fbpx

Εξερευνώντας την Κύπρο από άκρη σ’ άκρη: 3 νεαρές Κύπριες μοιράστηκαν την εμπειρία τους!

Το Join2Media μέσα από ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα κοινοτικά μέσα επικοινωνίας, προσέφερε την ευκαιρία σε 3 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους νέους ηλικίας 25-35 να συμμετάσχουν και να συνυπάρξουν σε ένα γεμάτο από εμπειρίες δημοσιογραφικό ταξίδι, στον Ακάμα και στην Καρπασία, υπερπηδώντας τα οδοφράγματα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-5 Νοεμβρίου 2017 στη χερσόνησο Ακάμα και 17-19 Νοεμβρίου 2017 στην χερσόνησο Καρπασίας.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η παρατήρηση, μελέτη και ανταλλαγή πρακτικών και ιδεών, ώστε να οργανώνονται και να υλοποιούνται πιο συχνά και δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για γνωριμία κι επαφή των νέων με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Εκτός από το υπέροχο αυτό ταξίδι που διεξήχθη με σαφάρι μέσα στη φύση, βοήθησε τους νέους να έρθουν σε επαφή με κοινά στοιχεία, τοπική διάλεκτο, κουλτούρα, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και χλωρίδα-πανίδα που βρίσκονται υπό την απειλή αφανισμού.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, από Καρπασία θελήσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και σε περισσότερους νέους για το τί μπορεί να συναντήσει κανείς μέσα σε 3 ημέρες πέρα από τα οδοφράγματα. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω δημοσιεύσεων, παρουσιάσεων καθώς και διεξαγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής σε κοινοτικό ραδιόφωνο της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό με συμμετέχοντες από τα δύο ταξίδια.

Η συμμετοχή μας σε αυτό το δικοινοτικό διήμερο ήταν μια άκρως εποικοδομητική δράση που συνέβαλε στην απόκτηση γνώσης και συνείδησης τόσο για τον τρόπο ζωής στην περιοχή όσο και για μέρη πλέον ξεχασμένα, παρατημένα στο χρόνο υπό την απειλή της τοπικής ανάπτυξης και αφανισμού του οικοσυστήματος.

Δες πιο κάτω όσα ζήσαμε:

 

1
Μαριλένα Λεβέντη – Λεμεσός (28 χρόνων)

Αρχικά, όταν είδα την προκήρυξη στο διαδίκτυο, το θεώρησα μια πρόκληση για να ξεπεράσω τις φοβίες μου. Σκέφτηκα πως δεν έχω να χάσω κάτι πάρα μόνο να κερδίσω και σίγουρα θα είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία με τα όσα έχω ήδη ζήσει. Έτσι αμέσως δήλωσα συμμετοχή. Φοβόμουν να διανυχτερεύσω σε αυτές τις περιοχές, όμως ρίσκαρα και μου άρεσε πολύ.

Ήταν μια μοναδική, ιδιαίτερη εμπειρία. Θα τη ξαναζούσα άνετα. Γνώρισα κόσμο από τις βόρειες περιοχές και αυτό ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα έχει δυναμώσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα μου. Ανακαλύψαμε τοπία και παραλίες ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα με την βοήθεια ενός αυτοκίνητου ειδικό για σαφάρι. Μια άκρως ξεχωριστή εμπειρία, επίσης, ήταν η συναναστροφή μου με άτομα από την κατεχομένη Κύπρο, εφόσον μπορούσα να δω το τρόπο σκέψης τους αλλά και στοιχεία από το πολιτισμό και την κουλτούρα. Η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε αυτά τα άτομα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και αποδοτική. Η περιδιάβαση μας στο Εθνικό πάρκο Καρπασίας μας πρόσφερε την δυνατότητα να δούμε και να παρατηρούμε την βλάστηση, αλλά και την μορφολογία του εδάφους ανάμεσα στο συνδυασμό βουνού, άγριας βλάστησης και παραλιών.

Μέσω αυτής της συμμετοχής μου σε αυτές τις περιοχές, η εμπειρία ήταν πάρα πολύ δυνατή και ένιωσα συναισθήματα που μου προκάλεσαν ενθουσιασμό, προβληματισμό και παράλληλα χαρά για αυτό που έζησα.

2
Φρόσω Νικολάου – Λεμεσός (30 χρόνων)

Είχα τη μοναδική αυτή ευκαιρία να συμμετέχω και στα δύο δημοσιογραφικά ταξίδια του Join2media, που πραγματοποιήθηκαν στη χερσόνησο Ακάμα, στις 3-5 Νοεμβρίου και Καρπασίας στις 17-19 Νοεμβρίου, συνυπάρχοντας μαζί άλλους δραστήριους νέους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ακτιβιστές.

Κατά τη διάρκεια και των δύο ταξιδιών, τα συναισθήματα ήταν μοναδικά και ανάμεικτα. Καταγράψαμε παρατηρήσεις και τοπικά στοιχεία που αποδίδουν την φυσική, υλική και άυλη κοινή πολιτιστική κληρονομιά, τρόπο ζωής και λαογραφικές ομοιότητες στις δύο περιοχές κατά μήκος της Κύπρου και που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των περιοχών, προς όφελος τοπικών και κυβερνητικών συμφερόντων για ανάπτυξη, τα οποία καταπατούν και καταστρέφουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά το οικοσύστημα.

Το μήνυμα που έχουμε ως στόχο μας να περάσουμε μέσα από τέτοια ταξίδια και έρευνες είναι να παροτρύνουμε, να διαδώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους νέους και ενεργούς πολίτες στις κοινότητες μας και ως μέλη της κοινότητας μας, να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά τα στοιχεία.

Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, για να προχωρήσουμε μαζί ως σύνολο σε πρακτικές λύσεις προστασίας τέτοιων περιοχών ως αποτέλεσμα επαφής και γνωριμίας με την ιστορία.

3
Αντιγόνη Μιχαήλ – Λευκωσία (25 χρόνων)

Ήταν μια αφυπνιστική εμπειρία. Για να δούμε ξεχωριστά τοπία και αρχαιολογικούς χώρους, που είναι γνωστά διεθνώς και συχνά επισκέπτονται οι τουρίστες, ωστόσο, δεν προστατεύονται όπως πρέπει. Είναι αυτονόητο ότι το κύριο εμπόδιο και από τις δύο πλευρές του νησιού είναι κυρίως πολιτικό.

Ως αρχαιολόγος, απευθύνω έκκληση σε όλο το νησί να ενώσει τις δυνάμεις του και να υιοθετήσει μια κοινή πολιτική τάξη για να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει.

Οι συνεργάτες μου από αυτό το ταξίδι είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τοποθεσίες με παρόμοια σημασία, αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς και στις δύο πλευρές της Κύπρου. Με βάση αυτή την επίσκεψη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι περιοχές όπως ο Ακάμας, η Αφέντρικα, θα πρέπει να ανακοινώνονται ως εθνικές περιοχές με ισχυρούς προστατευτικούς περιορισμούς και φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται (ο Ακάμας και η Καρπασία είναι ήδη περιοχές που έχουν ανακοινωθεί ως προστατευόμενες, αλλά είναι γνωστό ότι δεν προστατεύονται έντονα).

Είναι μεγάλη ανάγκη για τους ακαδημαϊκούς ολόκληρης της Κύπρου να συγχωνεύσουν τη δύναμή τους και να αυξήσουν τη φωνή τους για να προστατεύσουν την αρχαιολογική και φυσική κληρονομιά της Κύπρου, αντί να θέσουν τις πολιτικές ιδεολογίες τους ως εμπόδιο στην κοινή κληρονομιά. Ο χρόνος για να αυξήσουμε τη φωνή μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ό, τι έχει απομείνει, είναι τώρα! Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και αυτή είναι μια υποχρέωση που έχουμε έναντι των μελλοντικών γενεών. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω όλα αυτά και φυσικά είμαι βαθιά τυχερή για τους συνεργάτες μου από αυτό το ταξίδι, με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναπτύξουμε κάποια από αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στην Καρπασία.”

Photo Credits: Antigone Michael

Το άρθρο γράφτηκε από τις αναγνώστριες μας Μαριλένα Λεβέντη και Φρόσω Νικολάου* και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


*Η Μαριλένα Λεβέντη και η Φρόσω Νικολάου είναι δημοσιογράφοι σε τοπικό ραδιόφωνο και έχουν συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό – δικοινοτικό πρόγραμμα που έγινε στις 3-5 και 17-19 Νοεμβρίου στην Καρπασία. Οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending