3 κυπριακά σωματεία – ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας πετόσφαιρας που ίσως δεν ξέρεις!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
goal.philenews.com

Αν δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι πολύ πιθανό το αγαπημένο μας σπορ να ήταν η πετόσφαιρα, το βόλεϊ όπως το μάθαμε. Άθλημα θεαματικό και συνήθως πολύ συναρπαστικό αγαπήθηκε στην Κύπρο από τα μέσα του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα από την δεκαετία του ’20 όταν και πρωτοήρθε στο νησί.

Και μπορεί πετόσφαιρα να παίζαμε από το 1920 περίπου αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο 1978 για να δημιουργηθεί ομοσπονδία ειδικά για το άθλημα, η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας με 20 σωματεία – ιδρυτικά μέλη.

Ανάμεσα σε αυτά τα 20 σωματεία συμπεριλαμβάνονται όλα τα μεγάλα σωματεία του κυπριακού αθλητισμού αλλά και μερικά που ίσως δεν τα ξέρεις.

Βρήκαμε 3 τέτοια και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι:

 

1Άρης Πολεμίου

sportsincyprus.blogspot.com

Η ομάδα της επαρχίας Πάφου ιδρύθηκε το 1954 δημιουργώντας αρχικά ποδοσφαιρική ομάδα (που σήμερα δεν υπάρχει).

Μερικά χρόνια δημιούργησε και ομάδες πετόσφαιρας (πρώτα ανδρών, μετά γυναικών) ενώ το 1978 ήταν ένα από τα ιδρυτικά – μέλη της ομοσπονδίας.

Το 2012 η ομάδα των αντρών ανέστειλε την λειτουργία της ενώ η γυναικεία ομάδα αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία για 2 συνεχόμενες περιόδους (2014-2016).

2Ολυμπιάς Φρενάρου

volleyplanet.gr

Η ομάδα της επαρχίας Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1940 και έχει ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο.

Πέρα από την ομάδα πετόσφαιρας ανδρών διέθετε και ποδοσφαιρική ομάδα που το 2000 ενοποιήθηκε με τον Φωτειακό Φρενάρου δημιουργώντας την ομάδα Φρέναρος FC 2000.

Σήμερα, η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της ΚΟΠΕ.

3Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων 

sportsincyprus.blogspot.com

Το σωματείο της Αμμοχώστου, που έχει ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, ιδρύθηκε το 1948. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 έχει ως προσωρινή έδρα την Λάρνακα.

Διέθετε ομάδα ποδοσφαίρου που σήμερα δεν υπάρχει όπως και ομάδα πετόσφαιρας ανδρών που παρά το γεγονός πως για αρκετά χρόνια συμμετείχε στην Α’ Κατηγορία το 2008 ανέστειλε την λειτουργία της.

Σήμερα, ο Μαραθώνας διαθέτει ομάδα βόλεϊ γυναικών που συμμετείχε 2 φορές στην Α’ Κατηγορία (2007-08, 2011-12) ενώ φέτος θα αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία.

Ήξερες ότι αυτά τα σωματεία αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας;