fbpx

10+1 λόγοι για να επισκεφτείς σύντομα την πανέμορφη Ιρλανδία!

Η Ιρλανδία είναι ένα πανέμορφο νησί το οποίο αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάνοντας πρόσφατα μία επίσκεψη 7 ημερών στην καταπληκτική αυτή χώρα, θα ήθελα μέσα από αυτό το άρθρο να σε παρακινήσω να πας και εσύ σύντομα εκεί. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Βασικά στοιχεία για την Ιρλανδία

national geographic

Αρχικά, η Ιρλανδία χωρίζεται στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στην Βόρεια Ιρλανδία. Η  Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει ως πρωτεύουσα το Δουβλίνο και το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το ευρώ και η απόσταση μετριέται κανονικά σε χιλιόμετρα.

Αντιθέτως, στη Βόρεια Ιρλανδία η μεγαλύτερη πόλη είναι το Belfast και εδώ θα χρησιμοποιήσεις λίρες και για την απόσταση μίλια!

Θα ήταν καλό αν θα πας να ενοικιάσεις με την παρέα σου αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε τις διάφορες περιοχές με οδηγό πάντα το  Google Maps ή to Maps.me ή όποια άλλη εφαρμογή σας βολεύει.

Πάμε λοιπόν να πάρουμε μία γεύση από την πανέμορφη αυτή χώρα και τους λόγους που πρέπει να την επισκεφτείς:

 

1
Ο κόσμος της Ιρλανδίας

prosopiko arxio

Οι εντυπώσεις μου από τον κόσμο στην Ιρλανδία είναι πολύ θετικές. Οι Ιρλανδοί είναι πάντα χαμογελαστοί, φιλικοί, ευγενικοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Αγαπημένη τους συνήθεια είναι να αράζουν στις pubs με μπύρα και συγκεκριμένα τη δικιά τους μπύρα, την Guinness! Έτσι λοιπόν είναι πολύ ωραία ευκαιρία να ακούσεις στις irish pubs, live παραδοσιακή ιρλανδική μουσική με μια μπυρίτσα στο χέρι!

wmuk.org

Επίσης σε αυτές τις pubs θα δεις άτομα και ειδικά κοπέλες να χορεύουν τον παραδοσιακό ιρλανδικό χορό με ρυθμό στα πόδια, στον οποίο φοράνε και ειδικά παπούτσια για να ακούγονται. Είναι ένας πολύ ευχάριστος χορός και μένεις απλά εκεί να τον απολαμβάνεις!

Φυσικά πριν από όλα αυτά, σίγουρα θα θέλεις να δοκιμάσεις το ιρλανδικό παραδοσιακό γεύμα που λέγεται boxty. Ουσιαστικά, είναι ένα pancake πατάτας με γέμιση από ό,τι θέλεις εσύ. Από τυρί μέχρι μπέικον και σκόρδο. Φυσικά έχεις και την επιλογή από το γνωστό fish and chips παναρισμένο με λίγη γεύση μπύρας και λιωμένο αρακά για συνοδευτικό.

2
Ιδανική χώρα για roadtrips

Προσωπικό αρχείο

H Ιρλανδία είναι ιδανική χώρα για όσους θέλουν να ζήσουν μια roadtrip εμπειρία. Όπου και αν κοιτάξεις κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το αυτοκίνητο, θα θέλεις συνεχώς να κατέβεις για να τραβήξεις μία φωτογραφία.

Προσωπικό αρχείο

Καταπράσινα τοπία που τους δίνουν ζωή πρόβατα που βόσκουν στα λιβάδια, λίμνες και ποτάμια, μεγάλες εκτάσεις από ψηλά βουνά, άγρια βλάστιση και εντυπωσιακοί βράχοι και πετρώματα. Το τοπίο συμπληρώνουν πολλά αγροτικά σπιτάκια κατά μήκος των εκτάσεων και θα ζηλεύεις τη ζωή των Ιρλανδών κατοίκων που μένουν εκεί.

Ό,τι περιγραφή και αν δώσω θα είναι λίγη αν δεν δεις από κοντά αυτές τις φυσικές ομορφιές. Είναι σαν πίνακες ζωγραφικής και σαν εικόνες που βλέπεις στο ίντερνετ και δεν πίστευες ποτέ ότι θα δεις από κοντά!

3
Κάστρα με συνδυασμό βουνού και θάλασσας

 

Η Ιρλανδία είναι φημισμένη για τα πολλά κάστρα που έχει. Θα σου σύστηνα να πας στο Dunluce Castle.

Αυτό το κάστρο είναι από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά κάστρα της Ιρλανδίας, αφού είναι κτισμένο σε έναν λόφο με γκρεμό και συνδυάζει τη μαγεία της θάλασσας με το καταπράσινο του βουνού.

Άλλες επιλογές σε κάστρα είναι τα πιο κάτω:

  • Carrickfergus Castle

  • Clifden Castle
Προσωπικό αρχείο  
Προσωπικό αρχείο

4
Slieve League και Cliffs of Mohen

Προσωπικό αρχείο

wildrovertours.com

Το Slieve League και το Cliffs of Mohen αντίστοιχα είναι δύο πανέμορφοι προορισμοί με συνδυασμό το βουνό, τη θάλασσα, τους βράχους και την τέλεια θέα.

Το πρώτο δεν είναι τόσο τουριστικό, αλλά πιστεύω έχει ίδια μπορεί και περισσότερη αξία από το άκρως τουριστικό Cliffs of Mohen το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ιρλανδίας. Σίγουρα όμως αξίζουν και τα δύο μία επίσκεψη, αφού το καθένα προσφέρει μία διαφορετική θέα παραδείσου!

5
Giant’s Causeway

prosopiko arxio

Το Giant’s Causeway είναι μια περιοχή με περίπου 40.000 αλληλοσυνδεόμενες στήλες αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης που βρίσκεται στην Βόρεια Ιρλανδία.

Αξίζει να το επισκεφτείς μιας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ονομάστηκε το 4ο μεγαλύτερο φυσικό θαύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο! Από το 1986 αποτελεί χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

6
Carrick-a-Rede Rope Bridge

Ένας από τους πιο διάσημους φυσικούς προορισμούς στην Βόρεια Ιρλανδία είναι μία γέφυρα  η Carrick-a-Rede Rope που και πάλι συνδυάζει περπάτημα, βουνό, θάλασσα, και απίστευτη θέα! Η γέφυρα συντηρείται από το National Trust και μπορεί να διασχιστεί έναντι αμοιβής. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς τη μέρα που πήγαμε είχε πολύ αέρα και δεν δικαιούταν κανείς να την περάσει. Η γέφυρα αυτή όπως και πολλές άλλες λέγεται ότι χτίστηκαν από ψαράδες σολομού 350 χρόνια πριν, μιας και εκεί ήταν η πιο καλή περιοχή για ψάρεμα όπου μαζεύονταν τα ψάρια.

Περιοχές γυρισμάτων της διάσημης σειράς Game of Thrones

Αν είσαι και εσύ fan της διάσημης σειράς Game of Thrones είναι η ευκαιρία σου να επισκεφτείς μερικές περιοχές όπου έγιναν τα γυρίσματα.

7
Winterfell Castle

8
The Dark Hedges

9
Δουβλίνο – Trinity College – Stephen’s Green

Το Δουβλίνο είναι μια αξιοσημείωτη πόλη γεμάτη πολιτισμό και ιστορία. Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά κτίρια και καθολικές εκκλησίες και θυμίζει πολύ Αγγλία.

Έχει επίσης μία διάσημη οδό από καταστήματα όπου μπορούν να περάσουν μόνο πεζοί, την Grafton Street.

Προσωπικό αρχείο

Όπως και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης έχει και αυτή το δικό της εθνικό πάρκο με το όνομα Stephen’s Green με ένα υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο, λίμνη, κύκνους και πολλά δέντρα. Μέρος για χαλάρωση, βόλτα και ηρεμία.

Επίσης στο Δουβλίνο θα βρεις το μοναδικό συγκρότημα πανεπιστημίου που είναι και ερευνητικό το Τrinity College. Το Κολέγιο ιδρύθηκε το 1592 από τη βασίλισσα Ελίζαμπεθ Ι ως «μητέρα» ενός νέου πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα μοντέλα των πανεπιστημίων της Oxford και του Cambridge.

Μέσα στο κολέγιο βρίσκεται και το διάσημο βιβλίο “Book of Kells”.Το βιβλίο του Kells είναι ένα λαμπερό χειρόγραφο Ευαγγέλιο γραμμένο στα Λατινικά, το οποίο περιέχει τα 4 Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης μαζί με διάφορα προκαταρκτικά κείμενα και πίνακες.

10
Guiness Storehouse Museum

Εάν είσαι λάτρης της μπύρας και συγκεκριμένα της Guiness, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το επταώροφο μουσείο της μπύρας στο οποίο παρακολουθείς βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, καθώς και την πορεία της μέσα από διαφημιστικά σποτ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Στον τελευταίο όροφο έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις μπύρα με θέα από ψηλά, τα φώτα της πόλης του Δουβλίνου μαζί με την παρέα σου!

11
Belfast και Galway

Το Belfast είναι μια μεγαλούπολη γεμάτη με καταστήματα, εστιατόρια, pubs αλλά και το μουσείο του Τιτανικού. Είναι μια ωραία πόλη για μονοήμερο και μπορείς να δεις και τη θέα από το κάστρο του Belfast σε ένα ψηλό σημείο της πόλης.

Προσωπικό αρχείο

Το Galway είναι μία πόλη όπου τη μέρα μπορείς να περπατήσεις σε ωραία στενά σοκάκια και το βράδυ θα δεις ντόπιους, αλλά και ξένους από όλες τις περιοχές του κόσμου να κάνουν μπαρότσαρκα πίνοντας ποτό.

Αξιοσημείωτο είναι το λιμάνι του Galway όπου έγιναν και γυρίσματα της τελευταίας σκηνής του videoclip “Galway girl” από τον Ed Sheeran. To λιμάνι στολίζουν τα πανέμορφα πολύχρωμα σπιτάκια που υπάρχουν κατά μήκος του λιμανιού.

Προσωπικό αρχείο

Τι λες; Πείστηκες για έναν  επόμενο σου προορισμό στην πανέμορφη Ιρλανδία;

P.S:  Το άρθρο είναι αφιερωμένο στην παρέα μου που ταξιδέψαμε μαζί την DWSQUAD. Μία ομάδα που δημιούργησε η Κατερίνα Βάσου, travel blogger γνωστή ως Diary Wings. Την ευχαριστώ και την αγαπώ πολύ για αυτή την υπέροχη ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί τις αυτές τις 7 αξέχαστες μέρες!

Ρίξτε μια ματιά και στο blog της με άφθονους ταξιδιωτικούς προορισμούς!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending