fbpx

Παρατσούκλια ιταλικών ομάδων που μπορεί να μην ξέρεις!

Εάν υπάρχουν τρία πράγματα που χαρακτηρίζουν τους Ιταλούς είναι: το φαγητό τους, η αγάπη τους για την οικογένεια και το πάθος τους για το ποδόσφαιρο (calcio). Η υπερηφάνεια των Ιταλών για την αγαπημένη τους ομάδα δεν γνωρίζει όρια.

Μπορεί να δεις τους οπαδούς (tifosi) να υποστηριζουν την ομάδα τους σε όλα τα είδη καιρικών συνθηκών, εναντίον κάθε είδους αντιπάλων και με μια αφοσίωση που διαρκεί γενιές. Στην Ιταλία βέβαια, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, οι ομάδες της χώρας έχουν αρκετά παρατσούκλια.

Δες τι σημαίνουν και από πού προήλθαν αρκετά από αυτά παρακάτω:

1
Juventus 

Όλοι γνωρίζουν την ομάδα της Juventus με το παρατσούκλι  “La Signora Vecchia” (Η Παλιά Κυρία), αλλά ένα άλλο είναι οι “ζέβρες” λόγω των μαύρων και λευκών λωρίδων στο έμβλημα της ομάδας του Torino.

2
Inter Milan

Ένα άλλο παρατσούκλι των nerazzurri (οι μαύροι και οι μπλέ) είναι το “Il Biscione”. Το biscione είναι σύμβολο της πόλης του Μιλάνου.

Το Biscione, γνωστό και ως Vipera (“viper”) είναι ένα μπλε φίδι. Ήταν το έμβλημα του Οίκου Visconti από τον 11ο αιώνα, που συνδέθηκε με το Μιλάνο, καθώς ο Visconti απέκτησε τον έλεγχο της πόλης το 1277.

Ως σύμβολο του Μιλάνου, το biscione χρησιμοποιείται επίσης από την Inter Milan, αλλά και από τους διάσημους κατασκευαστές αυτοκινήτων Alfa Romeo

3
Napoli

Ένα από τα παρατσούκλια της Napoli είναι το ciucciarelli που σημαίνει “τα μικρά γαϊδούρια” στην τοπική διάλεκτο. Τους δόθηκε αυτό το όνομα μετά από μια ιδιαίτερα κακή απόδοση κατά τη διάρκεια της σεζόν 1926-27.

Η αρχική πρόθεση ήταν να είναι υποτιμητικό, καθώς το σύμβολο της Napoli είναι ένα αχαλίνωτο μαύρο άλογο. Ο σύλλογος όμως υιοθέτησε το γαϊδούρι ως μασκότ που ονομάζεται “Ciuccio”, εμφανίζοντας το με υπερηφάνεια.

4
Hellas Verona

Η Hellas Verona έχει πολλά παρατσούκλια: Gialloblu (γαλαζοκίτρινοι), gli Scaligeri (από τους Scaligers, οικογένεια που έλεγχε την περιοχή στο παρελθόν), και butei (“τα αγόρια” στη διάλεκτο Veronese).

Το πιο γνωστό παρατσούκλι της Verona τη δεκαετία του ’80 (η καλύτερη περίοδος στην ιστορία του συλλόγου) ήταν οι Μαστίφες.

Οι Mastiffs είναι μια αναφορά στον Mastino I della Scala των πριγκήπων Della Scala που κυβέρνησαν την πόλη κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Το οικόσημο της οικογένειας Scala απεικονίζεται στη φανέλα της ομάδας και στο λογότυπο του εμπορικού σήματος ως στυλιζαρισμένη εικόνα δύο μεγάλων, ισχυρών μαστιφών που βλέπουν αντίθετες κατευθύνσεις.

5
A.C. Milan

Ένα παρατσούκλι των Μιλανέζων είναι οι “Rossoneri” ( κοκκινόμαυροι). Το άλλο είναι το il Diavolo (Ο Διάβολος). Αυτό το 2ο παρατσούκλι προέρχεται από τα χρώματα του συλλόγου που είναι τα χρώματα του διάβολου.

6
Sampdoria

Το παρατσούκλι της Sampdoria είναι το “Blucerchiati” (οι μπλέ δαχτύλιοι), αλλά μπορείς να δεις ένα ναύτη στο σήμα της ομάδας (η περίεργη σκιά του είναι στην πραγματικότητα ένα γενειοφόρο προφίλ του).

Η πόλη της Γένοβας είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης  και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιταλίας, γι’ αυτό ο καλλιτέχνης του εμβλήματος επέλέξε να σχεδιάσει μια μάλλον αστεία καρικατούρα του ναυτη.

7
AS Roma

Ένα δημοφιλές παρατσούκλι για τους Ρωμαίους είναι “οι λύκοι”, με το συγκεκριμένο ζώο να έχει εμφανιστεί στο σήμα του συλλόγου με διάφορες μορφές σε όλη την ιστορία του.

Το έμβλημα της Roma απεικονίζει μια λύκαινα με τους δύο αδελφούς Romulus και Remus, εικόνα άμεσα συνδεδεμένη με  τον μύθο της ίδρυσης της Ρώμης.

8
Torino F.C.

Το παρατσούκλι της Torino είναι οι “ταύροι” και εχει σχέση με την ιστορία της πόλης. Οι Ταυρίνιοι ήταν ένας αρχαίος πληθυσμός των Άλπεων της Κελτο-Λιγουρίας, ο οποίος κατέλαβε την άνω κοιλάδα του ποταμού Πον, στο κέντρο του σύγχρονου Πεδεμοντίου.

Η φυλή των Ταυρινιών είναι οι πρόγονοι των σημερινών Τορινέζων. Το σύμβολο της πόλης και το οικόσημο είναι ο αχαλίνωτος ταύρος, ενώ Τορίνο σημαίνει κυριολεκτικά “νεαρός ταύρος”.

Ήξερες αυτά τα παρατσούκλια και την ιστορία πίσω τους;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending