fbpx

Ομάδες που χαρακτήρισαν το κυπριακό ποδόσφαιρο!

Μέσα στα χρόνια, οι Κύπριοι ποδοσφαιρόφιλοι είχαμε την χαρά να απολαύσουμε ομάδες και ομάδες. Ομάδες που ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης όλοι μας θαυμάσαμε για το ποδόσφαιρο που έπαιξαν και τους τίτλους που κατέκτησαν.

Τέτοιες υπήρξαν πάμπολλες στα σχεδόν 90 χρόνια που διοργανώνεται πρωτάθλημα στην Κύπρο. Εμείς μαζέψαμε μερικές από αυτές και σου τις παρουσιάζουμε πιο κάτω.

Δες ποιες είναι παρακάτω (και αν μας διέφυγε κάποια κάνε comment στο τέλος του άρθρου): 

 

1
Ολυμπιακός Λευκωσίας 1967-71

sigmalive.com

Η τετραετία 1967-71 είναι η κορυφαία στην ιστορία των Τακτακαλιτών! Σε αυτό το διάστημα με τεράστιες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες στο ρόστερ όπως οι Πανίκος Ευθυμιάδης, Φιλώτας και Λυμπουρής οι μαυροπράσινοι κατέκτησαν τα 3 τους πρωταθλήματα (1967, 1969,1971)!

Μάλιστα, τα 3 πρωταθλήματα θα μπορούσε να ήταν περισσότερα αν η ομάδα δεν συμμετείχε και 3 φορές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στην Ελλάδα. Οι χιλιάδες κόσμου που μαζεύονταν στο παλιό ΓΣΠ να δουν τον Ολυμπιακό είχαν την τύχη να θαυμάζουν την εκπληκτική αυτή ομάδα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70!

2
Ομόνοια 70s – 80s

omonoia24.com

Όταν μέσα σε 20 χρόνια έχεις κατακτήσει 14 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 7 Ασπίδες, όταν την φανέλα σου έχουν φορέσει “ιερά τέρατα” του κυπριακού ποδοσφαίρου όπως οι Καϊάφας, Κανάρης, Ερωτοκρίτου, Χριστοφή, Χαραλάμπους και τόσοι άλλοι δικαιούσαι να συγκαταλέγεσαι στις κορυφαίες ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου!

Ήταν η εικοσαετία πάνω στην οποία η Ομόνοια έγινε η Ομόνοια που ξέρουμε σήμερα με πλήθος οπαδών σε όλη την Κύπρο αφού απέδιδε εκπληκτικό ποδόσφαιρο παίζοντας πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο!

3
Ανόρθωση 95-2001

Άλλη μια ομάδα “χάρμα ιδέσθαι” ήταν και η Ανόρθωση στα τέλη της δεκαετίας του ’90! Από το ξεκίνημα της συγκεκριμένης δεκαετίας και την ανάληψη της προεδρίας από τον Κίκη Κωνσταντίνου μπήκαν οι βάσεις για αυτό που είδαμε την συγκεκριμένη εξαετία!

5 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 4 ασπίδες ήταν ο απολογισμός της ομάδας του Dusan Mitosevic. Μιας ομάδας στην οποία ανάμεσα σε άλλους έπαιζαν οι Παναγιώτου, Οκκάς, Εγκωμίτης, Ιωάννου, Mihajlovic και Μελαναρκίτης, με αρκετούς από αυτούς να είναι η τότε ραχοκοκκαλιά της εθνικής Κύπρου!

4
Διγενής Μόρφου 1970-71

morphou.org.cy

Ότι πιο κοντινό είδαμε σε ποδοσφαιρικό θαύμα στο πρωτάθλημα μας! Ο Διγενής, στην πρώτη του συμμετοχή στην Α’ Κατηγορία, όχι μόνο στάθηκε αξιοπρεπώς αλλά αποδίδοντας φοβερό ποδόσφαιρο τερμάτισε 2ος, πίσω από τον Ολυμπιακό, συμμετέχοντας και στο τότε κύπελλο UEFA.

Μάλιστα, αντίπαλος του τότε ήταν η μεγάλη Milan με την παρουσία των Μορφιτών στο “San Siro” να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα της ιστορίας τους!

5
Παραλίμνι 1971-76

kerkida.net

Μια ομάδα για την οποία όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια, χαρακτηρίστηκε σαν “ομάδα – θαύμα” για το ποδόσφαιρο που έπαιζε και παραμένει αξέχαστη στο Παραλίμνι ήταν η Ένωση της συγκεκριμένης πενταετίας.

Πραγματοποίησε τις καλύτερες πορείες στην ιστορία των βυσσινί, έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα και το κύπελλο το 1975 για να περιοριστεί τελικά στην 2η θέση και τον τίτλο του φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου!

Σε αυτό το διάστημα οι Παραλιμνίτες στηρίχθηκαν σε δικά τους παιδιά (η περιοχή εξάλλου θεωρείται και είναι ποδοσφαιρομάνα) όπως οι Κωνσταντίνου, Φάρσος, Φόρσος, Κύζας και Οικονόμου (Κούδας).

6
ΑΠΟΕΛ 2009-2013

Πάνω στη συγκεκριμένη τετραετία έχτισαν την σημερινή τους κυριαρχία οι γαλαζοκίτρινοι! Κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League (2009) και φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης το 2013 η ομάδα της Λευκωσίας έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της!

Με κυριότερο όπλο την διατήρηση ένος σταθερού κορμού αγωνιστικά στα πρόσωπα των Χιώτη, Μιχαήλ, Πουρσαϊτίδη, Pinto, Manduca και Morais ανάμεσα σε άλλους αλλά και την παρουσία του Ivan Jovanovic στον πάγκο ήταν μια ομάδα πραγματικά αξιοθαύμαστη!

7
Απόλλωνας 1990-1994

https://www.youtube.com/watch?v=waE7jNzjCR4

Η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία των γαλάζιων ήταν η συγκεκριμένη! Με βασικό ανταγωνιστή την Ανόρθωση οι Λεμεσιανοί κατέκτησαν τα 2 πρώτα τους πρωταθλήματα (1991, 1994) πανηγυρίζοντας παράλληλα και 1 κύπελλο (1992).

Διαθέτοντας μερικούς από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών στα πρόσωπα των Πίττα, Γιαγκουδάκη, Ιωάννου και Τσολάκη αλλά και ξένους πραγματικά κοσμήματα για το ποδόσφαιρο μας όπως οι Spoljaric, Scepovic, Besirevic και Krcmarevic ο Diethelm Ferner είχε την κατάλληλα μαγιά για να οδηγήσει τον Απόλλωνα σε επιτυχίες!

Ήταν μια ομάδα που χωρίς αμφιβολία άφησε εποχή, όπως και οι υπόλοιπες αυτής της λίστας, στο ποδόσφαιρο μας!

Εσύ ποια ομάδα ξεχώρισες στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending