fbpx

Από πού πήραν το όνομα τους 5 μεγάλα γήπεδα της Ευρώπης;

Ακούς ή βλέπεις συχνά για το στάδιο “Santiago Bernabeu”, το “Giuseppe Meazza” ή για να πάμε και στα δικά μας το “Αντώνης Παπαδόπουλος” και το “Στέλιος Κυριακίδης”.

Ξέρεις όμως ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα ονόματα; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις ονομασίες πολλών σταδίων στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο;

Έψαξα και βρήκα την ιστορία 5 ανθρώπων του ποδοσφαίρου που έδωσαν τα ονόματα τους σε γήπεδα ομάδων ή/και εθνικών και σου την παρουσιάζω πιο κάτω!

1
“Santiago Bernabeu”

Από το 1947 η Real Madrid, η “βασίλισσα” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, έχει ως έδρα το “Estadio Santiago Bernabeu”.

Ο Santiago Bernabeu de Yeste, όπως είναι το πλήρες όνομα του, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία των Μαδριλένων. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας από το 1911 μέχρι το 1927, αγωνιζόμενος ως επιθετικός.

Με το τέλος της καριέρας του ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαίρου και ακολούθως βοηθού προπονητή.

Το 1943 ανέλαβε την προεδρία της ομάδας και προχώρησε στην ολική αναδιοργάνωση της βάζοντας την σε αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν επαγγελματικά πλαίσια.

Ο Bernabeu παρέμεινε πρόεδρος των “merengues” μέχρι το θάνατο του το 1978. Κατέκτησε συνολικά 36 τίτλους εκ των οποίων 6 Champions League και 16 πρωταθλήματα Ισπανίας.

2
“Giuseppe Meazza”

Για τους φίλους της Milan είναι το San Siro, για τους φίλους της Inter όμως το γήπεδο τους στο Μιλάνο είναι το “Giuseppe Meazza”.

Ο Meazza είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες όχι μόνο των nerazzuri, αλλά και ολόκληρου του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που γέννησε η χώρα (δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική Ιταλίας με 33 τέρματα).

Από το 1927 μέχρι το 1940 ήταν ποδοσφαιριστής της Inter κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, ενώ έπαιξε επίσης σε Milan, Juventus, Varese και Atalanta πριν κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του Inter το 1947.

Μετά, ακολούθησε καριέρα προπονητή μέχρι το 1979 που πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Ένα χρόνο αργότερα, το 1980, η Inter έδωσε το όνομα του στο γήπεδο προς τιμήν του.

3
“Artemio Franchi”

Η έδρα της Fiorentina, όταν χτίστηκε το 1931, πήρε το όνομα “Stadio Giovanni Berta”, ενός φασίστα της περιοχής. Μετά ονομάστηκε “Comunale” μέχρι το 1991 που της δόθηκε το σημερινό της όνομα.

Η πρώτη επαφή του Artemio Franchi με το ποδόσφαιρο ήταν σαν ποδοσφαιριστής και ακολούθως ως διαιτητής, πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Fiorentina.

To 1967 εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1976, πριν επιστρέψει για μια δεύτερη θητεία τη διετία 1978-1980.

Στο μεταξύ, από το 1973 μέχρι και το 1983 υπήρξε παράλληλα και πρόεδρος της UEFA, αλλά και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Πέθανε το 1983 σε αυτοκινητιστικό ατύχημα κοντά στη Siena, γι’ αυτό πέρα από τη Fiorentina και η Siena εδωσε το όνομα του στο γήπεδο της.

4
“Ernst Happel”

Το μεγαλύτερο στάδιο της Αυστρίας, έδρα της Austria και της εθνικής ομάδας της χώρας πήρε από το 1992 το όνομα του μεγάλου Αυστριακού προπονητή, Ernst Happel.

Η πρώτη επαφή του Happel με το ποδόσφαιρο ήταν σαν ποδοσφαιριστής από το 1942 μέχρι το 1959, αλλά ήταν σαν προπονητής που έγραψε ιστορία.

Ήταν ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε το Champions League με 2 διαφορετικές ομάδες (Feyenoord το 1970 και Hamburg το 1983).

Παράλληλα, ήταν ένας από τους έξι προπονητές που κατέκτησαν το πρωτάθλημα σε τουλάχιστον 4 διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία).

Τέλος, οδήγησε την εθνική Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ το 1978, όπου και έχασε από την οικοδέσποινα Αργεντινή. Πέθανε το 1992 από καρκίνο στους πνεύμονες (ήταν μανιώδης καπνιστής).

5
“Ennio Tardini”

Η έδρα της Parma από το 1922 φέρει το όνομα του ανθρώπου που το σχεδίασε, του Ennio Tardini. Ο Tardini, δικηγόρος στο επάγγελμα, οραματίστηκε και σχεδίασε το γήπεδο των gialloblu, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του συλλόγου.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής όμως έγινε μετά το θάνατο του, τον Αύγουστο του 1923, με την ομάδα του ιταλικού βορρά να δίνει το όνομα του στο στάδιο προς τιμήν του.

Ποια άλλα γήπεδα ξέρεις που φέρουν το όνομα σημαντικών προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending