fbpx

Δες πού καταλήγει μια μπαταρία όταν χρησιμοποιηθεί και μετά ανακυκλωθεί!

Ξέρεις πώς καταλήγει μια μπαταρία στα χέρια μας; Λογικά ναι! Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της, φτάνει στους προμηθευτές και από εκεί στα καταστήματα πώλησης από όπου την αγοράζουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στις διάφορες συσκευές. Φυσικά, μπορεί να έρθει μαζί με τη συσκευή, π.χ. smartphone.

Κάθε μπαταρία όμως, έχει ένα κύκλο ζωής που όταν αδειάσει και είναι πλέον άχρηστη σε εμάς, αυτός ο κύκλος πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό συμβαίνει μόνο αν τη ρίξουμε στους 3500 κάδους ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΗΣ που βρίσκονται σε όλη την Κύπρο.

Αν και αρκετοί ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες μας, σκέφτηκες ποτέ τι ακολουθεί μετά που αφήνεις την μπαταρία στον κάδο; Ρωτήσαμε και μάθαμε!

Η διαδικασία για την ανακύκλωση των μπαταριών

1. Οι καταναλωτές, όπως κι εσύ, ρίχνουν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στους κάδους της ΑΦΗΣ. Αν έχεις κάποιες μαζεμένες στο σπίτι τότε μπορείς να βρεις τον πιο κοντινό κάδο ΕΔΩ!

2. Η ΑΦΗΣ Κύπρος, ως ο υπεύθυνος οργανισμός για τη συλλογή και ανακύκλωση των μπαταριών (μέχρι 2 κιλά), παραλαμβάνει τις μπαταρίες με τα φορτηγάκια της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και τις αποθηκεύει σε ειδικούς χώρους.

3. Όταν μαζευτούν επαρκείς ποσότητες, η ΑΦΗΣ στέλνει τις μπαταρίες σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην Ευρώπη για να γίνει το κύριο μέρος της διαδικασίας ανακύκλωσης.

4. Στα εργοστάσια γίνεται ο διαχωρισμός των συστατικών που αποτελούν τις μπαταρίες. Αποσπώνται δηλαδή τα χρήσιμα μέταλλα και υλικά για να αξιοποιηθούν και πάλι.

5. Ακολούθως, τα υλικά αυτά προωθούνται στη βιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

Άρα, με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών και μείωση του όγκου απορριμμάτων. Για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει μέχρι και το 80%.

Αν πεταχτεί στα σκουπίδια ο κύκλος ζωής διακόπτεται και χάνονται πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια. Επίσης, κάποια στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Δες το πιο κάτω βίντεο για να καταλάβεις ακόμα καλύτερα το ταξίδι της μπαταρίας:

Τώρα ξέρεις πλέον τι συμβαίνει με τις μπαταρίες σου κάθε φορά που τις ανακυκλώνεις, αντί να τις πετάς!

 

Ανακύκλωσε τις άδειες μπαταρίες σου στους κάδους της ΑΦΗΣ που θα βρεις σε διάφορους πολυσύχναστους χώρους, σε πάνω από 3500 σημεία παγκύπρια! Σίγουρα υπάρχει ένας κοντά σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending