Αυτή είναι η απόσταση που μπορείς να κάνεις όταν ανάβει η ένδειξη για βενζίνη!

Evie Economidou
Chief Editor & Content Creator at StudentLife
costulessdirect.com

Σε όλους μας έχει τύχει -έστω μία φορά- να βρεθούμε στη δύσκολη θέση έχοντας ελάχιστη βενζίνη στο αυτοκίνητό μας.

Σταθερά σκεφτήκαμε: “Εντάξει, θα αντέξει να με πάρει μέχρι το σπίτι μου πιο κάτω“, ή “Θα το γεμίσω στο επόμενο βενζινάδικο“.

Αν ήμασταν τυχεροί, όντως άντεξε το αυτοκίνητο και δεν μείναμε στη… μέση του πουθενά. Πώς όμως μπορούμε να υπολογίσουμε τα χιλιόμετρα που αντέχει ακόμη το αυτοκίνητο σε κίνηση, μόλις ανάψει το κόκκινο λαμπάκι για προειδοποίηση;

Μάθε πιο κάτω:

 

Τι πρέπει να ξέρουμε όποτε ανάβει το ενδεικτικό λαμπάκι;

mentalfloss.com

Όταν ανάψει η λυχνία, κινούμαστε με τα λίτρα της ρεζέρβας. Συνήθως, η «ρεζέρβα» καυσίμου κυμαίνεται στα 6-10 λίτρα. Αυτό ισχύει στα πιο δημοφιλή και σχετικά καινούρια αυτοκίνητα.

Διαφορές υπάρχουν όμως ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο του αυτοκινήτου για το πότε θα ανάψει η λυχνία.

Για παράδειγμα, σε ένα παλιό αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό η ένδειξη στάθμης καυσίμου να μην είναι πάντα σωστή. Ειδικοί μας συνιστούν να μην αφήνουμε ποτέ το αυτοκίνητό μας με τόσο ελάχιστο καύσιμο, καθώς μπορεί να εκτεθούμε σε κίνδυνο.

Πόσα χιλιόμετρα αντέχει λοιπόν το αυτοκίνητο με αναμμένο το λαμπάκι της βενζίνης;

king5.com

Ο καθοριστικός παράγοντας για την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο με την ένδειξη καυσίμου, είναι ανάλογα με την αυτονομία του υπολογιστή ταξιδιού. Στα περισσότερα αυτοκίνητα, η λυχνία ανάβει όταν υπολείπονται ακόμα 70-80 km (μπορεί να γίνει μέχρι 100 km).

Οι αριθμοί όμως είναι ενδεικτικοί. Η κατανάλωση μπορεί για διάφορους λόγους να αυξηθεί, και να μειωθεί αντίστοιχα η αυτονομία κίνησης.

Τέτοιοι παράγοντες είναι:
  • ο τρόπος οδήγησης
  • η κίνηση στο δρόμο
  • η μορφολογία του εδάφους

Να θυμάσαι πώς όση λιγότερη βενζίνη έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπολογίσουμε ή να εκτιμήσουμε λανθασμένα και να μείνουμε στα… “κρύα του λουτρού”!