fbpx

Η Χριστιάνα μας μίλησε για τον “Διαρθρωμένο Διάλογο” και τον ρόλο των νέων σήμερα!

Πρόσφατα έτυχε να μιλήσουμε με τη Χριστιάνα Ξενοφώντος και να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για την ίδια και τις ασχολίες της ως ενεργή νέα σε θέματα νεολαίας.

Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως Λειτουργός Νεολαίας (YouthWorker) στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (ΣυΝΚ). Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου (πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης) και σύντομα κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις.

Εξειδικεύεται σε ζητήματα Νεολαίας, αλλά και στην πολιτική ανάλυση της εικόνας στην εποχή μας (Visual Framing and Political Aspect).

Το κύριο πρόγραμμα ενασχόλησής της στο ΣυΝΚ (Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου) είναι ο Διαρθρωμένος Διάλογος, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν την άποψή τους και να συμβάλουν ενεργά στην χάραξη πολιτικής για τους νέους.

Όπως μας είπε, λατρεύει μεν την δουλειά της, αλλά ταυτόχρονα οι δύο μεγάλες της αγάπες είναι η ποίηση και η φωτογραφία.

Πάμε να δούμε όσα μας είπε στη συνέντευξή μας πιο κάτω:

 

Γεια σου Χριστιάνα. Αρχικά θέλεις να μας εξηγήσεις ποια είναι τα καθήκοντα σου στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου;

Στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου εργάζομαι ως λειτουργός προγραμμάτων. Δηλαδή, κύρια ενασχόλησή μου είναι η υποβολή, ο προγραμματισμός, η εκπόνηση και η αξιολόγηση διαφορετικών ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) προγραμμάτων που έχουν ως αποδέκτες τους νέους.

Βέβαια, όλα αυτά πάντα σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις οργανώσεις νεολαίας-μέλη του ΣυΝΚ και τους νέους που τις αποτελούν, αλλά και με ένα μεγάλο ποσοστό ανέντακτων νέων. Ανάμεσα σε άλλα προγράμματα που έχουμε τρέξει, ξεχωρίζω την Πρώτη Βουλή των Νέων, που ήταν προσομοίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και τα προγράμματα Restart.eu και Vouliwatch Cyprus, στα οποία είμαστε περήφανοι που είμαστε συνεργάτες.

Παρ’ όλ’ αυτά, το κύριο πρόγραμμα με το οποίο ασχολούμαι, που θεωρείται και το «παιδί» του ΣυΝΚ, είναι ο Διαρθρωμένος Διάλογος, ο οποίος δεν είναι ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, αλλά ένα εργαλείο στα χέρια των Νέων.

Κύριος στόχος της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου είναι η ενδυνάμωση της φωνής των Νέων και το επιτυγχάνει φέρνοντας κοντά τους φορείς χάραξης πολιτικής με τους νέους.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη συμβολή των νέων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων;

Οι νέοι είναι το Α και το Ω σε ένα πολιτικό σύστημα, πόσο μάλλον σε μία πολύπαθη νήσο όπως είναι η Κύπρος. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει παρόν και χωρίς αυτούς δεν αξίζει το μέλλον.

Επομένως, χωρίς τη δική τους συμβολή κάθε μια πολιτική απόφαση είναι άνευ ουσίας, μιας και πρόκειται για αποφάσεις που θα τους επηρεάσουν μεν, αλλά οι ίδιοι δεν συμμετέχουν σε αυτές.

Άρα, όσο πιο ενεργοί είναι οι νέοι μας στα κοινά κι όσο πιο πολύ κίνητρο τους δίνεται ώστε να εμπλέκονται σε αυτά, επωφελούνται και οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην υγιή ανάπτυξη του πολιτικού πλαισίου της χώρας.

Επίσης, οι νέοι στην Κύπρο έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και να υπερπηδήσουν κάθε είδους νοητή ή πραγματική γραμμή. Σε συνειδητά πλαίσια συμβίωσης, οι νέοι του σήμερα μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο υγιές, ανεπτυγμένο και ελπιδοφόρο μέλλον, τόσο για τους ίδιους, όσο και για το νησί μας.

Εξήγησε μας με λίγα λόγια τι είναι ο Διαρθρωμένος Διάλογος και πώς μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν οι νέοι σήμερα.

Πρόκειται για μια κυκλική διαδικασία, της οποίας ηγείται η νεολαία. Διεξάγεται, λοιπόν, σε 18μηνους κύκλους εργασίας και κάθε χρόνο έχουμε μια θεματική προτεραιότητα που αφορά τη νεολαία.

Στη βάση αυτής της θεματικής, πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Νεολαίας, κατά την οποία αποφασίζονται 5 με 6 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις αυτές στέλνονται από το ευρωπαϊκό στο εθνικό επίπεδο για να απαντηθούν από τους νέους.

Στην Κύπρο, υπεύθυνος για τη συλλογή των απόψεων των νέων είναι το ΣυΝΚ, το οποίο με διαβουλεύσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και με διαδικτυακά ερωτηματολόγια συλλέγει τις απόψεις των Νέων στην Κύπρο τις οποίες και αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Διευθύνουσα Επιτροπή.

Μετέπειτα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας συγκεντρώνει όλες τις απόψεις σε μια ενιαία έκθεση και πραγματοποιεί την ευρωπαϊκή σύνοδο νεολαίας, στην οποία οι νέοι και οι πολιτικοί ιθύνοντες καταλήγουν σε κοινές συστάσεις. Οι συστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στις πολιτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ και εναπόκειται σε κάθε χώρα μέλος εάν θα τις υιοθετήσει ως πολιτική για τη νεολαία.

Στο παρόν στάδιο, βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου, επομένως είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας, αλλά και σύστασης της νέας ομάδας Youth Ambassadors. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της ομάδας των Youth Ambassadors, μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους ΕΔΩ μέχρι και την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες στο: www.sdcyprus.eu ή στο: www.cyc.org.cy, καθώς και στη σελίδα του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στο Facebook

Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που έχεις ζήσει από την εμπλοκή σου στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου μέχρι σήμερα και γιατί;

Την πιο σημαντική σελίδα, θα έλεγα, στην εγκαθίδρυση των νέων ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου, τη ζήσαμε πριν λίγες μέρες με την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία.

Είναι μια δουλειά χρόνων, στην οποία το ΣυΝΚ έδωσε τη ψυχή του, προσέφερε απλόχερα το ανθρώπινό του δυναμικό, την όρεξή του και φυσικά τα δεδομένα που είχε για τη νεολαία, έτσι ώστε να συσταθεί αυτή η Εθνική Στρατηγική.

Οι νέοι μας, μας απέδειξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ότι έχουν σχέδιο, έχουν πλάνο και τους αξίζει το μέλλον που οι ίδιοι επιλέγουν.

Και τώρα, επιτέλους, το μέλλον τους το επιλέγουν και το καθορίζουν οι ίδιοι οι νέοι.

Τέλος, γιατί πιστεύεις οι νέοι σήμερα πρέπει να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που τους αφορούν; Τι θεωρείς ότι τους «κρατά» πίσω;

Το “πρέπει” δεν αρμόζει στους νέους! Οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που τους αφορούν γιατί αποτελούν τον αέρα αλλαγής και εξέλιξης.

Οι νέοι είναι ο πυρήνας αυτός που κουβαλά μέσα του όνειρα, ελπίδα, γνώσεις και πολλές ικανότητες.

Μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά νέους, διότι ως πνεύμονας της κοινωνίας, η άποψή τους μετρά και πάντα θα προβάλει μια άλλη οπτική, πιο δυναμική, σε κάθε ζήτημα!

Τώρα σχετικά με το τι τους (μας!) κρατά πίσω, θεωρώ πως πολλές φορές είναι η αγανάκτηση με το πώς λειτουργούν οι καταστάσεις στην Κύπρο. Βέβαια αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δικαιολογία στο ότι οι νέοι μένουν πίσω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Οφείλουμε όλοι, και ιδιαίτερα η πολιτεία μας, να θέσουμε τα θεμέλια αυτά που θα αγκαλιάζουν όλους τους νέους και μαζί τους να καλλιεργήσουμε εύφορο έδαφος, ώστε οι νέοι μας να έχουν χώρο και χρόνο να εξελιχθούν, να συμμετέχουν και να ξεπεράσουν κάθε είδους αδιαφορία ή συνειδητή απάθεια. Με τους νέους, για τους νέους!

Μότο ζωής: “Τα όνειρα τα κατακτάς μόνο άμα ξυπνήσεις απ’ αυτά”.

Ευχαριστούμε τη Χριστιάνα για όσα μας είπε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending