Αυτά είναι τα φαγητά που πρέπει (και δεν πρέπει) να πλύνεις πριν τα φας!

Despina Evangelou
Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
candogseat-this.com/myfrienddebbie.com

Επικρατεί η ιδεά πως πρέπει να πλένουμε οτιδήποτε πρόκειται να φάμε. Μικρόβια, ιοί και άλλες ακαθαρσίες είναι ανάγκη να απομακρύνονται από όποια τροφή μπει στον οργανισμό μας.

Τελικά όμως, είναι σωστή αυτή η πρακτική, ή πλένοντας κάποιες τροφές προκαλούμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα;

Δες πιο κάτω τις τροφές που ΔΕΝ πρέπει να πλένεις ΠΟΤΕ:

 

1Ωμό κοτόπουλο και άλλα κρέατα

loveyou.gr

Στο ωμό κρέας και κυρίως στο κοτόπουλο, υπάρχουν βακτήρια πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας, με πρώτη και καλύτερη τη γνωστή σαλμονέλλα.

Με το πλύσιμο του λοιπόν, όχι μόνο δεν ξεφορτώνεσαι τα μικρόβια, αλλά τα αφήνεις να απλωθούν στα χέρια σου, καθώς και στο νεροχύτη της κουζίνας σου.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να το ψήσεις κατ’ ευθείαν, ώστε οι ψηλές θερμοκρασίες να σκοτώσουν κάθε μικρόβιο!

2Ζυμαρικά

Αν θες τα μακαρόνια σου να απορροφήσουν τη σάλτσα με τα οποία θα τα συνοδεύσεις, σου προτείνουμε να μην τα πλένεις πριν το βράσιμο.

Με το πλήσιμο, απομακρύνεται το άμυλο, η ουσία δηλαδή που είναι υπεύθυνη να απορροφά τις σάλτσες και το αλάτι, δίνοντας έτσι γεύση στο φαγητό σου!

3Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι άλλη μία τροφή που δεν πρέπει ποτέ να πλένεις! Ο λόγος είναι ότι απορροφούν πολύ εύκολα και γρήγορα νερό και υγρασία, με αποτέλεσμα να χαλάσουν ή να χάσουν την ελαστικότητά τους.

Είναι καλύτερο να τα σκουπίσεις εξωτερικά με μία χαρτοπετσέτα και να αφαιρέσεις την εξωτερική φλούδα μόνο πριν το μαγείρεμα.

4Αυγό

Τα αυγά έχουν μια ουσία στο κέλυφός τους, η οποία προστατεύει το εσωτερικό από διάφορα βακτήρια και μικρόβια.

Πλένοντάς τα, καταστρέφουμε αυτή την ουσία, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να εισχωρούν στο εσωτερικό και τα αυγά να χαλάνε πιο νωρίς.


Αυτές τις τροφές ΠΡΕΠΕΙ να πλένεις ΠΑΝΤΑ:

 

5Κονσέρβες

kemi.taenk.dk

Αν και οι τροφές που βρίσκονται σε κονσέρβες είναι σίγουρα προστατευμένες από μικρόβια και βακτήρια, το εξωτερικό τους δεν είναι και τόσο καθαρό, αφού περνάνε από πολλά χέρια και ράφια πριν φτάσουν στο τραπέζι σου!

Φρόντισε λοιπόν να πλένεις καλά το εξωτερικό πριν τις ανοίξεις!

6Φρούτα και λαχανικά

Είτε πρόκειται για φρούτα που ξεφλουδίζονται (μπανάνα, καρπούζι, πορτοκάλι), είτε για φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα (μήλο, σταφύλι), εσύ πρέπει να τα πλένεις καλά.

Έτσι θα τα απομακρύνεις, εκτός από σκόνες και μικρόβια, τυχόν φυτοφάρμακα που μπορεί να έμειναν κολλυμένα στην επιφάνεια τους!

7Ξηροί καρποί

Τους ξηρούς καρπους, έστω και αν είναι ξεφλουδισμένοι, οφείλεις να τους πλένεις για να βεβαιώνεσαι ότι έχεις απομακρύνει κάθε ακαθαρσία που μπορεί να υπάρχει από την στιγμή συλλογής τους μέχρι τη στιγμή που θα συσκευαστούν.

Επίσης, με το πλύσιμο απομακρύνουμε το φυτικό οξύ που περιέχουν οι ξηροί καρποί, το οποίο είναι βλαβερό για το ανθρώπινο σώμα.

8Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια τροφή που χρειάζεται αναμφίβολα καλό πλύσιμο, μιας και η μακροχρόνια έκθεση τους στον αέρα και στην σκόνη, τα καθιστούν εστία μικροβίων.

Για να απολαμβάνεις τις θρεπτικές αξίες και την ενέργεια που σου προσφέρουν τα αποξηραμένα φρούτα, βεβαιώσου ότι τα πλένεις καλά!

  • BONUS: Για να είσαι βέβαιος/η ότι τα λαχανικά σου έχουν πλυθεί καλά, μπορείς στο νερό που θα τα πλύνεις, να προσθέσεις λίγες σταγόνες ξύδι. Το οξύ θα εξολοθρεύσει κάθε βακτήριο που μπορεί να υπάρχει!

Τώρα που ξέρεις, θα χειρίζεσαι σωστά τις πιο πάνω τροφές πριν τις καταναλώσεις;