεις.

Τι θα γινόταν αν όλοι σταματήσουν να βασίζονται μόνο στους άλλους και εμπιστεύονταν τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους;

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν το κάθε ένα από τα δισεκατομμύρια άτομα στον πλανήτη έπαιρνε την αλλαγή στα χέρια του και έκανε το πρώτο βήμα προς κάτι νέο και διαφορετικό;

3
Πολύ εύκολα μιλάμε για θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, για θέματα κακοποίησης γυναικών και ότι “παιδάκια σε άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καν σχολείο”.

Σίγουρα αισθανόμαστε λύπη. Σίγουρα πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος χωρίς πείνα, φτώχεια και δυστυχία. Αλλά τι κάνουμε στην ουσία για όλα αυτά;

Βοηθώντας άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση να μάθουν έστω και κάτι μικρό για άλλες χώρες και τη διαφορετικότητα, αναφέροντας έστω και τα δικαιώματα γυναικών, αντρών και παιδιών σε χώρες που δε γνωρίζουν τι πάει να πει η ισότητα των φύλων ή χρησιμοποιούν μικρά παιδιά ως εργάτες. Συστήνοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και κουλτούρες μπορείς να συνεισφέρεις στα κοινωνικά ζητήματα, να δεις κάτι καινούργιο και να μάθεις τόσα πολλά για τον εαυτό σου, τις αξίες σου και τις δεξιότητες σου.

4
Το καλοκαίρι του 2015 συμμετείχα στο Global Volunteer της AIESEC, σε ένα πρόγραμμα που αφορούσε την εθελοντική εργασία σε κατασκήνωση στη Ρουμανία για 1,5 μήνες.

Ήμουν υπεύθυνη για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στην κατασκήνωση και μέσα από θεατρικά παιχνίδια, συζητήσεις που διοργανώναμε και από τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης κατάφερα να βοηθήσω στην εξάλειψη του προβλήματος της παιδείας που με ενδιέφερε. Αυτό είδα πως είχε ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού στο τέλος τα παιδιά σέβονταν περισσότερο το ένα το άλλο και τις ιδέες τους.

Ταυτόχρονα, άλλαζα και εγώ και βελτιωνόμουν σαν άτομο μέσα από αυτό που πρόσφερα στους άλλους.

Συνειδητοποιώντας το τι μου πρόσφερε αυτή η εμπειρία και βλέποντας τη διαφορά στον εαυτό μου και πριν την εμπειρία μου και μετά, αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά στη βελτίωση του αύριο με το να γίνω μέλος στον οργανισμό το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Και μετά από 1μιση χρόνο έχω αναπτύξει στοιχεία και δεξιότητες του εαυτού μου που ούτε καν ήξερα ότι είχα, όπως το να εκφράζομαι πιο εύκολα, να μπορώ να εξηγήσω καλύτερα πολύπλοκα θέματα, την οργάνωση, την ομαδικότητα και ιδιαίτερα την κατανόηση.

5
Οι ευκαιρίες βρίσκονται δίπλα σου, αρκεί να θέλεις εσύ ο ίδιος να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κοινωνία και τον εαυτό σου

Από τα να βοηθήσεις κάποιον στο δρόμο στη δική σου χώρα, μέχρι το να βρεθείς σε μία ξένη χώρα και να βοηθήσεις άτομα εκεί, είναι πράξεις που βοηθάνε όχι μόνο στη βελτίωση της κοινωνίας, αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου.

Έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου, να καταφέρεις να περάσεις πιο εύκολα τα εμπόδια που συναντάς στην καθημερινότητα σου.

Με αυτόν τον τρόπο να επηρεάσεις θετικά τα άτομα γύρω σου και να αρχίσεις να σκέφτεσαι ως πολίτης του κόσμου και πώς εσύ μπορείς να προσφέρεις περισσότερο γύρω σου.

6
Κάνε το βήμα. Κάνε την αρχή και βρες εσύ το πώς θες να δεις τον κόσμο.

Το πώς θες εσύ να αισθάνεσαι σαν άτομο και τα ιδανικά σου. Βρες τον εαυτό σου. Ναι, είναι δύσκολο. Ναι, είναι τρομακτικό να αφήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο έχεις μεγαλώσει, αλλά ο κόσμος -πλέον πιο έντονα από ποτέ- ζητάει να αλλάξει. Θέλει να βελτιωθεί και να κάνει βήματα προς το καλύτερο.

7
Αλλά για αυτό πρέπει να ληφθούν ριζικές αποφάσεις για να έρθει μία ριζική αλλαγή. Εσύ θα είσαι μέρος αυτής;

Αν θέλεις, όχι απλά να μιλάς για μία αλλαγή, όχι απλά να ελπίζεις για αυτήν, αλλά να είσαι μέρος της, πάρε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά σου και συνέβαλε στην εξάλειψη παγκόσμιων κοινωνικών ζητημάτων.

Αν πραγματικά θέλεις κάτι, το μόνο εμπόδιο που θα βρεις μπροστά σου, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός!

 

Δες επίσης: Η Θεοδώρα μας μίλησε για τη μοναδική εμπειρία εθελοντισμού 6 εβδομάδων στην Αίγυπτο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending