fbpx

Όσα μας είπε η Μελίνα Σταμάτη για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους! Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση ενός από τα χειρότερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Έτσι κι εμείς προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα, συζητώντας με τη Μελίνα Σταμάτη. H Μελίνα είναι ιδρυτικό μέλος του Hope Spot, ενός κοινωνικού κινήματος προσφοράς και στήριξης για θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Δες πιο κάτω όσα συζητήσαμε στην πρόσφατη συνέντευξη μας:

 

Γεια σου Μελίνα. Καταρχάς, θες να μας εξηγήσεις τι είναι η εμπορία ανθρώπων;
baytoday.ca

Η εμπορία ανθρώπων είναι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, με τη χρήση βίας, απειλών ή άλλου εξαναγκαστικού μέσου με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση τους.

Άντρες, γυναίκες και δυστυχώς παιδιά, αποτελούν “προιόντα” σε μια παγκόσμια εγκληματική βιομηχανία. Αγοράζονται και πωλούνται για εξαναγκαστική εργασία και πορνεία.

Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο της δουλείας. Και συμβαίνει εντός και εκτός της χώρας μας, στην επαρχία και στα κέντρα των πόλεων, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, χωράφια ή στο διπλανό διαμέρισμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι η 2η μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με παγκόσμια κέρδη που φτάνουν τα 25 δις ευρώ.

Περίγραψε μας το προφίλ ενός πιθανού θύματος.

Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στον κόσμο της δουλείας, δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία. Είναι άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, φυλές και κοινωνικές προελεύσεις με υψηλό ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ενήλικες ή παιδιά, νόμιμα ή παράνομα διαμένοντες.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ένα: βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Είτε εξαιτίας πολιτικής αστάθειας λόγω πολέμου, ακραίας φτώχειας, έλλειψης εκπαιδευτικών ευκαιριών, βίας ή παραμέλησης από την οικογένεια.

Έτσι, οι διακινητές ανθρώπων εκμεταλλεύονται την επιθυμία των ανθρώπων αυτών για αναζήτηση μιας “καλύτερης ζωής”.

Ο διακινητής προσεγγίζει το άτομο με ψεύτικες υποσχέσεις και όταν τα θύματα συνειδητοποιούν ότι το σκηνικό της ελπίδας ήταν στημένο, είναι συνήθως πολύ αργά.

Τι γνωρίζεις για την Κύπρο σχετικά με την εμπορία ανθρώπων;

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η Κύπρος είναι χώρα προορισμού γυναικών που υποβάλλονται σε εμπορία, ειδικά στην καταναγκαστική πορνεία και επίσης χώρα προορισμού γυναικών και αντρών που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία.

Οι γυναίκες που αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Κύπρο, προέρχονται κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.700 άνθρωποι παραμένουν ακόμα στη δουλεία στην Κύπρο.

Μέσα από την εμπειρία σου σαν ιδρυτικό μέλος οργάνωσης που βοηθά θύματα, τι θέλεις να πεις στους αναγνώστες μας, που είναι στην πλειοψηφία νέοι;

Ως νέα γενιά έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό και δυνατότητες να φέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή, αρκεί απλά να πιστέψουμε στη δύναμη που έχει το δικό μας “μικρό μέρος”.

Μπορούμε να φέρουμε μια επανάσταση αλλαγής στη γενιά μας, απλά κάνοντας αυτό που μπορούμε, όσο μικρό κι αν είναι. Μια επανάσταση ενάντια στην εσωστρέφεια και στην αδιαφορία.

Η αλλαγή θα έρθει όχι απλά όταν παρατηρούμε, αλλά όταν υψώσουμε τη φωνή μας και μιλήσουμε για αυτό το φαινόμενο και αναλάβουμε δράση. Μπορείς σήμερα να ενημερωθείς και να ενημερώσεις φίλους σου, ακόμα και μέσα από τη χρήση των social media, και να υποστηρίξεις εθελοντικά τοπικούς φορείς που καταπολεμούν την εμπορία ανθρώπων.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου για αυτούς που δεν έχουν φωνή.

“Our lives begin to end when we remain silent about things that matter.”

– Martin Luther King Jr

Ευχαριστούμε τη Μελίνα για όσα μας είπε και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο που διαδραματίζει!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending