fbpx

Ήξερες το λόγο που κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε;

Πολλοί το κάνουμε, αλλά κανένας δεν γνωρίζει ίσως το λόγο. Ο Δαρβίνος χαρακτήρισε το κοκκίνισμα του προσώπου ως την “πιο περίεργη και ανθρώπινη από όλες τις εκφράσεις”.

Αλήθεια γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε; Αναρωτήθηκες ποτέ;

Δες πιο κάτω όσα μάθαμε:

1
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοκκινίζει το πρόσωπό μας;

Όταν ντρεπόμαστε το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη που λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό. Η αδρεναλίνη επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό μας, προκαλώντας μας να ανταποκριθούμε σε κάποιο κίνδυνο.

Αναστέλλει την πεπτική διαδικασία, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να μεταφερθεί στους μύες μας. Αυτό γίνεται κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και θέλουμε να… “ανοίξει” η Γη να μας καταπιεί.

2
Το κοκκίνισμα από ντροπή είναι ένα μοναδικό φαινόμενο

Μία άποψη ενός καθηγητή ψυχολογίας (Ray Crozier) στο University of East Anglia, εξηγεί το λόγο που κοκκινίζουμε. Υποστηρίζει πως το κοκκίνισμα εξελίχθηκε ως μέσο για την επιβολή των κοινωνικών κωδίκων, στους οποίους οφείλουμε να τηρούμε οι άνθρωποι για να λειτουργούν φιλικά οι κοινωνίες μας.

Όταν είμαστε σε αμηχανία και κοκκινίζουμε, δείχνουμε σε άλλους πως αναγνωρίζουμε ότι έχουμε αποτύχει κοινωνικά και ότι “πληρώνουμε” το τίμημα γι ‘αυτό.

3
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αμήχανη στιγμή μας;

Όσοι μας βλέπουν να κοκκινίζουμε μετά από μια αμήχανη κατάσταση, καταλαβαίνουν εμπειρικά, τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή.

Έτσι, το κοκκίνισμα μπορεί να χρησιμεύσει ως μια μη λεκτική, φυσική συγγνώμη για το λάθος μας.

4
Το κοκκίνισμα ως μετάφραση για συγχώρεση

Ανεξάρτητα από το τι αποδεικνύεται, η απόλυτη εξήγηση για το λόγο που κοκκινίζουμε είναι πως φαίνεται να έχουμε αναπτύξει μια ικανότητα για συγχώρεση, παράλληλα με τη φυσική μας απάντηση στην αμηχανία – αν δεν είχαμε, δεν θα υπήρχε λόγος για κοκκίνισμα.

Έτσι, την επόμενη φορά που υποφέρεις από μια δύσκολη κατάσταση και αισθάνεσαι ότι τα μάγουλά σου ζεσταίνονται, θυμήσου ότι θα περάσει… 😉

Εσύ πόσο συχνά κοκκινίζεις όταν ντρέπεσαι;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending