fbpx

Τα υπέρ & τα κατά για την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία: Λέκτορας ψυχολογίας του University of Derby εξηγεί!

Διασημότητες όπως την Halle Berry, Celine Dion και Janet Jackson κυριεύουν τoυς τίτλους των ΜΜΕ λόγω του ότι απέκτησαν παιδιά σε ηλικία πάνω των 40 ετών. Ο Δρ. Christopher Barnes, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Derby συζητά την επίδραση που έχει η απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο Dr. Barnes, ανώτερος λέκτορας Ψυχολογίας και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για την Εφαρμοσμένη Αναπτυξιακή Ψυχολογία, έχει ως ερευνητικό ενδιαφέρον τα μωρά, παιδιά και τους γονείς τους.

Εξηγεί ο Dr. Barnes πως οι άνθρωποι κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες για πολλούς λόγους, οι οποίοι είναι κυρίως πολύ προσωπικοί ή επαγγελματικοί, ή ακόμη λόγω δυσκολίας να συλλάβουν ή να μην ένιωσαν έτοιμοι συναισθηματικά

Η μέση ηλικία που κάνουν παιδιά οι γονείς αυξάνεται σταδιακά, αφού τώρα οι μητέρες 35 ετών και άνω ξεπερνούν πλέον τις μητέρες κάτω των 25 ετών.

Κατ’ ακρίβεια, το 53% των μητέρων και το 68% των πατέρων είναι άνω των 30 ετών στην Αγγλία και Ουαλία.

Συνεχίζει ο Dr. Barnes λέγοντας πως είναι καλύτερο να κάνει κανείς παιδιά σε μικρότερη ηλικία, αφού μεγαλώνοντας αυξάνεται το ρίσκο αποβολών και επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και γέννα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές για το μωρό, όπως το να γεννηθεί πρόωρα ή να έχει χαμηλό βάρος γέννησης, δημιουργώντας διάφορους κινδύνους και για τους γονείς αλλά κι για τα παιδιά τους.

Παρόλ’ αυτά, το ποσοστό που θα επηρεαστεί από τα πιο πάνω είναι μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και πέραν του ότι για κάποιους γονείς μεγαλύτερης ηλικίας υπάρχει αρνητικό κοινωνικό στίγμα, αναμένεται πως οι ζωή τους θα κυλήσει για τους περισσότερους ομαλά.

Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες συγκυρίες που συντείνουν στην διαμόρφωση της υγείας των γονιών, του τρόπου σκέψεως τους, των συμπεριφορών τους και το πώς επηρεάζονται τα παιδιά τους από αυτά, παρά να εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από το ότι είναι «μεγάλοι γονείς».

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος σύμφωνα με τον Dr. Barnes, ο οποίος σημειώνει κάποια οφέλη για τους γονείς και τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αργότερο στάδιο στη ζωή των γονιών. Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανόν να παραμείνουν στον χώρο της εκπαίδευσης περισσότερο, να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να έχουν καλύτερη επίδοση σε διάφορες αξιολογήσεις συγκριτικά με τα αδέρφια τους που έχουν γεννηθεί όταν οι μητέρες τους ήταν νεότερες.

Επίσης, υπάρχουν τεκμήρια που εισηγούνται πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι και περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στο ότι πιθανόν να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση παρά τους νεότερους γονείς. Άλλες έρευνες δείχνουν πως τα παιδία μεγαλύτερων σε ηλικία μητέρων βιώνουν λιγότερες συμπεριφοριστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες κατά τη ζωή τους. Η ψυχολογική ωρίμανση των μεγαλύτερων μητέρων ενδείκνυται να έχει θετική επίδραση στην γενικότερη ευεξία των παιδιών τους μέχρι τα μέσα της εφηβείας τους.

Συμπεραίνει ο Dr. Barnes πως υπάρχουν ρίσκα κατά την απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα φαίνονται θετικά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα εισηγούνται πως η ηλικία των γονιών δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού ή τις ζωές των γονιών. Έτσι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως η περιβαλλοντική, πολιτιστική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Αν ενδιαφέρεσαι και εσύ να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο του Derby σε ένα από τα ποικίλα προγράμματα ψυχολογίας, επικοινώνησε με την Global Educational Services – τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του University of Derby στην Κύπρο στο 22780250.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending