Οι 5 πρώτες σε συμμετοχές ομάδες στη Β’ Κατηγορία!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
sigmalive.com

Μπορεί την μεγαλύτερη προβολή να παίρνει η Α’ Κατηγορία στο ποδόσφαιρο μας ωστόσο και οι μικρότερες κατηγορίες κουβαλούν μεγάλη ιστορία. Ειδικά η Β’ Κατηγορία που υπάρχει με διάφορες μορφές από το 1934 κρύβει σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου του τόπου μας.

Σαν πρωτάθλημα, μπορεί να μην τυγχάνει της προβολής που αξίζει, συμμετέχουν (ή πέρασαν από αυτό) όμως μερικά από τα πιο ιστορικά σωματεία της Κύπρου. Εμείς μαζέψαμε 5 από αυτά, που έγραψαν τις περισσότερες συμμετοχές στην συγκεκριμένη κατηγορία και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι πιο κάτω:

 

1ΠΑΕΕΚ Κερύνειας

kerkida.net

Το προσφυγικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1953, μετρά συνολικά 47 συμμετοχές στην κατηγορία. Εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1953 και από το 1954 αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία συνεχόμενα μέχρι το 1988.

Ειδικά την δεκαετία του 2000 η πορεία της κερυνειώτικης ομάδας χαρακτηρίστηκε από σκαμπανεβάσματα ανάμεσα στη Β’ και την Γ’ Κατηγορία αλλά αποτελεί μια από τις πιο σταθερές δυνάμεις στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι κιτρινόμαυροι είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σ’ αυτή!

2Χαλκάνορας Ιδαλίου

wikipedia.org

Δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο ιστορικός σύλλογος του Ιδαλίου με 35 συμμετοχές στη Β’ Κατηγορία. Ιδρύθηκε το 1948 και εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1969 σαν σωματείο Β’ Κατηγορίας.

Την διετία 1976-78 έζησε τις κορυφαίες του στιγμές συμμετέχοντας στην Α’ Κατηγορία αλλά τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από ανεβοκατεβάσματα ανάμεσα στην Β’ και την Γ΄Κατηγορία. Οι κυανόλευκοι, πάντως, αποτελούν μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες της κατηγορίας!

3Ορφέας Λευκωσίας

orfeasnicosia.com

Ο ιστορικός Ορφέας συμμετείχε 33 φορές στην Β’ Κατηγορία. Ιδρύθηκε το 1948 και εντάχθηκε στους κύκλους της ομοσπονδίας το 1954 παίζοντας στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

Γρήγορα εξασφάλισε την άνοδο του στην κατηγορία των μεγάλων όπου αγωνίστηκε για 4 χρόνια (1959-1963) πριν γίνει σχεδόν μόνιμος κάτοικος στη Β΄Κατηγορία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όμως άρχισε η αγωνιστική κάθοδος με αποτέλεσμα η τελευταία φορά που οι κιτρινοπράσινοι έπαιξαν στην Β΄Κατηγορία να είναι η σεζόν 1993-94.

4Ομόνοια Αραδίππου

omonoiaaradippou.com

Από τα πιο ιστορικά σωματεία της Κύπρου είναι τα “περιστέρια” της Αραδίππου! Η Ομόνοια ιδρύθηκε το 1929 αλλά εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1970 παίζοντας στην Γ’ Κατηγορία. Το 1972 έπαιξε για πρώτη φορά στην Β’ Κατηγορία πριν το 1978 κερδίσει την άνοδο της στην Α’ Κατηγορία.

Στην κατηγορία των μεγάλων οι κυανόλευκοι έπαιξαν συνολικά 13 φορές. Η κατηγορία στην οποία μετρούν τις περισσότερες συμμετοχές όμως είναι η Β’, εκεί που έπαιξαν 32 φορές μέχρι σήμερα. Από το 1996-97, με εξαίρεση μια σεζόν που η Ομόνοια υποβιβάστηκε στη Γ’, αποτελεί σταθερό μέλος της Β’ Κατηγορίας!

5Ακρίτας Χλώρακας

chlorakasefimerida.blogspot.com

Ο πιο σταθερός εκπρόσωπος της επαρχίας Πάφου στη Β’ Κατηγορία είναι ο Ακρίτας Χλώρακας! Οι πράσινοι ιδρύθηκαν το 1971 και το 1973 εντάχθηκε στην ΚΟΠ σαν σωματείο Γ’ Κατηγορίας.

Το 1977 ο Ακρίτας συμμετείχε για πρώτη φορά στη Β’ Κατηγορία. Από τότε αγωνίστηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία συνολικά 30 φορές με τελευταία φορά να είναι εκείνη της περιόδου 2016-17. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1984 μέχρι το 1998 το σωματείο της Χλώρακας ήταν σταθερά στην Β’ Κατηγορία καταγράφοντας μερικές αξιοθαύμαστες πορείες!

Εσύ ήξερες πως αυτά τα σωματεία συμμετείχαν τις περισσότερες φορές από κάθε άλλο σωματείο στην Β’ Κατηγορία;