fbpx

5 παίχτες που άλλαξαν την ιστορία της Barcelona!

Σε μια ομάδα με 118 χρόνιας ιστορίας όπως είναι η Barcelona, το να ξεχωρίσεις ποδοσφαιριστές που άφησαν την σφραγίδα τους στο κλάμπ δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στα χρόνια ξεπήδησαν αρκετές μορφές από την ομάδα της Καταλονίας. Μορφές με παγκόσμια απήχηση στο ποδοσφαιρικό παζάρι που μέσα από την προσφορά τους στους blaugrana δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι άλλαξαν την ιστορία της ομάδας.

Βρήκαμε 5 ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την γνωστή κυανέρυθρη στολή και που διαμόρφωσαν την πορεία του συλλόγου και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι:

 

1
Johan Cruyff

Ήταν ήδη πασίγνωστος ο μεγάλος Ολλανδός όταν έφτασε στη Βαρκελώνη το 1973, αφού τα κατορθώματα του με τον Ajax τον έκαναν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό όνομα της εποχής!

Ο Cruyff μετέφερε την αύρα του αλλά και αυτή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου στην Καταλονία κατακτώντας μόλις ένα πρωτάθλημα (το 1974), αλλά αλλάζοντας ολόκληρη την φιλοσοφία του συλλόγου.

Ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” ασπάστηκε όμως και τον καταλανικό πολιτισμό και έμεινε ουσιαστικά για πάντα στη Βαρκελώνη, αφού την 5ετή θητεία του ως ποδοσφαιριστής διαδέχθηκε και μια οκταετία (1988-1996) ως προπονητής.

Με τον Cruyff αυτή τη φορά στην τεχνική ηγεσία η Barcelona έγινε Dream Team, κατέκτησε τα πρώτα της Champions League, ενώ μέχρι και σήμερα ολόκληρο το οικοδόμημα των blaugrana βασίζεται στις αρχές που μετέδωσε ο Ολλανδός.

2
Ronaldinho

Ο άνθρωπος που “έκανε ξανά τη Βαρκελώνη να χαμογελάσει” μεταγράφηκε στη Barcelona το 2003. Τότε, οι Καταλανοί ήταν στη σκιά των galacticos της Real Madrid.

Με την άφιξη του Ρόνι όμως άλλαξαν τα πάντα! Ο Βραζιλιάνος ήταν πλέον ο παίχτης γύρω από τον οποίον περιστρεφόταν το παιχνίδι της Barcelona, με τον μεγάλο αρτίστα όχι απλά να ανταποκρίνεται, αλλά να οδηγεί τους blaugrana από τον ένα τίτλο στον άλλο.

Μέχρι το 2008 που αποχώρησε η Barcelona κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2005, 2006) όπως και το Champions League του 2006.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ο σύλλογος, μέσα από τον 37χρονο Βραζιλιάνο, βρήκε την μαγεία που είχε χάσει στο τέλος της δεκαετίας του ’90. Η εποχή του Lio Messi ήταν έτοιμη να ξεκινήσει!

3
Lionel Messi

Ο κοντός είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον τέλειο ποδοσφαιριστή! Πάνω του βασίζεται η Barcelona, αν όχι από το 2005 που πρωτόπαιξε στην πρώτη ομάδα, από το 2008 που έφυγε ο Ronaldinho.

Με τον Αργεντινό στο ρόλο του μαέστρου η Barcelona διανύει ίσως τις καλύτερες μέρες της ιστορίας της, αφού κέρδισε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 4 Champions League ανάμεσα σε άλλα.

Πέρα από τα τρόπαια όμως, οι blaugrana έγιναν για τα καλά ένα παγκόσμιο brand, αφού ειδικά η ομάδα της τριετίας 2008-2011 θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών!

Στην περίπτωση του Messi τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όταν τελειώσει την καριέρα του ούτε η Barcelona ούτε το ποδόσφαιρο θα είναι το ίδιο.

4
Laszlo Kubala

Ο Ούγγρος επιθετικός υπήρξε ίσως ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Barcelona, με την εποχή όμως που αγωνίστηκε (50s-60s) να τον αδικεί, όπως και όλους της συγκεκριμένης γενιάς.

Ο Kubala έφυγε από την Ουγγαρία το 1951, κυνηγημένος ουσιαστικά από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας και βρήκε στη Βαρκελώνη την πραγματική του πατρίδα, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους οι Καταλανοί, εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες του μεγάλου Ούγγρου, τον “υιοθέτησαν” και ο Kubala τους αποζημείωσε με τον καλύτερο τρόπο!

Έμεινε στη Βαρκελώνη μέχρι το τέλος της ζωής του το 2002, ως ποδοσφαιριστής φόρεσε τα blaugrana για μια δεκαετία (1951-1961) και σκόραρε 131 τέρματα σε 186 αγώνες.

Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια μετά την τελευταία φορά που έπαιξε για την Barcelona λατρεύεται όσο ελάχιστοι. Απόδειξη είναι και το άγαλμα του έξω από το Camp Nou.

5
Diego Maradona

Από τους υπόλοιπους 4 στη λίστα ο Diegito είναι εκείνος που έκατσε πιο λίγο στη Βαρκελώνη. Μόλις για μια διετία (1982-1984) έμεινε στη Barcelona πριν εκτοξεύσει την καριέρα του στη Napoli.

Η μεταγραφή του ήταν ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, αφού στοίχισε 5 εκατομμύρια λίρες με τον Αργεντινό να κατακτά μόλις ένα κύπελλο (1983).

Καταχειροκροτήθηκε βέβαια από το “Santiago Bernabeu” (πόσοι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές χειροκροτήθηκαν στο στάδιο της Μαδρίτης;) στις 26 Ιουνίου 1983 μετά από ένα τέρμα που σημείωσε σε παιχνίδι που η Barcelona στο τέλος νίκησε.

Αυτό από μόνο του είναι παράσημο τόσο για τον ίδιο αλλά και την Barcelona!

Ποιος ποδοσφαιριστής επηρέασε περισσότερο την ιστορία της Barcelona για ‘σένα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending