fbpx

CIIM: Νέο μεταπτυχιακό φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση!

Νέο Μεταπτυχιακό στην επιχειρηματική ευφυΐα και ανάλυση δεδομένων. Προορίζεται για πτυχιούχους πληροφορικής και Η/Υ, μαθηματικών, στατιστικής, φυσικοχημείας, οικονομικών, λογιστικής, finance, business, engineering, κ.ά.

Ο κόσμος κινείται προς μία οικονομία που βασίζεται όλο και περισσότερο στην πληροφορία, μία οικονομία όπου η κάθε απόφαση θα υποστηρίζεται από δεδομένα. Τα μεγάλα δεδομένα (big data) και η ανάλυση δεδομένων (data analytics) οδηγούν την 4η βιομηχανική επανάσταση. Η χρήση δεδομένων στη λήψη έγκυρων και έγκαιρων αποφάσεων έχει αναχθεί σε ζωτικό παράγοντα επιτυχίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που σπεύδουν να επενδύσουν στις δεξιότητες, προστασίας, διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων είναι βασικά η διαδικασία μετατροπής των δεδομένων σε γνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ τη λήψη αποφάσεων, για παράδειγμα την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, την μεγιστοποίηση του κέρδους, την καλύτερη κατανόηση των πελατών, και την αποκάλυψη νέων ευκαιριών, προϊόντων και αγορών.

Το CIIM κατανοώντας την αξία της επιχειρηματικής αναλυτικής, της ζήτησης εργοδότησης ατόμων με δεξιοτεχνίες στην ανάλυση δεδομένων και την επανάσταση που φέρνει, ανέπτυξε το MSc in Business Intelligence and Data Analytics, ένα μεταπτυχιακό που συνδυάζει τόσο διαχειριστικές όσο και τεχνικές πτυχές γύρω από τον τομέα της επιστήμης των δεδομένων, περιλαμβανομένου και του ψηφιακού marketing.

Έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίζει τους φοιτητές του με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, στην απόκτηση και αποθήκευση δεδομένων, στην επεξεργασία δεδομένων, στην ανάλυση δεδομένων, στην παραγωγή πληροφοριών και τέλος στην επιχειρηματική ανάπτυξη των παραγόμενων πληροφοριών με ουσιαστικό και επιτυχημένο τρόπο. Εφαρμόζοντας την αριστεία που διέπει τα μεταπτυχιακά του, το CIIM δημιούργησε ένα ποιοτικό, ανταγωνιστικό και απαιτητικό διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, πλήρως διασυνδεδεμένο με την αγορά.

Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγεται καθημερινά είναι πολύ μεγάλος: τραπεζικές συναλλαγές, πιστωτικές κάρτες, δίκτυα αισθητήρων, κοινωνικά δίκτυα, δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, δεδομένα Διαδικτύου, Google, έξυπνα τηλέφωνα, wearable devices. Οι όροι επιχειρηματική ευφυΐα (business intelligence), μεγάλα δεδομένα (big data) και ανάλυση δεδομένων (data analytics) βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων επέφερε μεγάλες αλλαγές στο πώς αντιλαμβάνονται τη λήψη αποφάσεων οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί. Πλέον, ξεκινούν από το σύνολο των δεδομένων που κατέχουν, τα συνδυάζουν με αλλά που συλλέγουν, εντός και εκτός οργανισμού.

Σύμφωνα με το Wired Magazine, «η αναζήτηση της γνώσης πλέον ξεκινά με τεράστιους όγκους δεδομένων… Παντού αισθητήρες (sensors). Απεριόριστος χώρος αποθήκευσης. Σύννεφα επεξεργαστών. Η ικανότητά μας να καταγράφουμε, αποθηκεύουμε και κατανοούμε μεγάλους όγκους δεδομένων αλλάζει την επιστήμη, την ιατρική, τις επιχειρηματικές διαδικασίες και την τεχνολογία».

Οι ικανότητες και δεξιότητες που παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του το MSc in Business Intelligence and Data Analytics του CIIM.

Η επιχειρηματική ευφυΐα και αναλυτική δεδομένων (Business Intelligence and Data Analytics) απαιτούν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων που περιλαμβάνει γνώσεις σε διοίκηση επιχειρήσεων, διαχείριση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, στατιστική, κατανόηση των εννοιών καινοτομία και επιχειρηματικότητα, γνώσεις ηθικής και νομικής που αφορούν την ιδιωτική ζωή (privacy) και την προστασία των δεδομένων, ακόμα και μαθήματα δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Επίσης χρειάζονται εκπαίδευση και εξάσκηση σε μία νέα γενιά γλωσσών προγραμματισμού, συστημάτων και εργαλείων σχετικά με τη διαχείριση, ανάλυση και οπτικοποίηση (visualization) των δεδομένων. Αυτές ακριβώς είναι οι ικανότητες και δεξιότητες που παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του το MSc in Business Intelligence and Data Analytics του CIIM.

O ρόλος του αναλυτή δεδομένων θεωρείται ίσως ως ο πιο υποσχόμενος ρόλος του 21ου αιώνα, ένα επάγγελμα με λαμπρό μέλλον.

Ήδη σήμερα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον τομέα της επιστήμης των δεδομένων. Επιχειρήσεις και οργανισμοί προσπαθούν να ενσωματώσουν στις ομάδες τους άτομα με υψηλή αντίληψη της αξίας των δεδομένων και δεξιότητες στην ανάλυση και ερμηνεία τους για λήψη πιο έγκυρων και έγκαιρων αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ζήτηση της αγοράς για αναλυτές δεδομένων, είναι πολύ μεγαλύτερη από την διαθέσιμη προσφορά. Έτσι, οργανισμοί και επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, FOREX, φαρμακευτικές εταιρείες και υπηρεσίες υγείας, ναυτιλιακές εταιρείες, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές εταιρείες, μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία, επενδύουν στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους στους τομείς της επιχειρησιακής ευφυΐας, της εξόρυξης και της ανάλυσης δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Θεοδόσης Μουρούζης, τηλ. 25878782, email: theodosis@ciim.ac.cy, ιστοσελίδα http://www.ciim.ac.cy/msc-business-intelligence-and-data-analytics.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending