fbpx

Soft Skills: 3 λόγοι που αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για το μέλλον σου!

Τα soft skills είναι δεξιότητες που δεν αφορούν τεχνικά κάποιο επάγγελμα, αλλά την προσωπικότητα ενός ατόμου που τον βοηθά στο χώρο εργασίας του.

Δεξιότητες όπως είναι: η σωστή διαχείριση χρόνου, η οργάνωση, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η ομαδικότητα, η επικοινωνία κλπ, ανήκουν στην κατηγορία soft skills που κάνουν ένα άτομο να ξεχωρίζει.

Είναι δεξιότητες που δεν τις διδάσκει το πανεπιστήμιο, αλλά μόνο η εντριβή σε μια δουλειά. Μπορεί κανείς να έχει όλες τις τεχνικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα, αλλά αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον εργασίας του, τότε αυτό μπορεί να επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.

Γι’ αυτό κι εδώ θα αναλύσουμε 3 λόγους που χρειάζεσαι τα soft skills σε ό,τι επάγγελμα επιλέξεις να κάνεις:

 

1
Χρειάζονται παντού

Σε οποιαδήποτε δουλειά επιλέξεις να απασχοληθείς, αυτού του είδους οι δεξιότητες θα σε βοηθήσουν. Όχι μόνο εσένα, αλλά και το περιβάλλον γύρω σου γενικότερα.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς να παίρνεις πρωτοβουλίες ή πώς να είσαι τυπικός με τις προθεσμίες. Τα soft skills σε κάνουν πιο επαγγελματία και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο σημαντικό ακόμη και από τις τεχνικές γνώσεις.

2
Σε κάνουν πιο επιθυμητό άτομο

Είναι εύκολο για έναν εργοδότη έναν βρει έναν υποψήφιο που να ξέρει να κάνει τις δουλειές που του αναθέτει. Αυτό που θα ξεχωρίσει όμως έναν καλό υποψήφιο, είναι η προσωπικότητα που έχει στον εργασιακό χώρο.

Αν πέρα από καλές γνώσεις έχει και σωστό επαγγελματισμό, τότε δύσκολα θα τον αφήσει να φύγει.

Αν από την άλλη γνωρίζει τα πάντα γύρω από το θέμα του, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει υπό την πίεση του εργασιακού χώρου, αυτός είναι αρκετά σημαντικός λόγος να τερματιστεί μια συνεργασία.

3
Σε βοηθούν σε κάθε πτυχή της ζωής

Μπορεί τα soft skills να αφορούν κατά κύριο λόγο το εργασιακό περιβάλλον, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορούν να βοηθήσουν και στην καθημερινή ζωή.

Κάποιος που έμαθε να είναι τυπικός, να παίρνει πρωτοβουλίες ή να συνεργάζεται με τους γύρω του για να παρθεί μια απόφαση κ.λπ., είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να μπορεί να βασίζεται στις δυνάμεις του για να προχωρά στη ζωή του. Τα soft skills μπορούν να τον βοηθήσουν.

Πώς τα αποκτάς;

Ουσιαστικά, πρέπει να είσαι ανοικτός σε προκλήσεις. Κανείς δεν θα σου μάθει π.χ. πώς να είσαι τυπικός. Είναι κάτι που το καλλιεργείς μόνος σου όταν αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι.

Ζήτα feedback για να ξέρεις πού μπορείς να γίνεις καλύτερος. Μελέτησε τους συναδέλφους σου για να δεις τι θετικά έχουν να σου προσφέρουν.

Μάθε από τα λάθη σου αλλά και από τα λάθη των άλλων. Μην θεωρείς ως έχεις πάντα δίκαιο, δοκίμασε να δεις τα πράγματα και από τη σκοπιά του άλλου. Κράτα γενικά μια στάση αυτοβελτίωσης.

Κάθε επάγγελμα έχει κάτι να σου προσφέρει. Ακόμη κι αν είσαι σε μια δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σπούδασες, υπάρχουν δεξιότητες που μπορείς να καλλιεργήσεις.

Θέσε ως στόχο την προσωπική σου βελτίωση!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending