fbpx

Πώς να αρχίσεις μία καριέρα στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά;

Η λογιστική και τα χρηματοοικονομικά είναι από τις πιο ευέλικτες σταδιοδρομίες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει. Για να είναι επιτυχημένη, κάθε επιχείρηση χρειάζεται ειδικευμένους επαγγελματίες λογιστές υπεύθυνους για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Eπειδή πρόκειται για μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία, υπάρχει η ψευδής πεποίθηση ότι για να μπει κάποιος στο επάγγελμα του λογιστή θα πρέπει να αποκτήσει πανεπιστημιακό τίτλο.

Όμως αυτό δεν ισχύει, επειδή μία επιτυχημένη σταδιοδρομία μπορεί να αρχίσει μέσω επαγγελματικών σπουδών για τα προσόντα AAT. Αυτό μπορεί να είναι και η αρχή για μετέπειτα σπουδές σε πανεπιστήμια της Κύπρου ή του Ηνωμένου Βασίλειου ή να επίσης για σπουδές προς απόκτηση προσόντος εγκεκριμένου λογιστή (Chartered/Certified Accountant).

Ο AAT (Σύνδεσμος Τεχνικών Λογιστικής) προσφέρει προσόντα λογιστικής που σχεδιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία όμως είναι πλέον διαθέσιμα και για σπουδαστές στην Κύπρο. Η οργάνωση ΑΑΤ ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1980, ενώ από τον περασμένο χρόνο άρχισε να προσφέρει τα προσόντα αυτά και στην Κύπρο. Τα προσόντα AAT είναι επαγγελματικά προσόντα που μπορούν να αποκτηθούν είτε με πλήρεις σπουδές ή με μερική φοίτηση καθώς ο σπουδαστής εργάζεται σε λογιστικές ή οικονομικές εργασίες. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να ασκούν τις δεξιότητές τους σε συνάρτηση των μαθημάτων τους, και η άσκηση των γνώσεων σε πραγματικά σενάρια τους βοηθούν στην καλύτερη και άμεση κατανόηση του αντικειμένου.

Τα λογιστικά προσόντα του AAT προσφέρουν εξαιρέσεις από μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πτυχίο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό πανεπιστημίων σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκώβη και το Μάντσεστερ. Τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια προσφέρουν θέσεις σε πτυχιακά προγράμματα, ενώ κάποια από αυτά προσφέρουν εισδοχή άνευ όρων και εξαιρέσεις από το πρώτο έτος σπουδών.

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων στην Κύπρο έχουν κάνει το πρώτο τους βήμα στο λογιστικό επάγγελμα, με την απόκτηση προσόντος LCCI (London Chamber of Commerce and Industry) στη Λογιστική. Όσοι έχουν αποκτήσει αυτό το προσόν μπορούν να προχωρήσουν σε μια ταχεία (fast track) διαδικασία για να γίνουν προσοντούχοι λογιστές, αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προσφέρει το AAT σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει το LCCI.

Το προτέρημα του ΑΑΤ από μία Ακαδημαϊκή οδό προς την λογιστική και τα χρηματοοικονομικά είναι το γεγονός πως η εργασία και η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων σε συνάρτηση με την διδασκαλία γνώσεων κατάλληλων προς άμεση εφαρμογή, τοποθετεί τους προσοντούχους με ΑΑΤ σε πλεονεκτική θέση και έτοιμους προς άμεση απασχόληση χωρίς περεταίρω εκπαίδευση. Σημαντικό είναι ότι η σειρά μαθημάτων μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί σε λιγότερο χρόνο από ό,τι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Μελετώντας για το AAT σημαίνει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να μετακινηθείτε πιο γρήγορα στον κλάδο των εγκεκριμένων λογιστών. Αφού ολοκληρώσετε τις σπουδές σας στο AAT, θα έχετε την ευχέρεια να εξασφαλίσετε γενναιόδωρες εξαιρέσεις από τους εξουσιοδοτημένους και πιστοποιημένους οργανισμούς, όπως από την Ένωση Ορκωτών Εγκεκριμένων Λογιστών (ACCA) και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC).

Μια σταδιοδρομία στη λογιστική μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες σε διάφορους ρόλους, σε πολλούς διαφορετικούς και ενδιαφέροντες τομείς, όχι κατ’ ανάγκην μόνο στα χρηματοοικονομικά, αλλά και στε τομείς όπως ο αθλητισμός, η μουσική και η τεχνολογία.

Πολλά υψηλά στελέχη επιχειρήσεων ξεκινούν με την απόκτηση λογιστικών προσόντων, ενώ στη συνέχεια μπορούν να προχωρήσουν σε ψηλότερες βαθμίδες στον οργανισμό τους λόγω των επιχειρηματικών γνώσεων που τους προσέφεραν τα λογιστικά προσόντα. Επίσης πολλοί επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επωφελούνται από σπουδές στη λογιστική, οι οποίες τους δίνει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν τις επιχειρήσεις τους.

Ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, εαν είστε αναποφάσιστοι για το μέλλον αλλά έχετε σκεφτεί την πιθανότητα σταδιοδρομίας στον τομέα των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών, ίσως πρέπει να εξετάσετε και την πιθανότητα απόκτησης των προσόντων AAT.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να σπουδάσετε για τα προσόντα AAT, επικοινωνήστε με το European Institute of Management and Finance EIMF (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης και Χρηματοοικονομικών) στο 22274470, www.eimf.eu ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@eimf.eu

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending