fbpx

10 πράγματα που σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε (ή δεν ξέραμε ότι υπήρχαν)!

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, μία αναδρομή στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στα ξεχασμένα αντικείμενα μίας άλλης εποχής, είναι πολύ σημαντική.

Σήμερα λοιπόν, θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, ώστε να θυμηθούμε όλα αυτά τα ξεχασμένα πράγματα. Αντικείμενα, τα οποία πολλοί από εμάς δεν ξέραμε καν την ύπαρξη τους!

Πάμε να δούμε 10 από αυτά:

1
Γραμμόφωνο

Το γραμμόφωνο ήταν μία κατασκευή που αφορούσε την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου, μία πρωτοβουλία του Emil Berlirer. Ήταν η εξέλιξη του φωνογράφου, που δημιούργησε ο Αμερικανός Τόμας Αλβα.

Πλέον σήμερα δεν συναντάς πουθενά το γραμμόφωνο, αφού με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργηθήκαν νεότερες και καλύτερες συσκευές που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.


Bonus info: Αν σε ενδιαφέρει να δεις αυτό το αντικείμενο, να ακούσεις δίσκους από βινύλια, το Neverland, είναι ένα κατ’ εξοχή ροκ μπαρ που διαθέτει γραμμόφωνο και οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, με μουσική προερχόμενη από αυτό.

2
Δισκέτα

Η δισκέτα είναι ένα αντικείμενο που στοιχειώνει την παιδική μου ηλικία. Η μητέρα μου είχε ένα τεράστιο κουτί στο γραφείο της, στο οποίο φύλαγε όλες της τις δισκέτες. Το είχε στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης και μας είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Ήταν έλεγε, όλη της η ζωή εκεί μέσα!

Χρόνια μετά εξακολουθώ να υποστηρίζω πως είναι υπερβολική, γιατί οι δισκέτες μας “τελείωσαν” (και όχι επειδή κάναμε ζαβολιά ως μικρά παιδιά) αλλά η μάνα μου ζει και βασιλεύει! Επίσης πλέον έχει 2-3 USB, τα οποία φυλάει σαν φυλαχτό στην τσάντα της.

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν. Η μάνα μου και μανάδες όλου του κόσμου διέκοψαν αναγκάστηκα τον δεσμό με τις δισκέτες και τις αντικατάστησαν με καινούρια τεχνολογικά επιτεύγματα, πολύ πιο σύγχρονα και βοηθητικά.

Γιατί, ο έρωτας με έρωτα περνάει!


Bonus info: Η δισκέτα ήταν μέσο αποθήκευσης δεδομένων και μπορούσε να διαβαστεί ή να εγγραφεί με έναν οδηγό δισκέτας, τον λεγόμενο Floppy disc drive.

3
Κασετόφωνο

Καταρχάς, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός κασετόφωνου, είναι φυσικά και η ύπαρξη της κασέτας! Τις οποίες κασέτες δεν συναντάς πλέον πουθενά, με εξαίρεση το ΡΙΚ, που τις χρησιμοποιεί ακόμη σε κάποιον βαθμό.

Το κασετόφωνο είναι ένα ξεχασμένο αντικείμενο, που πολύ πιθανόν δεν έχει ούτε η γιαγιά σου στο χωριό. Ακόμη και αν έχει όμως, καλό θα ήταν να τη συμβουλέψεις να το φυλάξει, γιατί θα είναι από τα λίγα που επιβιώσαν μέσα από τα χρόνια και η αξία του είναι μεγάλη!


Bonus info: Το κασετόφωνο αναπαράγει ή εγγράφει ήχο και έκανε την εμφάνιση του γύρω στο 1960!

4
Γραφομηχανή

Όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο, δηλώνω δημόσια πως είμαι ερωτευμένη μαζί του!
Μπορεί να μη γεννήθηκα στην εποχή εκείνη που αποτελούσε το μοναδικό μέσο γραφής και εκτύπωσης ενός κειμένου, αλλά θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο όμορφα αντικείμενα μία άλλης εποχής.

P.S.: Οποιοσδήποτε θελήσει να μου κάνει δώρο μία γραφομηχανή, παρακαλείται όπως επικοινωνήσει μαζί μου!

Bonus info: Κίνητρο για τη δημιουργία της γραφομηχανής αποτέλεσε η τυπογραφία. Ο σχεδιασμός της πρώτης γραφομηχανής ανατέθηκε στον Άγγλο Henry Mill (περίπου το 1714), ο οποίος τιμήθηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας με ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!

5
Τηλεφωνικοί θάλαμοι

Έχουν περάσει οι εποχές, που για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις με συγγενείς και φίλους έπρεπε να σπάσεις τον κουκουμά σου και να τρέξεις στον πλησιέστερο τηλεφωνικό θάλαμο…

Πλέον οι τηλεφωνικοί θάλαμοι -για τους περισσότερους- αποτελούν ένα ωραίο “στολίδι-αξιοθέατο” από παλαιότερες εποχές. Η χρήση τους δεν είναι τόσο συχνή, εφόσον δεν νοείται άνθρωπος που να μη διαθέτει κινητό τηλέφωνο.


Bonus info: Τη δεκαετία του 2000- 2010 υπήρχαν περισσότεροι από 4000 εγκατεστημένοι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Σήμερα, λόγω της πτωτικής πορείας όσον αφορά τη χρήση τους από το κοινό, αφαιρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός.

6
Ρολόι τσέπης

Ήταν εκείνα τα ρολόγια που κρατούσαν οι σικάτοι παππούδες και τα πλουσιόπαιδα των παλαιότερων χρόνων. Δεν τα φόραγαν στο χέρι, αλλά τα έβαζαν στην τσέπη του επίσημου σακακιού τους, ενώ τα έβγαζαν κάθε τόσο από εκεί μέσα, είτε για να τα διαφημίσουν, είτε για να δουν πράγματι την ώρα.

Ήταν σήμα κατατεθέν λοιπόν, το ρολόι τσέπης για αυτούς που το κρατούσαν, πως πρόκειται για businessmen της εποχής!


Bonus info: Το 1550 εμφανίστηκαν για 1η φορά τα ρολόγια τσέπης, γνωστά και ως “αυγά Νυρεμβέργης”, ενώ 5 χρόνια μετά στη Γενεύη, εμφανίζονται τέτοια ρολόγια με κινητές φιγούρες.

7
Λατέρνα

Η λατέρνα είναι ένα ξεχασμένο μουσικό όργανο, με τεράστια ιστορία πίσω του. Παράγει μουσικό ήχο μέσω ενός περιστρεφόμενου κυλίνδρου με καρφιά, που το καθένα από αυτά είναι μία νότα.

Σήμερα, το συγκεκριμένο όργανο το βλέπουμε μόνο σε ταινίες του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (συγκεκριμένα στην ταινία του “what if”) και σε ρόλο πρωταγωνιστή στα video clip του Κωστή Μαραβέγια (όπως το τραγούδι του ο “Φάρος”).


Bonus info: Υπήρχαν 2 ομάδες όσον αφορά την κατασκευή της λατέρνας: οι “Οργανοποιοί” που κατασκεύαζαν το όργανο και οι “Σταμαπαδόροι” που έκαναν τα τραγούδια, τα οποία θα παίζονταν από αυτήν.

8
Ασπρόμαυρη τηλεόραση

Η τηλεόραση παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Όλα τα σπίτια διαθέτουν έστω και μία τέτοια συσκευή, που αποτελεί ένα “παράθυρο” στον κόσμο.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είχε πάντα τη σημερινή της μορφή. Κάποτε η τηλεόραση έμοιαζε με μαύρο κουτί που πρόβαλλε ασπρόμαυρο περιεχόμενο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας η τηλεόραση αναβαθμίστηκε και το ασπρόμαυρο υλικό πήρε χρώμα!

Οι αλλαγές φυσικά ήταν και άλλης φύσης, αλλά στην παρούσα φάση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τέλος της προβολής ασπρόμαυρων εικόνων.


Bonus info: Έως και πολύ πρόσφατα το σύστημα μετάδοσης στην Ελλάδα ήταν αναλογικό. Μετέπειτα όμως, το σήμα μετατράπηκε σε ψηφιακό.

9
Ραπτομηχανή

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν οι λεγόμενες ραπτομηχανές και ήταν τόσο διαδεδομένες όσο η τηλεόραση που προαναφέραμε.

Κάποτε υπήρχαν προκομμένες κορούδες, που ασχολούνταν με τη ραφή ρούχων. Σήμερα οι κοπέλες αυτές βρίσκονται υπό… εξαφάνιση! Ας είναι καλά τα καταστήματα ρούχων που μας ντύνουν!


Bonus info: Η ραπτομηχανή είναι μία από τις σπουδαιότερες μηχανές του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι που είχαν την ιδέα δημιουργίας της ήταν οι Άγγλοι – τελικά την υλοποίησαν οι Αμερικάνοι.

Ευχαριστίες:

flickr.com

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Αντρούλλα για τη συμβολή της σε αυτό το άρθρο-αφιέρωμα για ξεχασμένα αντικείμενα, μίας άλλης εποχής.

Η κυρία Αντρούλλα λοιπόν, αφού μας κέρασε σπιτική λεμονάδα, μας έδωσε τη δική της απάντηση, όσον αφορά το θέμα του εν λόγω άρθρου.

”Πλέον οι κορούες εν έχουν προίκα! Ποιος θα της πάρει έτσι σκέδιο; Καλάν, οι μανάες τους εν σκέφτουνται ότι δίχα προιτζιστικά, εν να μείνουν στο ράφι;”

Εσύ ποιο από τα πιο πάνω έτυχε να δεις ξανά; Αν γνωρίζεις κάποιο άλλο που δεν βρίσκεται στην πιο πάνω λίστα, γράψε μας το στα σχόλια!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending