fbpx

Αυτές οι 5+1 μεταγραφές άλλαξαν τον ποδοσφαιρικό κόσμο!

Το ποδόσφαιρο αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το βλέπεις μέσα στα γήπεδα, το καταλαβαίνεις όταν βλέπεις τα ποσά που ξοδεύονται πλέον σε μεταγραφές, το συνειδητοποιείς όταν βλέπεις την ανέλιξη που έχει το ποδόσφαιρο στην Αμερική και την Κίνα.

Μέσα από τα χρόνια δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις στιγμές που διαφοροποίησαν το μεταγραφικό παζάρι και κατά συνέπεια το ίδιο το άθλημα.

Απομόνωσα, λοιπόν, 5 που μπορείς να δεις παρακάτω:

 

1
Jean Marc Bosman

Το 1990 το συμβόλαιο του Jean Marc Bosman με τη Standard Liege έφτανε στο τέλος του, με τον Βέλγο ποδοσφαιριστή να δέχεται μια καλύτερη πρόταση από τη γαλλική Dunkirk.

Έλα όμως που με βάση τους τότε κανονισμούς η Dunkirk έπρεπε να πληρώσει για να τον αποκτήσει; Η Standard έθεσε ως τιμή πώλησης τις 500 χιλιάδες λίρες, ποσό που αδυνατούσε βέβαια να πληρώσει η γαλλική ομάδα.

Ως αντίποινα στην “επανάσταση” του Bosman, η Standard μείωσε κατά 75% τις απολαβές του ποδοσφαιριστή, την ώρα που ήταν ουσιαστικά εγκλωβισμένος και αναγκασμένος να μείνει σε μια ομάδα που δεν τον ήθελε.

Ο Βέλγος προσέφυγε στα δικαστήρια όπου και δικαιώθηκε το 1995. Με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι ποδοσφαιριστές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν με την λήξη του συμβολαίου τους να μεταγραφούν σε μια άλλη ομάδα, χωρίς αυτή να αναγκαστεί να πληρώσει.

Πλέον οι ποδοσφαιριστές αποκτούσαν δικαιώμα να επιλέξουν μόνοι τους την επόμενη ομάδα τους.

2
Neymar στην Paris Saint Germain

Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου στην Paris Saint Germain ήταν το σήριαλ του περσινού καλοκαιριού, χωρίς καμιά αμφιβολία!

Η μεταγραφή του, που κόστισε 222 εκατομμύρια ευρώ, τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών ψηλώνοντας κατά πολύ τις τιμές πώλησης των ποδοσφαιριστών.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ούτε τα 150 εκατομμύρια που κόστισε στην Barcelona ο Philippe Coutinho, ούτε τα 200 εκατομμύρια που φημολογείται πως θα δώσει η Real Madrid το καλοκαίρι για να αποκτήσει τον Harry Kane, ούτε τα 75 εκατομμύρια που έδωσε η Liverpool για τον Virgil van Dijk!

3
Paul Pogba στη Manchester United

Πριν τον Neymar, το καλοκαίρι του 2016 ήταν ο Paul Pogba αυτός που γινόταν η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, όταν μετακόμιζε από τη Juventus στη Manchester United για ένα ποσό που άγγιξε τα 105 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, ξεπερνώντας σε κόστος τον Gareth Bale, έβαλε σε νέα ύψη τις τιμές των ποδοσφαιριστών αλλά και τα δικαιώματα των μάνατζερ, αφού ο Mino Raiola κέρδισε 27 εκατομμύρια από τη μεταγραφή.

Αν αναλογιστεί κανείς πως το 2001 κοτζάμ Zinedine Zidane κόστισε “μόλις” 77 εκατομμύρια ευρώ στη Real Madrid και το 2009 ο Cristiano Ronaldo πήγε με “μόλις” 94 εκατομμύρια στους Μαδριλένους η αύξηση στις τιμές είναι τρομακτική, αυξάνοντας κατά πολύ το χάσμα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.

4
David Beckham στη LA Galaxy

Όταν το 2007 ο David Beckham αποφάσισε να μετακομίσει στην LA Galaxy, η Αμερική ήταν παρθένα γη για τους ποδοσφαιριστές.

Δεν ήταν το πρώτο μεγάλο όνομα που πήγαινε πέρα από τον Ατλαντικό για να παίξει ποδόσφαιρο, αφού τη δεκαετία του ’70 είχαν πάει και οι Pele, Best, Beckenbauer και Cruyff, ήταν σίγουρα όμως εκείνος με τη μεγαλύτερη επίδραση.

Το όνομα του Beckham έχει παγκόσμια απήχηση ακόμα και σήμερα, πόσο μάλλον πριν 11 χρόνια και η μεταγραφή του προκάλεσε ντελίριο στο MLS.

Τα στάδια άρχισαν να γεμίζουν για να δουν τον Beckham και το ποδόσφαιρο άρχισε να κερδίζει φίλους σε μια χώρα που δεν είναι καν ανάμεσα στα 4 δημοφιλέστερα αθλήματα.

Η παρουσία του Beckham όμως οδήγησε και άλλους σταρ του ποδοσφαίρου να πάνε στο MLS όπως οι Pirlo, Lampard, Villa, Gerrard, δίνοντας στο πρωτάθλημα προβολή και στο άθλημα άνθηση που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς!

5
Oscar στη Shanghai SIPG

Για ένα ποδοσφαιριστή που έπαιζε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου (Premier League) και βρισκόταν στην τέλεια ποδοσφαιρική ηλικία (25 χρονών το 2017) το να μετακομίσει στο πρωτάθλημα της Κίνας έμοιαζε αδιανόητο!

Ειδικά από τη στιγμή που είχε προσφορές από ομάδες όπως η Atletico Madrid, η Juventus και η Milan, η απόφαση του Oscar να φύγει από την Chelsea για την Shanghai έμοιαζε να στείρειται λογικής.

Ο ίδιος δήλωσε σε ντοκιμαντέρ του Copa90 πως σκέφτηκε περισσότερο την οικογένεια του παρά την καριέρα του, αφού η προσφορά των Κινέζων ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να την αρνηθεί.

Κάπως έτσι, η μεταγραφή του Βραζιλιάνου ήταν ουσιαστικά η μεγαλύτερη απόδειξη της τεράστιας οικονομικής δύναμης των Κινέζων, αλλά και της δυναμικής που είναι ικανοί να χτίσουν προσελκύοντας μεγάλα ονόματα!

6
Trevor Francis στη Nottingham Forest

Μια μεταγραφή που στοίχισε 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες θα έμοιαζε ασήμαντη σήμερα. Το 1979 όμως ήταν τεράστια υπόθεση για το βρετανικό ποδόσφαιρο και με αυτό τον τρόπο ο Trevor Francis έγραψε ιστορία.

Τόνισα το βρετανικό ποδόσφαιρο, αφού η μεταγραφή του Άγγλου επιθετικού δεν ήταν η ακριβότερη στον κόσμο, ήταν η πρώτη όμως που ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 1 εκατομμυρίο στο Μεγάλο Νησί.

Μάλιστα, ο Francis έκανε απόσβεση της μεταγραφής του άμεσα, μιας και την άνοιξη του 1980 δικό του τέρμα χάρισε στη Forest το 2ο συνεχόμενο της Champions League.

Όσο για τον αρχιτέκτονα της μεταγραφής, τον ιδιόρυθμο Brian Clough, έκλεψε την παράσταση κατά την παρουσίαση του επιθετικού.

Παρουσιάστηκε με ένα κόκκινο σακάκι και ρακέτα του squash, θέλοντας να δείξει πως η ζωή του ήταν πολύ πιο σημαντική από μια μεταγραφή – ρεκόρ!

Ποια μεταγραφή νομίζεις πως επηρέασε περισσότερο το ποδόσφαιρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending