fbpx

Η μέρα που ξεκληρίστηκε η “Grande Torino”!

Την δεκαετία του ’40 στην Ιταλία υπήρχε μόνο μια ομάδα: η Torino. Βλέπεις, είχαν κατακτήσει 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα (1943, 1946, 1947, 1948) ενώ αν δεν διακοπτόταν το πρωτάθλημα λόγω Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1944, 1945) θα κατακτούσε και άλλους τίτλους.

Ήταν μια ομάδα πραγματικό στολίδι για το ιταλικό ποδόσφαιρο, καμάρι όλων των Ιταλών με τον Valentino Mazzola να είναι ο αρχηγός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης μιας ομάδας – μοντέλο για την εποχή.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 1947 σε ένα φιλικό της Ιταλίας με την Ουγγαρία η “σκουάντρα ατζούρα” παρατάχθηκε με μια εντεκάδα στην οποία μόνο ο τερματοφύλακας δεν ανήκε στην Torino!

Η κυριαρχία όμως των “ταύρων” έμελλε να διακοπεί πολύ άδοξα στις 4 Μαΐου 1949. Οι καφέ είχαν ταξιδέψει στην Λισαβώνα όπου αντιμετώπισαν την Benfica σε ένα φιλικό παιχνίδι – τιμητική για τον Jose Fereira, προσωπικό φίλο του Mazzola.

Ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής στο Τορίνο ο καιρός ήταν ακατάλληλος. Πυκνή ομίχλη και δυνατή βροχή έκαναν το κεφάλαιο προσγείωση πραγματικά δύσκολη υπόθεση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το αεροπλάνο που μετέφερε την “Grande Torino” να συγκρουστεί στον πίσω τοίχο της Superga Basilica λίγο έξω από το Τορίνο.

documentingreality.com

Η σφοδρή σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία όλοι οι ποδοσφαιριστές της μεγάλης “Il Toro”, η προπονητική ομάδα, 2 μέλη του συμβουλίου αλλά και 3 δημοσιογράφοι που ακολούθησαν την αποστολή.

Οι μοναδικοί που επέζησαν ήταν 3 ποδοσφαιριστές που δεν ακολούθησαν την ομάδα στη Λισαβώνα. Ο μελλοντικός θρύλος της Barcelona, Laszlo Kubala που επέλεξε να μείνει με την οικογένεια του, ο Sauro Toma που ήταν τραυματίας και ο Luigi Giulliano που δεν είχε διαβατήριο.

Με το πού έγινε γνωστή η τραγωδία, το Τορίνο πάγωσε. Μια ολόκληρη πόλη που συνδέθηκε όσο ποτέ άλλοτε με τους καφέ ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι κηδείες των αδικοχαμένων ποδοσφαιριστών πήραν την μορφή λαικού προσκυνήματος αφού 500 και πλέον χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν στις κηδείες!

documentingreality.com

Ήταν το τέλος μιας ομάδας που έφτασε στην καταξίωση σε μια δύσκολη εποχή για την Ιταλία, που αγαπήθηκε όσο λίγες και είχε όλα τα εχέγγυα να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

 Η τραγωδία όμως της Superga, όπως έμεινε γνωστή, όχι μόνο σκότωσε μια μεγάλη ομάδα και τα όνειρα της αλλά έδωσε και στα αδικοχαμένα παλικάρια ένα μυθικό χαρακτήρα.

Σήμερα, 69 χρόνια μετά, η μεγάλη Τορίνο όχι μόνο δεν ξεχάστηκε αλλά παραμένει ολοζώντανη στη μνήμη ολόκληρης της Ιταλίας.

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την Torino να μην καταφέρνει από τότε να ζήσει ξανά παρόμοιες στιγμές δόξας όπως εκείνες της δεκαετίας του ’40.

Ο Mazzola όμως και οι συμπαίκτες του θα είναι αιώνιο σύμβολο ενότητας, δόξας και αγάπης για την Torino FC!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending