fbpx

“Ο πρώτος αγώνας: Η πρώτη Εθνική Κύπρου και οι ξεχασμένοι θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου”!

Την Τρίτη 06/02, είχα την ευκαιρία σαν φίλος του αθλήματος να παρακολουθήσω στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο την παρουσίαση του βιβλίου “Ο πρώτος αγώνας: Η πρώτη Εθνική Κύπρου και οι ξεχασμένοι θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου”.

Από πού να αρχίσω;

 

Τα ιερά αυτά τέρατα μπροστά στα μάτια μου, οι άνθρωποι που έβαλαν στις ράγες το ποδόσφαιρο στην ανεξάρτητη Κύπρο, οι άνθρωποι που τα ονόματα τους είναι συνώνυμο της ένδοξης ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου, οι ποδοσφαιριστές που χάρισαν πανέμορφες στιγμές στο κυπριακό κοινό την τότε εποχή, μα ξεχάστηκαν απο την πολιτεία.

Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης και ιδίως όταν οι θρύλοι αυτοί ανέβηκαν στη σκηνή του Παττίχειου Θεάτρου και όταν κληθήκαμε να τους χειροκροτήσουμε, όρθιοι όπως τους αξίζει, ένιωθα ένα ρίγος να με διαπερνά, καθώς αν και περίεργο μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για αυτούς.

Η επίσημη στολή της πρώτης αποστολής της Μεικτής Κύπρου (φωτογραφία Ανδρέα Χριστοφόρου)

13 Νοεμβρίου 1960, ο πρώτος αγώνας, η πρώτη φορά που οι “ερασιτέχνες” ποδοσφαιριστές της πρώτης Εθνικής Κύπρου θα πατούσαν το στάδιο του Παλιού Γ.Σ.Π. σαν οργανωμένο αθλητικό σύνολο. Μικτή Κύπρου, έτσι ονομαζόταν τότε.

Από την τότε θρυλική δεκαεξάδα μόνο 8 είναι σήμερα μαζί μας!

Κρυστάλλης, Πάκκος, Ζάγκυλος, Ελευθεριάδης, Χαραλάμπους, Μιχαηλίδης, Κακουλλής και Παντελίδης κουβαλούν στις πλάτες τους μια τεράστια παρακαταθήκη, υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Αργύρη Γαβαλά, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του παλιού Γ.Σ.Π. να αντιμετωπίσουν ένα απο τα θηρία της εποχής, την εθνική ομάδα του Ισραήλ, στον πρώτο αγώνα.

Συμπλήρωναν οι αείμνηστοι: Κώστας Παναγιώτου, Αντώνης Καράς, Βάσος Αριστοτέλους, Μιχαλάκης Γιασεμή-Σιαλής, Παναγιώτης Κοντεάτης-Τσελεπής, Γιώτης Καραβοκύρης και Σταύρος Χατζημιχαήλ.

Η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού τίμησε αποτίοντας φόρο τιμής στους ξεχασμένου θρύλους (φωτογραφία Ανδρέα Χριστοφόρου)

Η μικρή Κύπρος απέναντι στο Ισραήλ, έμοιαζε αδύνατο να καταφέρει το οτιδήποτε, οι αξέχαστοι όμως αυτοί θρύλοι με σθένος, με δύναμη και ποδοσφαιρικό θράσος, θα έλεγα, κράτησαν το Ισραήλ στο κλουβί του και με υπερπροσπάθεια πήραν την ισοπαλία με 1-1 με γκολ του επίσης αείμνηστου Σιαηλή.

Αυθόρμητα ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, αγκάλιασε, φίλησε και έγινε ένα με τους ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.

Πιο πέρα, ο ποδοσφαιριστής που το όνομα του συνδέεται άρρηκτα με την Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο Αντώνης Καρράς λυποθυμά από την υπερπροσπάθεια μέσα στο γήπεδο. Αυτό τα λέει όλα!

Ελληνόφωνος και αγγλόφωνος τύπος εξυμνούν και εγκωμιάζουν την μικρή Κύπρο και τους δικούς της θρύλους.

Στο βιβλίο θα βρείς γραμμένη την ιστορία γύρω από τον πρώτο αγώνα, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, ξεχασμένο φωτογραφικό υλικό που ίσως για πρώτη φορά να βγαίνει στην επιφάνεια.

Η πανέμορφη αυτή βραδιά έκλεισε με την βράβευση και των 16, όπως επίσης και του προπονητή τους, Αργύρη Γαβαλά, ενός ανθρώπου που του χρωστούμε πολλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στον κυπριακό αθλητισμό.

Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Αγαπίου, δημοσιογράφο αλλά και μέλος της συγγραφικής όμαδας, μου ανέφερε πως όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μία ιδέα του βετεράνου αθλητικογράφου κ. Νίκου Παπά (την υπόλοιπη ομάδα συντελούσαν οι Λυκούργος Κουρκουβέλας και Ανδρέας Σταυρινίδης).

Ήταν δύσκολη και πολύμηνη όλη αυτή η έρευνα, δεν υπήρχε τίποτα σχεδόν καταγεγραμμένο επίσημα, ούτε κάποιο αρχείο από την πολιτεία και το κράτος για την Μικτή Κύπρου, έτσι κατέτρεξαν σε ελληνόφωνο και αγγλόφωνο τύπο της τότε εποχής για το πρώτο υλικό.

Ο κ. Νίκος Παπάς, που γνώριζε τους εν ζωή θρύλους του κυπριακού ποδοσφαίρου, προγραμμάτισε συνεντεύξεις και έτσι το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται σιγά σιγά και το παζλ να ενώνεται.

Μου ανέφερε, με ιδιαίτερη συγκίνηση μπορώ να πω, το συμβάν με την συνέντευξη του σκόρερ του γκολ της πρώτης Εθνικής Κύπρου, Σιαηλή, όπου διέμενε στην Αυστραλία για πολλά χρόνια και “έφυγε” 2 εβδομάδες μετά την συνέντευξη.

Βοήθησε πολύ ο βετεράνος της αθλητικογραφίας κ. Γιώργος Μελετίου και το αρχείο που διαφύλαξαν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των πρώτων ποδοσφαιριστών της Εθνικής.

Ο βετεράνος αθλητικογράφος Νίκος Παπάς κατα την ομιλία του για τους θρύλους του Κυπριακού ποδοσφαίρου και το βιβλίο που ήταν ο ιθύνων νους. (φωτογραφία Ανδρέα Χριστοφόρου)

Τέλος, να ευχαριστήσω την συγγραφική ομάδα για όλες αυτές τις γνώσεις που σύλλεξαν και που μοιράζονται απλόχερα με εμάς, να τους συγχαρώ για την όλη προσπάθεια αλλά και που ποτέ δεν ξέχασαν τους θρύλους αυτούς και ήρθαν με αυτό το βιβλίο να καλύψουν αυτό το κενό στην κυπριακή αθλητική βιβλιογραφία.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending