fbpx

PhotoLife: Οι 5+1 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο! (Part 1)

Οι φωτογραφίες αντανακλούν τις στιγμές και αναμνήσεις μας.

Από την πρώτη φωτογραφία το 1826 μέχρι και σήμερα, πολλές είναι αυτές που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου και διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις μας.

Πιο κάτω θα δεις τις 6 πρώτες πιο σημαντικές φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο!

 

1
1895 – Το χέρι της κας. Wilhelm Rontgen

Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε πόσες φωτογραφίας λήφθηκαν για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Η φωτογραφία των οστών του χεριού της Wilhelm είναι μια εικόνα που λήφθηκε από τον άντρα της και θεωρείται η πρώτη ιατρική ακτινογραφία.

Ο Wilhelm είχε περάσει εβδομάδες στο εργαστήριό του πειραματίζοντας με ένα σωλήνα που έκπεμπε διαφορετικές συχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

Χρησιμοποίησε αυτές τις συχνότητες, που ονόμασε X-Rays, για να δημιουργήσει σκιερές εικόνες των εσωτερικών πολλών αντικειμένων και για τέλος φύλαξε την πιο ζωηρή. Αυτήν του χεριού της γυναίκας του.

Η φωτογραφία έκανε αίσθηση και χάρισε στον Wilhelm το πρώτο βραβείο Νόμπελ φυσικής το 1901. Η ανακάλυψή του άλλαξε τον κόσμο, την διάγνωση ασθενειών και έσωσε πολλές ζωές. Όχι όμως αυτήν της γυναίκας του, η οποία είχε σχολιάσει για την φωτογραφία “Έχω δει τον θάνατό μου“.

2
1932 – Lunch ATop a Skyscraper

Είναι το πιο παιχνιδιάρικο και τρομακτικό διάλειμμα που έχει φωτογραφηθεί: 11 άντρες που τρώνε άνετα, κουβεντιάζοντας και καπνίζοντας πάνω σε μία λεπτή δέσμη 840 πόδια πάνω από το Manhattan!

Οι άντρες είναι μεταξύ των κατασκευαστών που βοήθησαν στην ανέγερση του Rockefeller Center.

Όμως, αυτή η φωτογραφία στον 69ο όροφο του κτιρίου RCA (τώρα GE) διοργανώθηκε ως μέρος μιας καμπάνιας για τον τεράστιο ουρανοξύστη.

3
1945 – Σύννεφο μανιταριού πάνω από το Ναγκασάκι

Τρεις μέρες μετά την ατομική βόμβα με το ψευδώνυμο “Little Boy” που εξάλειψε την Χιροσίμα, οι δυνάμεις της Αμερικής έριξαν ένα ακόμα πιο ισχυρό όπλο που ονομάστηκε Fat Man.

Η έκρηξη προκάλεσε μια στήλη ραδιενεργούς σκόνης και συντριμμιών ύψους 45,000 ποδιών.

Είδαμε το μεγάλο αυτό σχοινί να ανεβαίνει στον ουρανό” είπε ο υπολοχαγός Levy, ο βομδαρδιστής, που χτυπήθηκε από αυτό το όπλο των 20 κιλοτονίων.

Ήταν μπλε, μωβ και κόκκινο – όλα τα χρώματα. Έμοιαζε σαν βρασμένο καφέ. Ήταν ζωντανό“. Ο υπολοχαγός, τότε, φωτογράφισε 16 εικόνες από την φοβερή δύναμη αυτού του νέου όπλου που έκοψε το νήμα της ζωής σε 80,000 άτομα.

4
1945 – V-J Day in Times Square

Ο Alfred Eisenstaedt, ένας από τους πρώτους φωτογράφους του περιοδικού LIFE, έκανε αποστολή του να βρει και να φωτογραφίσει μια ιστορική στιγμή.

Και όπως φαίνεται δεν έψαξε πολύ, αφού με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκπλήρωσε την αποστολή του.

Περπατώντας στους δρόμους της Times Square, βρέθηκε μπροστά από ένα χαρούμενο περιστατικό. Ένας ναύτης άρπαξε μια νοσοκόμα, την αγκάλιασε και τη φίλησε.

Η παθιασμένη φωτογραφία του Eisenstaedt απόσταξε την ανακούφιση και την υπόσχεση αυτής της κρίσιμης μέρας σε μια στιγμή αχαλίνωτης χαράς.

Η όμορφη εικόνα του έγινε η πιο γνωστή και συχνά αναπαραγόμενη φωτογραφία του 20ου αιώνα και αποτελεί αντανάκλαση της μετασχηματιστικής στιγμής στην παγκόσμια ιστορία.

5
1963 – Ο καιόμενος καλόγερος

Τον Ιούνιο του 1963 οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να βρουν το Βιετνάμ στον χάρτη. Όμως στην μεσοπόλεμη Νοτιοανατολική Ασία ο φωτογράφος Malcolm Browne της Associated Press είχε προνοήσει πως κάτι θα συνέβαινε στους δρόμους της Saigon.

O Thich Quang Duc διαμαρτυρόταν για την κακή μεταχείριση που λάμβαναν οι Βουδιστές υπό το καθεστώς του προέδρου Ngo Dinh Diem.

Ο φωτογράφος είδε δύο καλόγερους να περιλούζουν με βενζίνη έναν ηλικιωμένο άντρα. “Συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή πως κάτι θα γινόταν και άρχισα να φωτογραφίζω αμέσως” είπε.

Η φωτογραφία που κέρδισε βραβείο Pulitzer δείχνει τον γαλήνιο μοναχό να κάθεται σε στυλ λωτού, να περιβάλλεται από τις φλόγες και ήταν η πρώτη που τράβηξε το κοινό της Αμερικής.

Η πράξη του μαρτύριου του Quang Duc σημάδεψε την αστάθεια που επικρατούσε στο έθνος και ο Πρόεδρος Kennedy σχολίασε “Καμιά άλλη φωτογραφία ειδήσεων δεν έχει δημιουργήσει τόση συγκίνηση σε όλο τον κόσμο όπως αυτή“.

6
1969 – Άνθρωπος στο φεγγάρι

Μπορεί ο Buzz Aldrin να μην ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, αλλά κέρδισε ένα διαφορετικό είδος αθανασίας.

Δεδομένου ότι στις 20 Ιουλίου 1969 ο Neil Armstrong ήταν αυτός που μετέφερε την φωτογραφική μηχανή στο φεγγάρι, σημαίνει πως είναι ο ίδιος που έβγαλε τις φωτογραφίες του Buzz!

Οπότε τα μόνα καθαρά στοιχεία που θα έχουμε για τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι θα είναι από τον δεύτερο που το έκανε, τον Buzz.

 

Ασχολείσαι κι εσύ με τη φωτογραφία; Θες να είσαι ενήμερος σχετικά με τον κόσμο και τη συγκεκριμένη τέχνη;

Facebook: Κάνε Like το PhotoLife ΕΔΩ!

Instagram: Κάνε Follow sto PhotoLife ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending