fbpx

3+1 ομάδες που κατέκτησαν πρωτάθλημα μπάσκετ και ίσως δεν τις ήξερες!

Πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας στην Κύπρο έχουμε ουσιαστικά από το 1967, αφού αυτό του 1966 είχε διακοπεί. Μπάσκετ βέβαια στο νησί μας παίζεται από το 1947 αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα δούμε στο μέλλον.

Μέσα λοιπόν σε αυτά τα 51 χρόνια της Α’ Κατηγορίας Καλαθόσφαιρας υπάρχουν σαφώς μερικές ομάδες που πλέον είναι παραδοσιακές δυνάμεις όπως ο Κεραυνός, ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ που επανέρχεται σιγά – σιγά.

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες με πλούσια ιστορία που ευτύχησαν να πανηγυρίσουν έστω και ένα πρωτάθλημα και ίσως δεν τις ξέρεις.

Βρήκαμε 3+1 χαρακτηριστικά παραδείγματα και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι παρακάτω:

 

1
Διγενής Μόρφου

Η ιστορική ομάδα της Μόρφου ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του κυπριακού μπάσκετ στα πρώτα του χρόνια υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας.

Με προπονητή τον Γιώργο Σολομωνίδη και αντλώντας καλαθοσφαιριστές από το Γυμνάσιο Μόρφου (αφου το μπάσκετ στα πρώτα δύσκολα του χρόνια παιζόταν κυρίως στα σχολεία), ο Διγενής κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1967 και του 1968.

Η επίδοση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ασπίδα του πρωταθλητή να κοσμεί μόνιμα την τροπαιοθήκη του σωματείου!

2
ΕΝΑΔ

Ο Άγιος Δομέτιος, για τους μπάσμενους στο κυπριακό μπάσκετ, είναι από τις πλέον μπασκετικές συνοικίες όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης.

Η ΕΝΑΔ, λοιπόν, στην πλούσια ιστορία της κατέκτησε 2 πρωταθλήματα. Το πρώτο ήρθε το 1969 με προπονητή τον Παλλάδιο Νικολάου και καλαθοσφαιριστές όπως τον Τάκη Κληρίδη, τον Γιώργο Λάμπρου και Κυριάκο Τσιαούση που μαζί με άλλους δημιούργησαν μια ομάδα που εντυπωσίασε.

Το δεύτερο ήρθε το 1990 με προπονητή τον Τάκη Μιραλλάη. Η ΕΝΑΔ επικράτησε στους τελικούς του Αχιλλέα Καϊμακλίου με 3-1 και διέθετε στις τάξεις ανάμεσα σε άλλους τα αδέλφια Στυλιανίδη (Χρίστο και Αντρέα) και τον Αμερικανό Ντέιβιντ Ρος.

3
ΠΑΕΕΚ Κερύνειας

Αν υπάρχει μια ομάδα που σημάδεψε το κυπριακό μπάσκετ τόσο για το παιχνίδι της όσο και για την ιστορία της αυτή είναι η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας!

Οι Κερυνειώτες είχαν μια φοβερή ομάδα την τριετία (1970-1972) κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Ο παίχτης – προπονητής της ομάδας Αλέκος Ιακωβίδης έβαλε στοιχεία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ τότε στην ΠΑΕΕΚ, παρουσιάζοντας μια ομάδα που μπορούσε να παίξει εξαιρετικό μπάσκετ.

Είχε στις τάξεις καλαθοσφαιριστές όπως οι Τσαγγαρίδης, Χριστοδούλου, Παμπόρης, Πάρπας και Μουστάκας. Δυστυχώς όμως αρκετοί από αυτούς είτε έχασαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή του 1974 ή παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα!

4
Πεζοπορικός

Ο Πεζοπορικός έγραψε σπουδαία ιστορία στο κυπριακό μπάσκετ αφού μέχρι και το 1994 που διαλύθηκε για να δημιουργηθεί η ΑΕΚ είχε κατακτήσει 4 πρωταθλήματα!

Πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1973 με πρωτοστάτη τον Παναγιώτη Πιερή και ενώ διέθετε καλαθοσφαιριστές όπως οι Στυλιανού, Λαμπαδίτης, Κυριακίδης και Κόπλαντ που κέρδισαν τον παγκύπριο θαυμασμό.

Το μπάμ του Πεζοπορικού όμως ήρθε την τετραετία 1991-94 όταν και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα! Τη διετία 1991-93 έχοντας τους Αμερικανούς Τζον Γουάιτ και Κέβιν Φλόρεντ στο ρόστερ να πλαισιώνουν τους Μιχαήλ, Εύζωνα, Στυλιανού και Καρβούνη δεν άφησε περιθώρια ούτε στον ΑΠΟΕΛ ούτε στον Αχιλλέα Καϊμακλίου, που ήταν οι αντίπαλοι του στους τελικούς, να διεκδικήσουν κάτι.

Το τελευταίο του τίτλο κατέκτησε το 1994 με προπονητή τον Αμερικανό Τζόν Νιούμαν και μια πολύ ισχυρή ομάδα, αποτελούμενη ανάμεσα σε άλλους από τους Νταρίλ Άρμστρογκ, Μάικ Γουάιτ, Μιχάλη και Νίκο Μιχαήλ, Εύζωνα και Χριστοδούλου.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες κατέκτησαν πρωτάθλημα στο μπάσκετ ανδρών; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending