fbpx

“Να μας ζήσει! Μπλε ή Ροζ;” – Τι συμβαίνει με τους “κανόνες” της κοινωνίας μας;

Αναρωτιέμαι κάποιες φορές πόσα χρώματα έχουμε στο κόσμο μας; Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο. Και όμως κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, τα μάτια μου βλέπουν μόνο δύο, μπλε και ροζ.

Γεννητούρια στην οικογένεια, και όπως συνηθίζεται καταλήξαμε, ημέρα Τετάρτη, να γυρεύουμε ανοικτό μαγαζί δώρων. Τελικά βρήκαμε απέναντι από την κλινική.

Ξαφνικά μπήκα σε ένα περίεργο κόσμο…. Ένιωσα τα μάτια μου να με καίνε, ήμουν περιτριγυρισμένος από μπαλόνια και αρκουδάκια δύο χρωμάτων.

1
Μαντέψτε! Μπλε και Ροζ.

Τα μπλε μπαλόνια είχαν αστεράκια, γιατί τα “σωστά” αγοράκια πρέπει πάντα να έχουν μεγάλους στόχους, και τη φράση “It’s a BOY“.

Από την άλλη τα ροζ μπαλόνια είχαν λουλουδάκια και καρδούλες, γιατί τα “σωστά” κοριτσάκια πρέπει να είναι συναισθηματικά και πάντα χαμογελαστά, και τη φράση “It’s a GIRL

Μπούχτισα, γιατί όχι απλά μπαλόνια με ένα “New Born” σε οποιοδήποτε χρωματισμό! Τα χρώματα που υπάρχουν στη φύση είναι άπειρα.

Ήμουν παρών σε τοκετό και όμως, κανένας, δεν μου είχε δείξει τις οδηγίες χρήσεις που είχαν τα μωρά ανάλογα με το φύλο.

2
Παρ’ όλ’ αυτά, από τη γέννηση μας, μας κλείνουν σε κουτιά.

Το κωμικοτραγικό της όλης κατάστασης είναι ότι αυτά τα κουτιά τα φτιάξαμε κομμάτι-κομμάτι όλοι εμείς ως κοινωνία.

Φυλακιζόμαστε σε αυτές, τις δικές μας δημιουργίες και πρέπει να τηρούμε τις δικές μας “νόρμες”έτσι ώστε να θεωρούμαστε φυσιολογικοί.

Τυχόν απόκλιση από τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί τιμωρείται. Αποκλεισμός, απομόνωση, κοροϊδία, βρισιές, χλευασμός, απειλές, βία, εκφοβισμός, διακρίσεις.

Μέσω της ετεροκανονικότητας που αποτελεί το κύριο πυλώνα της κουλτούρας μας και της κοινωνικοποίησης, επιβάλλονται συγκεκριμένες ιδιότητες και ρόλοι, ανάλογα του βιολογικού σου φύλου.

Το αγόρι δεν δικαιούται να κλάψει και το κορίτσι πρέπει να είναι ήσυχο και υπάκουο.

Ένα από τα παράδοξα είναι ότι όταν μια γυναίκα υιοθετήσει “ανδρικά” χαρακτηριστικά γίνεται αποδεχτό, αφού θεωρείται ως αναβάθμιση. Πόσες φορές δεν ακούσαμε ως κομπλιμέντο ένα άντρα να λέει για μια γυναίκα ότι είναι “παλικάρι” και “αντράκι

Τι γίνεται όμως όταν ένας άντρας υιοθετεί “γυναικεία” χαρακτηριστικά; Όλοι θα θυμόμαστε στο δημοτικό, το να αποκαλείς “κορίτσι” ένα αγόρι αποτελούσε βρισιά. Πως θα ένιωθε ένας άντρας αν τον αποκαλούσες “γυναικούλα”;

3
Γιατί πρέπει να θωρούμε τις “ανδρικές” αξίες ανώτερες;

Έχουμε οδηγηθεί σε μια κοινωνία που πιστεύει ότι η ηγεμονική αρρενωπότητα αποτελεί νόρμα και ο σεξισμός πλήρως αποδεχτός.

Άνδρες που μειώνουν τις γυναίκες, επειδή δεν γνωρίζουν κάτι άλλο, διότι διδάχτηκαν ότι το δικό τους φύλο αποτελεί κυρίαρχο, ενώ το γυναικείο αισθητά κατώτερο. Γυναίκες που δέχονται και πιστεύουν στην “κατωτερότητα” τους, γιατί αυτό έμαθαν από μικρές και το ενστερνίστηκαν μέχρι το μεδούλι.

Συμβουλή μου; Γκρεμίστε κάθε τούβλο της έμφυλης φυλακής σας, δώστε τα σίδερα τους για ανακύκλωση, και ας γίνουν κομμάτια αεροπλάνων για να βρείτε το δικό σας ορίζοντα, τα δικά σας όρια και όχι αυτά που σας επέβαλαν.

Αναρωτηθείτε, ερευνήστε, ψάξτε, ανακαλύψτε, ονειρευτείτε, εξελιχθείτε, αγαπήστε, πρώτα τον εαυτό σας και μετά θα έρθει η ικανότητα να αγαπήσετε τους άλλους.

Να είστε αληθινοί, διαφορετικοί, περήφανοι! Να είστε ο εαυτός σας!

 


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Ιωάννου και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending