fbpx

Μαρία Κκουνού: Πώς ανακάλυψε το πάθος της για τη μόδα εντελώς τυχαία!

Ποιο πιστεύεις θα ήταν το αποτέλεσμα αν το κλασικό ερχόταν σε επαφή με το rock, αν η τύχη συναντούσε την επιτυχία, αν η άγνοια βρισκόταν στην ίδια κατεύθυνση με το πάθος και αν η προσωπική και οικογενειακή ευτυχία συνδυαζόταν με την επαγγελματική καταξίωση;

Αν θεωρείς ότι όλα αυτά δεν έχουν κοινή ροή, είναι επειδή ακόμη δεν γνώρισες την Κύπρια σχεδιάστρια μόδας, Μαρία Κκουνού.

Καθώς περίμενα εκεί για την συνέντευξη, δεν δίστασα να ρίξω μια ματιά στην συλλογή της. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα πως κάθε κομμάτι της είναι τόσο μοναδικό! Με μια πρώτη ματιά μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι οι δημιουργίες της χωρίζονται στις δύο βασικές γραμμές, επίσημα και καθημερινά, με έντονες rock πινελιές.

 Δες εδώ όσα μας είπε:

Ήταν από μικρή το όνειρο σου να γίνεις σχεδιάστρια μόδας; 

Αν και η ιστορία μου είναι λίγο αστεία, θα είμαι ειλικρινής! Η επιλογή ήταν καθαρά θέμα τύχης. Ποτέ δεν με φαντάστηκα να κάνω αυτό το επάγγελμα. Τελειώνοντας το σχολείο, ήμουν αποφασισμένη ότι ήθελα να γίνω δικηγόρος.

Είχα περάσει νηπιαγωγός, αλλά έκανα όλες τις διαδικασίες για να αλλάξω κατεύθυνση, κάτι που εν τέλη κατάφερα. Το διάστημα όμως αυτό, μια φίλη μου αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας, και εγώ απλά πήγα μαζί της στη σχολή για πλάκα!

Αμέσως όμως κατάλαβα ότι τρέφω ιδιαίτερο πάθος για αυτό! Σήμερα η φίλη μου πλέον δεν εξασκεί το επάγγελμα και το κάνω εγώ.. είναι ίσως ο ορισμός της ειρωνείας της τύχης.

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στο χώρο της μόδας;

Ξεκίνησα, γύρω στα 23 μου με το δικό μου ατελιέ. Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Θυμάμαι ο κόσμος της Κύπρου τότε θεωρούσε ότι δεν υπήρχαν οι σχεδιάστριες, αλλά μόνο ράφτενες.

Εμείς ως η νέα γενιά τότε νιώθαμε πάρα πολύ άσχημα γι’ αυτό, αλλά σιγά-σιγά μετά από 10 περίπου χρόνια ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει και να εκτιμά το επάγγελμα της σχεδιάστριας μόδας.

Θεωρείς ότι για να ασχοληθείς με την μόδα πρέπει να έχεις έμφυτο ταλέντο ή είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το εξελίξει μέσα από σπουδές και έπειτα στην πορεία μέσα από την πράξη;

Θεωρώ ότι είναι καθαρά έμφυτο ταλέντο, το οποίο ίσως και να μην γνωρίζεις στην τελική ότι το έχεις.

Όταν δημιουργείς επηρεάζεσαι από το τι έχουν καθιερώσει ως μόδα οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού;

Όχι. Θεωρώ ότι η έμπνευση είναι καθαρά προσωπικό κομμάτι. Προχωρώ πάντα με δικούς μου ρυθμούς.

Υπάρχει κάτι που να αποτελεί έμπνευση για εσένα; 

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάτι το συγκεκριμένο. Κάθε φορά είναι ξεχωριστή. Αυτό όμως που πάντα με βοηθά είναι η απόλυτη ηρεμία. Το να κάτσω κάποιες μέρες ήρεμη, μόνη μου και απομονωμένη. Δύσκολο βέβαια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μιας και τα δίδυμα παιδάκια μου είναι αρκετά σκανδαλιάρικα.  

Όταν σχεδιάζεις ένα ρούχο για μια πελάτισσα υπάρχει κάτι που δεν διαπραγματεύεσαι;

Για να είμαι ειλικρινής πιο παλιά διαπραγματευόμουν περισσότερα πράγματα, τα τελευταία όμως χρόνια σταμάτησα να το κάνω. Ακολουθώ πλέον τους δικούς μου προσωπικούς ρυθμούς, γιατί μόνο έτσι μπορώ και νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Το να επιλέξεις ένα σχεδιαστή είναι συνώνυμο του ότι διαλέγεις και στυλ, οπότε οι παρεμβολές δε χωράνε.

Για εσένα υπάρχει διαφορά μεταξύ μόδας και στυλ;

Για εμένα αυτά τα δύο συνυπάρχουν. Όταν έχεις το στυλ, τότε μπορείς να μεταφέρεις και τις τάσεις σε αυτό, χωρίς βέβαια να το αλλάξεις.

Πιστεύεις ότι οι Κύπριες είναι καλοντυμένες; Ποια τα μεγαλύτερα στυλιστικά λάθη που κάνουν;

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα σημερινά κορίτσια έχουν αρκετό στυλ. Ως σχεδιάστρια όμως, αυτό που παρατηρώ διαρκώς είναι το κόλλημα της Κύπριας γυναίκας να φορά στενά ρούχα, θεωρώντας ότι την αδυνατίζουν.

Τι θα συμβούλευες ένα νεαρό κορίτσι που ψάχνει ακόμη να βρει το στυλ του;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα συμβούλευα. Πιστεύω ότι ένα κορίτσι πρέπει να πειραματίζεται με όλα τα είδη στυλ.

Από εκεί και πέρα, γύρω στα 30–35 θα κατασταλάξει σε αυτό που της αρέσει και νιώθει καλά φορώντας το. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και το πιο κολακευτικό γι’ αυτήν, αλλά το να νιώθει άνετα είναι και το πιο σημαντικό.

Είναι εύκολο να ασχοληθείς με την μόδα την εποχή που διανύουμε;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, κυρίως αν είσαι νέος. Είναι μια δουλειά που αρχικά φαντάζει τέλεια. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και εξαντλητικό.

Καταρχάς πρέπει να ξέρεις ότι 5–10 χρόνια είσαι χωρίς λεφτά, η πορεία θα σε αναδείξει και αν, οπότε θέλει γερά νεύρα και όρεξη. Ωστόσο είναι κάτι που ή το αγαπάς, ή όχι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση γραμμή.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην Κυπριακή βιομηχανία μόδας, τι θα ήταν αυτό;

Προφανώς το σύστημα εδώ δεν είναι το καλύτερο, ωστόσο δεν ξέρω τι θα μπορούσε να αλλάξει και πότε θα ήταν εφικτό. Αυτό όμως που θα ήθελα να διαφοροποιήσω αν είχα ένα μαγικό ραβδί, είναι την νοοτροπία της Κύπριας γυναίκας που πάει σε ένα σχεδιαστή.

Δεν μπορεί να αφεθεί και να εμπιστευτεί κάποιον, κάτι που κάνει την όλη διαδικασία τρομερά δύσκολη. Επιβάλλεται να αντιληφθεί ότι πηγαίνοντας κάπου, επιλέγει στυλ και γραμμή. Αν δεν της αρέσει απλά δεν πάει.

Και το πιο παράλογο, είναι το ότι ενώ η ίδια επιλέγει που θα πάει, στην συνέχεια φέρνει την οικογένεια και την γειτονιά για να κρίνει αν της ταιριάζει η όχι. Οι παρεμβολές όμως ποτέ δεν βοηθάνε.

Στοχεύεις σε μια καριέρα στο εξωτερικό;

Προς το παρόν όχι, αλλά στο μέλλον ναι. Ωστόσο τι αυτό επιφυλάσσει, δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Ποια διάσημη γυναίκα θα ήθελες να δεις να φορά δημιουργία σου;

Πραγματικά αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Για εμένα η κάθε γυναίκα είναι ίση. Απολαμβάνω να ντύνω την οποιαδήποτε, επώνυμη ή μη, για εμένα είναι το ίδιο. Το να περπατώ στο δρόμο και να βλέπω γυναίκες να φορούν τα δικά μου ρούχα είναι το πιο σημαντικό και το πιο ωραίο.

Πού μπορούμε να σε βρούμε και να δούμε τις δημιουργίες σου;

Το ατελειέ μου βρίσκεται στη Λεωφόρο Πρωταρά 129 στο Παραλίμνι, αλλά μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μου και μέσω του προσωπικού μου προφίλ στο Facebook.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μαρία Κκούννου γι’ αυτή την τόσο όμορφη συνέντευξη. Βλέποντας την στον δικό της χώρο, είμαι πλέον απόλυτα σίγουρη ότι έχει ένα τεράστιο πάθος για αυτό που κάνει και της αξίζουν τα καλύτερα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending