fbpx

Πώς πρέπει να στηρίζεται το κάθε παιδί στα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Προτού λάβει το παιδί σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, είναι η κατάλληλη περίοδος να συζητήσετε μαζί του/της για να προσδιορίσετε ποιες είναι οι προσδοκίες τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους πείτε (παρόλο που μπορεί να το γνωρίζουν ήδη) πως όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα, εσείς θα τους στηρίξετε.

Η περίοδος αναμονής των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια αγχωτική περίοδο τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς. Σίγουρα θέλετε να στηρίξετε τον γιο ή την κόρη σας καθώς περιμένουν υπομονετικά εκείνες τις κρίσιμες βδομάδες.

Και τίθεται ακόμη ένα ζήτημα: αν το παιδί σας απογοητευτεί με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών και βιώσει το συναίσθημα της αποτυχίας, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τον/την στηρίξετε; Η μετάβαση ενός παιδιού από την μαθητής σε φοιτητής σίγουρα επηρεάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύνολο. Έτσι, η κατάλληλη προετοιμασία είναι απαραίτητη για να κυλήσουν ομαλά οποιεσδήποτε αλλαγές.

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα:

Αν το παιδί σας δεν λάβει από τις εισαγωγικές τα αποτελέσματα που επιθυμεί, είναι πολύ σημαντικό να τα καθησυχάσετε πως έχουν πολλές άλλες επιλογές και πως μπορεί απλά να χρειαστεί να πάρουν άλλο «δρόμο» για να φτάσουν στην καριέρα που θέλουν.

Είναι πολύ σημαντικό να μην πανικοβληθούν. Ενθαρρύνετέ τα να πάρουν τον χρόνο τους να σκεφτούν πιο θα είναι το επόμενό τους βήμα και να μην πάρουν κάποια βιαστική απόφαση (όπως το να ακολουθήσουν την δεύτερή τους επιλογή αν πραγματικά δεν θέλουν ή να εγκαταλείψουν εντελώς την ιδέα των σπουδών).

Περαιτέρω αν οι σπουδές στο εξωτερικό ήταν μια εναλλακτική αν δεν κατοχυρώθηκε η επιθυμητή θέση στη σε σχολή/πανεπιστήμιο της Κύπρου ή της Ελλάδας συχνά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως είναι αργά κανείς να αιτηθεί σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο.

Παρόλο που ακόμη υα πλείστα πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις, υπάρχει και μια διαδικασία που ξεκινάει αρχές Ιουλίου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “Clearing” και ξακουστά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν θέσης σε διάφορα προγράμματα σπουδών που μπορεί να μην συμπληρώθηκε ο μέγιστος αριθμός εισδοχών.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας στο να επιστρέψουν στην εκπαίδευση και να ξαναπροσπαθήσουν, επειδή πολλές φορές η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη για αυτά που η οδός της εγκατάλειψης των σπουδών φαντάζει καλύτερη.

Παρόλα αυτά, κάποτε τα παιδιά έχουν καλύτερη ιδέα για το τι είναι καλύτερο για αυτά. Για αυτό μην τα πιέσετε, εκτός και αν είναι ξεκάθαρο πως τα ωθείτε σε κάτι που θέλουν πραγματικά να κάνουν.

Στηρίξτε το παιδί σας

Πιο κάτω, σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να στηρίξετε το παιδί σας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εισαγωγικών εξετάσεων ή της ακαδημαϊκής οδού ή επαγγέλματος που επέλεξαν:

1. Τόσο εσείς ως γονείς όσο και το παιδί σας πρέπει να επικοινωνείτε.

Αυτό προϋποθέτει και οι δυο να μιλάτε αλλά και να ακούτε ο ένας τον άλλο. Κάποτε είναι βοηθητικό να εμπλέκετε κάποιον καθηγητή, επαγγελματικό σύμβουλο, οικογενειακό φίλο ή και συγγενή στην διαδικασία.

2. Βάλτε τα πράγματα σε σειρά προτεραιότητας.

Ναι, σίγουρα, οποιαδήποτε αποτυχία συνοδεύεται από πολλά αρνητικά συναισθήματα. Όμως, είναι αναμενόμενο στις ζωές όλων μας κάποια στιγμή να αποτύχουμε.

3. Το παιδί σας μπορεί να ξαναδώσει εισαγωγικές.

Έτσι του δίνεται η ευκαιρία να συμπληρώσει τις γνώσεις στις οποίες υστερεί ή να αλλάξει τις επιλογές του. Είναι σημαντικός ο ρόλος του γονιού στην διαδικασία αυτή, αφού μπορεί να ψάξει και να εφαρμόσει θετικές μεθόδους για να βοηθήσει το παιδί του καθώς και να εξερευνήσει όλες τις εναλλακτικές και να στηρίξει το παιδία του 100%.

4. Ότι και να δείχνει το παιδί σας, σίγουρα νοιάζεται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και για την στάση σας προς αυτά.

Ενθαρρύνετέ τα να συζητήσουν μαζί σας και δώστε τους να καταλάβουν πως πάντα θα τα στηρίζετε, ανεξαρτήτως από τα αποτελέσματα.

5. Ξεχωρίστε τις φιλοδοξίες που είχατε για τον εαυτό σας όταν ήσασταν στην ηλικία του παιδιού σας από τα όνειρα που έχουν εκείνα για τον εαυτό τους.

Στηρίξτε τις φιλοδοξίες τους, παρά να τα πιέσετε να εκπληρώσουν τις δικές σας φιλοδοξίες για αυτά.

Το επόμενο βήμα

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πάντα υπάρχει διαθέσιμη στήριξη και βοήθεια. Αν πέρασε το παιδί σας σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά αμφισβητεί την επιλογή του ή δεν πέρασε τις εξετάσεις του υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που απαιτούν σκέψη και εξερεύνηση, έτσι ώστε εσείς και το παιδί σας να καταλήξετε στην καλύτερη απόφαση.

Επειδή κατανοούμε και την δική σας ανησυχία αλλά και των παιδιών σας, αν επιθυμείτε να μιλήσετε σε κάποιον από τους έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς συμβούλους μας σας προσκαλούμε να καλέσετε την Global Educational Services στο 22780250. Κατόπιν διευθέτησης δωρεάν συμβουλευτικού ραντεβού, μπορούμε να σας παρέχουμε στήριξη, καθοδήγηση, συμβουλές για πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθοδήγηση για το Αγγλικό φοιτητικό δάνειο, πληροφορίες για τη διαδικασία του “clearing” και σε περίπτωση αβεβαιότητας των επιλογών σπουδών των παιδιών σας, να διεξάγουμε το έγκυρο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού μας.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending