fbpx

5 γήπεδα στον κόσμο με ιδιαιτερότητες!

Μεσοβδόμαδα κάθεσαι και σκέφτεσαι “Πόσο πιο ωραία θα ήταν τώρα αν ήμουν γήπεδο;”. Και να πεις έχουν και κάτι ιδιαίτερο σαν χτίσματα τα γήπεδα μας ας πάει το παλιάμπελο.

Τι να κάνουμε όμως που το ποδόσφαιρο είναι τόσο ωραία αρρώστια που μόλις μερικές μέρες χωρίς ποδόσφαιρο μοιάζουν με αιώνα.

“Τι μας νοιάζουν, όλες αυτές οι φιλοσοφίες, ρε Βάσο;” θα μπορούσες να πεις σε αυτό το σημείο.

Αυτές οι “φιλοσοφίες”, καλέ μου φίλε, ήταν για να σε βάλω στο θέμα, ότι δηλαδή υπάρχουν γήπεδα στον κόσμο, που πέρα από το ποδοσφαιρο που φιλοξενούν, αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατα.

Μάζεψα παρακάτω 5 τέτοια γήπεδα (είναι πολύ περισσότερα, πίστεψε με!) και σου τα παρουσιάζω πιο κάτω.

Δες ποια είναι:

1
Pancho Arena 

Είναι το σπίτι της Puskas Akademia FC, της εφηβικής ομάδας της Videoton. Εγκαινιάστηκε το 2014, έχει χωρητικότητα 4,5 χιλιάδων θέσεων και μεγάλο μέρος της κατασκευής είναι από ξύλο.

Πήρε το όνομα του από το παρατσούκλι “Pancho”, του μεγαλύτερου Ούγγρου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών αλλά και ενός από τους καλύτερους όλων των εποχών, του Ferenc Puskas και αποτελεί ατραξιόν της χώρας, αφού περισσότερο με χώρο λατρείας μοιάζει παρά με γήπεδο.

2
Estadio Municipal de Braga 

Από το τέλος του 2003, όταν και άνοιξε τις πύλες του, φιλοξενεί την τοπική Braga, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στο Euro 2004.

Το χωρητικότητας 30 χιλιάδων και κάτι θεατών στάδιο είναι μοναδικό στο είδος του, αφού λαξεύτηκε ο βράχος Monte do Castro σε μια μάλλον απομονωμένη περιοχή της πορτογαλικής πόλης για να δημιουργηθεί.

Διαθέτει μόνο 2 κερκίδες, οι οροφές των οποίων συνδέονται με δεκάδες συρματόσχοινα, με τους κατασκευαστές να εμπνέονται για τη συγκεκριμένη κατασκευή από γέφυρες των Incas.

3
AufSchalke Arena 

Από το 2001 αποτελεί την έδρα της Schalke 04, αντικαθιστώντας το παλιό Parkstadion. Η χωρητικότητα του φτάνει σχεδόν τις 63 χιλιάδες σε παιχνίδια της Bundesliga και σχεδόν 55 χιλιάδες σε διεθνή παιχνίδια.

Αποτελεί θαύμα της γερμανικής τεχνολογίας, αφού τόσο η οροφή του όσο και ο αγωνιστικός χώρος μαζεύονται, δίνοντας στο γήπεδο χαρακτήρα πολυχώρου.

Χαρακτηριστικά, εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου, στο γήπεδο της Schalke φιλοξενήθηκαν επίσης αγώνες NFL, μποξ, χόκεϊ επί πάγου, ράλι μοτοσυκλέτας, συναυλίες και όπερες.

Η συγκεκριμένη κατασκευή με τη συρόμενη οροφή και αγωνιστικό χώρο αποτέλεσε έμπνευση και για άλλα γήπεδα όπως το Friends Arena στη Στοκχόλμη.

4
Estadio Libertador Simon Bolivar 

Σπάνια συναντάς γήπεδα στο υψόμετρο των 3702 μέτρων. Η έδρα της Club Bolivar όμως στη συνοικία La Paz της Βολιβίας είναι ένα από αυτά!

Και μπορεί η “La Academia” να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερης χωρητικότητας Estadio Hernando Siles (42 χιλιάδες έναντι 25 του Simon Bolivar), αλλά το γραφικό Estadio Libertador Simon Bolivar με μόλις μια κερκίδα (και αυτή πίσω από την εστία) κερδίζει τις εντυπώσεις!

Εξάλλου, τόσο ψηλά και με ένα πέταλο γήπεδο δεν θα βρεις αλλού!

5
Henningsvær Idrettslag Stadion 

Μετά βίας χωράει 500 θεατές αλλά πίστεψε με είναι υπέραρκετοι αφού η νορβηγική πόλη Henningsvær έχει και δεν έχει τόσο πληθυσμό!

Είναι η έδρας της ερασιτεχνικής ομάδας της πόλης και όπως μπορείς να δεις σε κερδίζει αμέσως χάρη στο βραχώδες τοπίο!

Βρίσκεται στα νησί Hellandsøya, στα βόρεια της χώρας και δεν διαθέτει κερκίδες, αφού ως τέτοια λειτουργεί η ασφάλτινη περίμετρος του γηπέδου.

Ποια άλλα γήπεδα ξέρεις που έχουν κάτι ιδιαίτερο στην κατασκευή τους;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending