fbpx

Πανεπ. Κύπρου: Όσα έγιναν στο 3ο ετήσιο Φόρουμ Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας!

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 3ο ετήσιο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (3rd Innovation and Entrepreneurship Forum 2017- IEF2017), με θέμα «Research Commercialization & Innovative Start-ups». Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative (THI), σε συνεργασία με την PwC Κύπρου, το MIT Enterprise Forum Greece και τη στήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Εσωτερικών κο. Κ. Πετρίδη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κ. Χριστοφίδη, το ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κο. Γ. Δαυίδ, τον διευθυντή προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κο. Μ. Πρίντζο και την κα. C. Doherty, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο. Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων από τους: Leon Sandler, Εκτελεστικό Διευθυντή του Kέντρου Τεχνολογικής Καινοτομίας Deshpande του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT), Herbert Chen, Aντικοσμήτορα Καινοτομίας του μεγαλύτερου επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου της Κίνας, TusPark, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, και Άννα Πρωτοπαπά, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Mersana Therapeutics της Βοστώνης.

Στο φόρουμ πραγματοποιήθηκαν:

α) Έκθεση 30 ερευνητικών αποτελεσμάτων στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής, των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Επιστημών Υγείας, με προοπτική αξιοποίησης στις διεθνείς αγορές ως καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

β) Διαγωνισμός 10 νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν επιλεγεί μεταξύ 30 συμμετοχών και προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής από 7 διεθνώς καταξιωμένους επιχειρηματίες, επενδυτές και εμπειρογνώμονες, τους Ph. Ammerman, J. Downward, Α. Δοξιάδη, Π. Μαρούδια, Αλ. Πανταζή, Β. Παπακωνσταντίνου και Anna Protopapas. Τον διαγωνισμό συντόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής καθηγητής Γ. Κασίνης. Οι τρεις καλύτερες ομάδες κέρδισαν χρηματικά βραβεία από την Ελληνική Πρωτοβουλία και υπηρεσίες για δωρεάν κατάρτιση από την PwC.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην κυπριακή εταιρεία LEVEL 5, η οποία έχει σχεδιάσει μια καινοτόμα τεχνολογία εκτυπώσιμου πλάσματος που επιτρέπει τον αυτόματο καθαρισμό καμερών ασφαλείας από σκόνη, και βασίζεται σε ερευνητική εργασία στην οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο KAUST της Σαουδικής Αραβίας.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην εταιρεία AJM MEDICAPS, η οποία έχει σχεδιάσει ένα «έξυπνο» ηλεκτρονικό χάπι για μη επεμβατικό εντοπισμό καρκίνου του εντέρου, και αποτελεί αποτέλεσμα ερευνών ευρωπαϊκής συνεργασίας στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην εταιρεία AMDM, η οποία εστιάζει στην παραγωγή ελαφρού και ανθεκτικού νανοϋλικού με εφαρμογές στην κατασκευή αεροσκαφών, αυτοκινήτων, αμυντικών συστημάτων κλπ. και βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετέχει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με θέμα “Key factors for successful commercialization” με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων ομιλητών, του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας καθηγητή Μ. Δικαιάκου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της PwC κ. Ε. Ευγενίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιτυχημένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων σε θέματα καινοτομίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, στελέχη τραπεζών και εκπρόσωποι Υπουργείων και παραγωγικών φορέων της Κύπρου, ενώ στην έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Μ. Μαυρομμάτη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev.

Ο ετήσιος θεσμός του Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται με σκοπό την επιμόρφωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των νέων ερευνητών, των φοιτητών και της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, για τις ιδέες, τις πρακτικές, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Διοργανώνεται και φιλοξενείται κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες στο +357-22895110, ή στο email c4e@ucy.ac.cy και την ιστοσελίδα www.c4e.org.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending