fbpx

5 κυπριακά σωματεία που ίσως δεν ήξερες πως υπάρχουν!

Αν υπάρχει ένα άθλημα που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας στην Κύπρο είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το ποδόσφαιρο.

Λέγοντας βέβαια ποδόσφαιρο εννοούμε ουσιαστικά την Α’ κατηγορία αφού, κακά τα ψέματα, οι μικρές κατηγορίες είναι υπόθεση μόνο των ανθρώπων που ασχολούνται με τις ομάδες.

Επειδή όμως τα σωματεία στην Κύπρο που ασχολούνται ή ασχολήθηκαν στο παρελθόν με τον αθλητισμό γενικότερα είναι πάμπολλα χωρίς να ανήκουν σήμερα στην ελιτ, μαζέψαμε 5 από αυτά και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι παρακάτω:

 

1
Αχιλλέας Καϊμακλίου

Ιδρύθηκε το 1943 με το όνομα αλλά και το έμβλημα του να προέρχονται από τον μυθολογικό ήρωα του Τρωϊκού πολέμου, Αχιλλέα και τα χρώματα του είναι το μπλε και το άσπρο.

Μέχρι το 2008 διατηρούσε τμήμα πετόσφαιρας ανδρών με την ιστορική ομάδα να είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας πετόσφαιρας της Κύπρου.

Παράλληλα, η ποδοσφαιρική ομάδα του Αχιλλέα έφτασε μέχρι και την Β’ Κατηγορία χωρίς να καταφέρει να παίξει ποτέ στην πρώτη.

Εκεί όμως που ο Αχιλλέας είναι πραγματικά ξακουστός είναι στο μπάσκετ. Έχοντας 5 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα (το τελευταίο το 2000) η ομάδα του Καϊμακλίου θεωρείται από τις πλέον ιστορικές ομάδες στο χώρο της κυπριακής καλαθόσφαιρας.

Το 2011 αναγκάστηκε να κλείσει λόγω χρεών για να επαναλειτουργήσει όμως ένα χρόνο αργότερα. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία.

2
Ελληνισμός Ακακίου

Είναι ένα από τα πιο παλιά σωματεία στην Κύπρο αφού ιδρύθηκε το 1924. Έχει ως χρώματα το κίτρινο και το μπλε.

Το σωματείο του χωριού της επαρχίας Λευκωσίας  εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1987 μετρώντας αρκετές συμμετοχές στην Δ’ Κατηγορία.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις διοργανώσεις της ΑΠΟΕΣΠ (Αθλητική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Εθνικοφρόνων Σωματείων Προαστίων Λευκωσίας).

3
Ευαγόρας Αυγόρου

Η μοναδική, σήμερα, ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1938 με τα χρώματα της να είναι το κόκκινο και το άσπρο.

Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον αρχαίο βασιλιά της Σαλαμίνας, Ευαγόρα.

Στην ΚΟΠ εντάχθηκε το 1990 συμμετέχοντας στην Δ’ Κατηγορία μέσω του πρωταθλήματος ένταξης. Σήμερα συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αμμοχώστου Λάρνακας (ΠΟΑΛ).

4
Ελπίδα Λιοπετρίου

Η ομάδα του Λιοπετρίου ιδρύθηκε το 1948 και έχει ως χρώματα το πράσινο και το άσπρο. Η κορυφαία στιγμή της ποδοσφαιρικής της ιστορίας ήταν η τριετία 1990-1993 όταν συμμετείχε στην Δ’ Κατηγορία.

Από το 1975 εντάχθηκε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου (ΠΟΕΠΑ) κατακτώντας 5 φορές το πρωτάθλημα και ισάριθμες φορές το κύπελλο.

Σήμερα, όπως και ο Ευαγόρας Αυγόρου,  αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αμμοχώστου Λάρνακας (ΠΟΑΛ).

5
Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Ακρωτηρίου

Η ομάδα της επαρχίας Λεμεσού ιδρύθηκε το 1955 και τα χρώματα της είναι το μπλε και το άσπρο. Ως έμβλημα υιοθέτησε το φλαμίγκο, αποδημιτικό πουλί που κάθε χρόνο επισκέπτεται την Αλυκή Ακρωτηρίου.

Το 1985 όταν η ΚΟΠ αποφάσισε την δημιουργία του πρωταθλήματος Δ’ Κατηγορίας η ΑΠΕΑ ήταν μια από τις ομάδες που επιλέγηκαν να συμμετέχουν σε αυτή και έτσι έγινε μέλος της ΚΟΠ. 

Οι κυανόλευκοι του Ακρωτηρίου συμμετείχαν στην Δ’ Κατηγορία για 6 συνεχόμενες περιόδους (μέχρι το 1991).

Η κορυφαία, όμως, στιγμή στην ιστορία της ομάδας θα είναι η περίοδος 2017-2018 αφού η ΑΠΕΑ κατάφερε να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την άνοδο της στην Γ΄Κατηγορία. 

Εσύ ήξερες την ύπαρξη αυτών των σωματείων; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending