fbpx

Πώς θα ήταν 5 γνωστά παραμύθια αν ο κακός ήταν… ο καλός της ιστορίας;

Πρόσφατα, ανέλαβα να προσέχω τον μικρούλη μου αδελφό, του οποίου (ως μικρό “ακούραστο ζιζάνιο”), πρέπει να του διαβάσεις ένα παραμύθι για να τον ακινητοποιήσεις!

Συνειδητοποίησα λοιπόν, πως σε κάθε παραμύθι της παιδικής μας ηλικίας υπάρχουν δύο κεντρικοί χαρακτήρες: ο καλός και ο κακός.

Τι θα συνέβαινε όμως αν “πειράζαμε” λίγο το βασικό  story αυτών των παραμυθιών; Αν ο κακός… ήταν τελικά ο καλός της ιστορίας;

Τι θα γινόταν αν βλέπαμε τα αγαπημένα μας παραμύθια από άλλη οπτική γωνία;

1
Η ωραία και το τέρας

hollywoodreporter.com

Σε αυτό εδώ το παραμύθι ουσιαστικά δεν υπάρχει κακός. Το τέρας όμως αναλαμβάνει κατά κάποιον τρόπο αυτόν το ρόλο.

Αντιστρέφοντας τις καταστάσεις, η ωραία θα ήταν το κακομαθημένο κοριτσάκι το μπαμπά, που δεν της αρκούσαν ποτέ τα όσα της πρόσφερε με κόπο και μόχθο. Το τέρας θα παρουσιαζόταν ως πλουσιόπαιδο με πολλές ανασφάλειες και θέματα με τον εαυτό του, εφόσον δεν ήταν και πολύ εμφανίσιμος. Παρόλ’ αυτά, θα κέντριζε το ενδιαφέρον της Μπέλας μόνο και μόνο για το “γερό’” πορτοφόλι του.

Η ωραία λοιπόν, στη συνέχεια, εκμεταλλεύεται το καλόκαρδο τέρας, υποκρινόμενη πως τον αγαπάει για αυτό που είναι. Αφού τον πείθει να της γράψει όλη του την περιουσία, φροντίζει με τον αγαπητικό της να τον δολοφονήσουν, ώστε να χαρούν μαζί τα κέρδη!

Και επειδή το χαρούμενο τέλος δεν γίνεται να λείπει από κανένα παραμύθι, το τέρας καταλαβαίνει τις προθέσεις της και τη διώχνει από το παλάτι. Εν τω μεταξύ, εκείνος παντρεύεται την καθαρίστρια του παλατιού, η οποία ήταν κρυφά ερωτευμένη μαζί του.

Όσο για τη Μπέλα; Ο μπαμπάς της την στέλνει εσώκλειστη σε παρθεναγωγείο μέχρι να αλλάξει μυαλά και να συμμορφωθεί.

2
Τα τρία γουρουνάκια

storybird.com

Σε αυτό το παραμύθι ο κακός είναι φυσικά ο λύκος, ο οποίος έχει πάρει από πίσω τα καημένα τα γουρουνάκια! Τα ακολουθεί στα σπιτάκια που έχουν κτίσει για να τα γκρεμίσει με το φύσημα του και να τα καταβροχθίσει.

Στο δικό μας σενάριο όμως, ο λύκος τελικά δεν είναι κακός! Είναι απλά διαφορετικός και τα γουρουνάκια δεν μπορούν να τον αποδεχτούν για αυτό που είναι. Τα παρακαλάει ο φτωχός, να τον κάνουν παρέα, μα αυτά είναι καχύποπτα απέναντι του. Τον περιφρονούν μόνο και μόνο επειδή δεν μοιάζει με αυτά και είναι άσχημος για τα δικά τους δεδομένα!

Ένα απόγευμα, ο λύκος καθόταν στο πάρκο μόνος και είδε έναν ανεμοστρόβιλο να κατευθύνεται προς την γειτονιά των τριών γουρουνιών. Έτρεξε στα σπίτια τους για να τους ενημερώσει, ώστε να προστατευτούν. Αυτά όμως κλειδωθήκαν μέσα και αρνούνταν να του ανοίξουν την πόρτα.

Πέρασε ο ανεμοστρόβιλος και τα γκρέμισε όλα στο πέρασμα του και ο λύκος ήταν αυτός που προσφέρθηκε να τα φιλοξενήσει στο σπιτικό του!

Τα γουρουνάκια ένιωσαν πολύ άσχημα για τα επιφανειακά συμπεράσματα που είχαν δημιουργήσει για εκείνον και δέχτηκαν με χαρά την προσφορά του. Έπειτα έγιναν μία πολύ καλή και ξεχωριστή παρέα.

Έτσι, γιατί μας αρέσουν οι ανατροπές!

3
Χάνσελ και Γκρέτελ

atrapalo.pe

Αυτή η ιστορία αφορά 2 μικρά αδέρφια που τα εγκαταλείπουν οι γονείς τους στο δάσος διότι ήταν πολύ φτωχοί και δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν. Ο κακός της υπόθεσης παρόλ’ αυτά, ήταν η κακιά μάγισσα που εμέναν στο μικρό σπιτάκι που βρήκαν τα παιδιά μέσα στο δάσος, το οποίο ήταν καλυμμένο με ζαχαρωτά!

Αντιστρέφοντας το σενάριο, η κακιά μάγισσα θα ήταν η καλή γριούλα που περιμάζεψε τα μικρά αδέρφια και τα μεγάλωσε σαν δικά της! Θα τους έδινε όλη την αγάπη και την φροντίδα που χρειάζονταν και που στερήθηκαν από τους γονείς τους.

Τα μικρά όμως δεν θα ήταν τόσο αθώα και ευγενικά. Θα ήταν δύο σκανδαλιάρικα και αχάριστα πλασματάκια, τα οποία δεν θα εκτιμούσαν ποτέ τίποτα! Σε τέτοιο βαθμό που θα ήθελαν να την διώξουν από το σπίτι για να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και το βασικότερο: να τρώνε όσα γλυκά τραβάει η όρεξη τους.

Στο τέλος όμως του παραμυθιού, η καλή γιαγιάκα πεθαίνει και μόνο τότε τα μικρά καταλαβαίνουν την αξία της, αφού μένουν και πάλι μόνα, ανίκανα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους!

4
Η ωραία κοιμωμένη

silverpetticoatreview.com

Στο παραμύθι αυτό, την όμορφη πριγκίπισσα καταδιώκει μία κατάρα που προήλθε από τη κακιά μάγισσα που θύμωσε πολύ επειδή δεν της είχε δώσει κανείς σημασία. Όταν θα γινόταν 16 θα τρυπούσε το δάκτυλο της και θα πέθαινε. Οι άλλες οι μάγισσες όμως άλλαξαν την κατάρα και η πριγκίπισσα θα έπεφτε σε βαθύ ύπνο.

Και αν η κακιά μάγισσα δεν ζήλευε και δεν ήθελε να κάνει κακό στη μικρή πριγκιποπούλα; Αν απλά είχε την ικανότητα να βλέπει μπροστά στο μέλλον και το μόνο που ήθελε ήταν να προστατεύσει την ωραία κοιμωμένη; Γιατί γνώριζε πολύ καλά πως αφού έκλεινε τα 16 της χρόνια θα κολλούσε μία πολύ σοβαρή ασθένεια, που θα την οδηγούσε στον θάνατο!

Για αυτό επέλεξε να μην της χαρίσει καλοσύνη, ομορφιά και τέτοια αλλά να της προσφέρει κάτι που θα την κρατούσε ζωντανή. Έτσι, της έδωσε την ευχή στα 16 γενέθλια της να τρυπήσει το δάκτυλο της και να κοιμηθεί βαθιά, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος γιατρός που θα την έκανε καλά.

Ήθελαν να επέμβουν όμως οι άλλες νονές, οι οποίες ζήλεψαν που σκέφτηκε κάτι τόσο σημαντικό και μετέτρεψαν την ευχή της σε κατάρα. Έτσι αν δεν έβρισκε τρόπο να την επαναφέρει η ωραία κοιμωμένη θα πέθαινε μία για πάντα και όλοι νόμιζαν πως για αυτό ευθυνόταν εκείνη!

Στο τέλος, η καλή μάγισσα βρίσκει τον γιατρό που θα βρει λύση στο πρόβλημα της ωραίας κοιμωμένης, ο οποίος φυσικά την ερωτεύεται και παντρεύονται.

5
Ποκαχόντας

amazon.com

Η Ποκαχόντας είναι η κόρη του αρχηγού της φυλής της και ερωτεύεται τον Τζον Σμιθ που έρχεται στο νησί της μαζί με την ομάδα του. Οι δύο πλευρές δεν δέχονται αυτόν τον ερώτα και βρίσκονται στα πρόθυρα ώστε να ξεκινήσουν έναν τεράστιο πόλεμο.

Γυρίζοντας τις σελίδες του παραμυθιού αντίστροφα, ο Τζον θα ήταν ένας γυναικάς που κάθε βράδυ μεθούσε από το πολύ αλκοόλ και αρνείται να βρει μία δουλειά για να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του.

Η Ποκαχόντας, ερωτευμένη μαζί του, δεν μπορεί να δει καθαρά τι ακριβώς είναι αυτός ο άνθρωπος, για αυτό η φυλή της προσπαθεί να την προστατεύσει (η φυλή που στο κλασικό παραμύθι είναι ο κακός της ιστορίας). Οι άνθρωποι που είναι δίπλα της παλεύουν να της αποδείξουν ποιος πραγματικά είναι ο Τζον, έτσι ώστε να καταλάβει με ποιον πάει να μπλέξει.

Ώσπου μία μέρα ενώ η Ποκαχόντας και ο Τζον κάθονταν μαζί, έρχεται μία κοπέλα και τν αγκαλιάζει. Η Ποκαχόντας εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίει πόσο μεγάλο κοροίδο ήταν όλο αυτό τον καιρό.Έτσι, ξεσπά ένας πόλεμος ανάμεσα στις 2 πλευρές, άνευ προηγουμένου!

Σε αυτό το εναλλακτικό σενάριο, το παραμύθι δεν έχει τέλος! Θα εξακολουθούν να τσακώνονται οι δύο πλευρές χωρίς κανείς από τους δύο να υποχωρεί.

thepsychologysecrets.blogspot.com.cy

Μία φορά και έναν καιρό λοιπόν, ο κακός.. ήταν ο καλός της ιστορίας! Βάλε τη φαντασία σου και πες μας το story του δικού σου παραμυθιού!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending