Τι συμβολίζουν τα χρώματα της κάθε ομάδας μας;

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast

Έρχεται η μέρα που θα πας στο παιχνίδι της ομάδας. Φοράς τη φανέλα της ομάδας, το κασκόλ τους χειμωνιάτικους μήνες και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ θέλεις εσύ που να έχει σχέση με τα ιερά χρώματα της ομάδας που υποστηρίζεις από μωρό παιδί.

Με αυτό ακριβώς (τα χρώματα των ομάδων μας) είναι που θα ασχοληθούμε παρακάτω. Γιατί οι ομάδες μας φέρουν τα συγκεκριμένα χρώματα; Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω τους;

Αν και εσύ έχεις την απορία τι σημαίνουν τα χρώματα της κάθε ομάδας δες παρακάτω:

 

1ΑΕΚ

aek24.net

Τα χρώματα της ΑΕΚ είναι το πράσινο και το κίτρινο, χρώματα που υιοθετήθηκαν από τις 2 ομάδες που προϋπήρχαν στη Λάρνακα. Το πράσινο υπήρξε ένα από τα χρώματα του Πεζοπορικού και το κίτρινο της ΕΠΑ.

2ΑΕΛ 

ael-fc.com

Η ΑΕΛ φέρει ως επίσημα χρώματα το κίτρινο και το μπλε. Το μεν πρώτο συμβολίζει τον ήλιο και το δεύτερο τη θάλασσα της Λεμεσού.

3Αλκή Ορόκλινη

politis.com.cy

Η Αλκή Ορόκλινη μπορεί να μην αποτελεί συνέχεια της Αλκής Λάρνακας υιοθέτησε όμως τα χρώματα της δηλαδή το κόκκινο και το μπλε μιας και ο πρόεδρος της, Άντης Λόππας, ήταν οπαδός της “Αθάνατης”.

4Ανόρθωση

anorthosisfc.com.cy

Αν και τα πρώτα χρώματα της Ανόρθωσης ήταν το μαύρο και το κίτρινο, αναπαριστώντας τη σημαία του Βυζαντίου, από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 υιοθετήθηκαν ως επίσημα χρώματα το μπλε και το άσπρο αντικατοπρίζοντας έτσι τη σημαία της Ελλάδας.

5ΑΠΟΕΛ

news.pseka.net

Παρόμοια σημειολογία με αυτά της Ανόρθωσης έχουν και τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι επέλεξαν ως χρώματα τους το μπλε για να συμβολίζει την ελληνική σημαία και το κίτρινο για να συμβολίζει τη σημαία του Βυζαντίου.

6Απόλλωνας

tvonenews.com.cy

Όπως η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ έτσι και ο Απόλλωνας επέλεξε τα χρώματα του με βάση την Ελλάδα αφού το μπλε και το άσπρο συμβολίζουν την ελληνική σημαία.

7Άρης

arislimassolfanblog.wordpress.com

Ο Άρης δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των ομάδων “Σούλι” και ΑΠΟΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λεμεσού). Έτσι πήρε τα χρώματα του από τις 2 ομάδες από τις οποίες προήλθε, το πράσινο από το “Σούλι” και το άσπρο από τον ΑΠΟΛ.

8Δόξα

doxafc.com.cy

Χρώματα της Δόξας είναι το πράσινο και το άσπρο χωρίς να καταφέρουμε όμως να μαζέψουμε περισσότερες πληροφορίες για το συμβολισμό τους.

9Ερμής

goal.philenews.com

Αρχικά τα χρώματα των φτεροπόδαρων ήταν το κόκκινο και το μπλε. Με το που ανέλαβε όμως πρόεδρος ο Λούκας Φανιέρος το μπλε αντικαταστάθηκε με το μαύρο κατόπιν εντολής του.

10Εθνικός Άχνας

football-cyprus.com

Η περίπτωση του Εθνικού Άχνας είναι πανομοιότυπη με αυτή της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα αφού το μπλε και το άσπρο που υιοθέτησε ως χρώματα συμβολίζουν την ελληνική σημαία.

11Ομόνοια

balla.com.cy

Η Ομόνοια επέλεξε ως χρώματα της το πράσινο και το άσπρο. Το μεν πρώτο συμβολίζει την παντοτινή ελπίδα για ειρήνη ενώ το δεύτερο την χαρά και την ειρήνη.

12Ολυμπιακός

goal.philenews.com

Τα χρώματα του Ολυμπιακού είναι το μαύρο και το πράσινο. Το πρώτο συμβολίζει το πένθος του κυπριακού ελληνισμού για τους πολλούς κατακτητές που πέρασαν από τον τόπο μας και το δέυτερο συμβολίζει την ελπίδα για την ένωση με την Ελλάδα.

13Πάφος FC

sportpafos.com

Η Πάφος FC έχει ως χρώματα της το μπλε, το άσπρο και το κίτρινο. Τα 2 πρώτα χρώματα ανήκουν σε όλες τις ομάδες που προϋπήρχαν της Πάφος FC (Ευαγόρας, ΑΠΟΠ και ΑΕ Πάφος).

Το κίτρινο, από την άλλη, προέρχεται από την ΑΕΚ Κουκλιών, ομάδα με την οποία συγχωνεύτηκε η ΑΕ Πάφος για να δημιουργήσουν τον σημερινό εκπρόσωπο της επαρχίας στην Α΄Κατηγορία.

14Νέα Σαλαμίνα

balla.com.cy

Η Σαλαμίνα με την ίδρυση της είχε ως χρώματα το κίτρινο και το βυσσινί. Μετά το 1950 και ενώ αγωνιζόταν ακόμα στα πρωταθλήματα της ΚΕΠΟ υιοθέτησε το κόκκινο και το άσπρο.

Το κόκκινο συμβολίζει την δύναμη και το άσπρο την ειρήνη.

Τώρα την επόμενη φορά που θα φορέσεις τα χρώματα της ομάδας σου θα ξέρεις τι σημαίνουν!