fbpx

Οι πιο όμορφοι & κοντινοί προορισμοί για να ταξιδέψεις φέτος το Πάσχα!

Σκέφτεσαι πού να περάσεις το φετινό σου Πάσχα; Θες να πας κάπου διαφορετικά αντί στην εκκλησία του χωριού σου;

Αν απάντησες θετικά, μάθε ότι μπορείς να επιλέξεις οικονομικές επιλογές σε κοντινούς προορισμούς από την Κύπρο.

Σου μαζέψαμε λοιπόν τις πιο κάτω επιλογές για να περάσεις ένα αξέχαστο και διαφορετικό Πάσχα φέτος, ταξιδεύοντας σε αυτές τις χώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Δες πιο κάτω τις πόλεις που μπορείς να επισκεφθείς σε προσιτές τιμές:

1
Τελ Αβίβ – Ισραήλ

Μία από τις καλύτερες κοντινές επιλογές για ταξίδι το Πάσχα, δεν είναι άλλη από τη χώρα με τους Αγίους Τόπους, το Ισραήλ, και συγκεκριμένα το Τελ Αβίβ.

Θα προσέξεις πως είναι μια μοντέρνα πόλη γεμάτη ζωή, αλλά και παραδοσιακή, με έντονη ιστορία. Μπορείς να διασκεδάσεις σε clubs, με εντυπωσιακά κτήρια, να απολαύσεις ξεχωριστές γεύσεις της nouvelle cuisine και να θαυμάσεις τα στοιχεία οριεντάλ και στοιχεία της Μέσης Ανατολής σε καταστήματα και γειτονιές.

Επισκέψου τη «Λευκή Πόλη» όπως ονομάζεται, με τα χαρακτηριστικά κτήρια από το 1920. Εκεί, ήξερες πως το Bauhaus του Τελ Αβίβ ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; Στην τουριστική περιοχή του Τελ Αβιβ μπορείς επίσης να βρεις μπαράκια, παζάρια, καφετέριες και γκαλερί γεμάτες με κόσμο.

Πήγαινε για περίπατο στο γραφικό λιμάνι στη Γιάφα (Πράσινος Λόφος), από τα αρχαιότερα λιμάνια στον κόσμο – υπάρχει από τον 20ο αιώνα π.Χ. Εκεί μπορείς να δεις: τη Γέφυρα των Ευχών, τον Πύργο του Ρολογιού, το Τέμενος της Θάλασσας και τα γραφικά σοκάκια του παλιού Τελ Αβίβ, με το παζάρι.

Επίσης, μπορείς να πας στα μουσεία Τέχνης και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, να δεις το μνημείο του Ολοκαυτώματος, την πλατεία Γαμπίν με το Δημαρχείο, και την Carmel που είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά εκεί.

Πρέπει να ξέρεις όμως ότι από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κάθε εβδομάδα, είναι το Shabbat (Σάββατο) -7η ημέρα της εβδομάδας κατά τους Εβραίους- που πρέπει να αναπαύονται, χωρίς να δουλεύουν. Έτσι, τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις είναι κλειστά – δεν δουλεύουν ούτε τα τρένα ή τα λεωφορεία.

Από φαγητό, απόλαυσε ιδιαίτερες γεύσεις όπως το shakshuka, με αυγό, ντομάτα και σκόρδο. Δοκίμασε σίγουρα falafel, hummus και shawarma καθώς και μεζέδες, σε μικρά πιατάκια που μπορείς να μοιραστείς με τους φίλους σου.

Μην ξεχάσεις να πας στην Ιερουσαλήμ, για να δεις τα μέρη όπου έζησε ο Χριστός τις τελευταίες του στιγμές. Διάσχισε τον δρόμο που περπάτησε ο Χριστός, πηγαίνοντας στο Γολγοθά, προσκύνησε στον Οίκο Ιωακείμ και Άννης και στο Πραιτώριο και μετά στο Ναό της Αναστάσεως, για να προσκυνήσεις στον Πανάγιο Τάφο. Επιβάλλεται να ντυθείς σεμνά για να σου επιτρέψουν την είσοδο. Ειδικά αν είσαι κοπέλα, κάλυψε τους ώμους και τα γόνατα σου!

2
Αθήνα – Ελλάδα

Αν ψάχνεις κάτι παραδοσιακό, τότε μια καλή επιλογή είναι η γειτονική μας Αθήνα. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα θυμίζει το “σπίτι σου”, με μια ελληνική νότα.

Αν θες να δεις ιδιαίτερα τελετουργικά και κάτι διαφορετικό, μπορείς να επιλέξεις τα εξής: Πήγαινε στην αναπαράσταση της Tελετής του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη στην αρμένικη εκκλησία του Αγίου Καραμπέτ, στον Νέο Κόσμο, ή στην αρμένικη μητρόπολη στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ο Επιτάφιος στη μονή Καισαριανής, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, είναι από τις πιο καλές επιλογές, με παραδοσιακά εδέσματα εκεί κοντά.

Γιόρτασε την Ανάσταση στην αιθιοπική εκκλησία στο Πολύγωνο το Μεγάλο Σάββατο. Θα εντυπωσιαστείς με τους λευκοντυμένους πιστούς να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς των τυμπάνων! Τέλος, στη μονή Πεντέλης τελείται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης θάβοντας ομοίωμα του Χριστού στη μικρή σπηλιά.

Κάνε κράτηση σε ταβέρνα και ετοιμάσου να υποδεχθείς με τον πιο νόστιμο τρόπο το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο διάλεξε σούβλα με κλασικό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και μαγειρίτσα, καθώς και άλλα λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα. Αν έχεις και θέα τον Παρθενώνα, τότε τα έχεις όλα!

Ανακάλυψε τους όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και επισκέψου τον Κεραμεικό, τα Προπύλαια, την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Γίνε τουρίστας και δες τα από κοντά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο καθώς και τη Δευτέρα του Πάσχα.

3
Ηράκλειο – Κρήτη

Σε περίπτωση που θες μια νησιώτικη επιλογή, το Ηράκλειο της Κρήτης είναι από τις καλύτερες, για να ζήσεις τα έθιμα του Πάσχα στο μέγιστο!

Αν πας από τη Μεγάλη Πέμπτη, θα προλάβεις το ζύμωμα και το βάψιμο των αυγών. Πρέπει να δοκιμάσεις τις αυγοκοκουλούρες (με 1-3 κόκκινα αυγά) καθώς και το κρητικό πασχαλινό τσουρέκι και τα καλιτσούνια με τη μυζήθρα. Ακόμη, θα δεις στεφάνια από λεμονανθούς και αγριολούλουδα που τοποθετούνται στον Σταυρωμένο Χριστό. Σύμφωνα με την παράδοση, κανείς δεν πρέπει να πιάσει καρφί, σφυρί ή βελόνα, επειδή θεωρείται αμαρτία (αφού σταυρώθηκε ο Χριστός).

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (μετά τις «Μεγάλες Ώρες»), θα δεις παιδιά να μαζεύουν λουλούδια και να τα πηγαίνουν στις εκκλησίες για το στολισμό των Επιταφίων. Το βράδυ στο Ηράκλειο θα ζήσεις την περιφορά του Επιταφίου με τη συνάντηση των Επιταφίων από διάφορες εκκλησίες στο Μεϊντάνι, όπου γίνονται δεήσεις.

Μετά τον Επιτάφιο, πήγαινε μαζί με τους ντόπιους σε ρακάδικα και ουζερί, για να απολαύσεις νηστίσιμους μεζέδες.

Το Μεγάλο Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση, μπορείς να πάρεις άνθη από τον Επιτάφιο – τα «καλορίζικα». Επίσης, όπως και στην Κύπρο πριν την Ανάσταση, θα δεις παιδιά να μαζεύουν ξύλα και τα αφήνουν στα προαύλια των εκκλησιών, για να ανάψουν τη φουνάρα. Πάνω στα ξύλα βάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και με το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε (ή κάποιοι τον πετροβολούν).

Την ημέρα της Ανάστασης επικρατεί η παράδοση πως όποιος χτυπήσει την καμπάνα της Εκκλησίας, δεν θα τον πιάσει πονοκέφαλος όλο τον χρόνο. Τη Δευτέρα του Πάσχα συνηθίζεται στο Ηράκλειο να πηγαίνουν στο νεκροταφείο με κόκκινα αυγά, καλιτσούνια και κουλούρια «για να αναγγείλουν το νέο της Ανάστασης» με τρισάγιο από τους ιερείς.

Για φαγητό να ξέρεις ότι πρόσφατα επικράτησε ο οβελίας, αφού παλιά δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο το σούβλισμα. Το προτιμούσαν οφτό ή αντικριστό. Επίσης, τα πυροτεχνήματα είναι must-see, με τα αυτοσχέδια μπλακατζίκια.

4
Θεσσαλονίκη – Ελλάδα

Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα ταξίδι στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη; Ειδικά το Πάσχα, η παράδοση “ξεχειλίζει” στην ελληνική συμπρωτεύουσα.

Αν θες να πας στον Επιτάφιο, ο ναός του Αγίου Μηνά ξεκινά πρώτος την περιφορά το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την Ανάσταση του Χριστού, πήγαινε στη Μονή Βλατάδων ή Βλατταίων (Τσαούς Μοναστήρι), στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, με θέα την πανέμορφη φωτισμένη Θεσσαλονίκη. Άλλη επιλογή είναι η Αγία Σοφία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ο κόσμος στέκεται με αναμμένα κεριά γύρω από την αυλή της. Αξέχαστη εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!

Θα δεις επίσης κλασική και αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική. Επιβάλλεται να περπατήσεις: στην Άνω Πόλη, με τα γραφικά στενά πλακόστρωτα δρομάκια, στον Παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης) και στην πολυσύχναστη οδό Τσιμισκή (για ψώνια ή για καφέ). Επίσης, δες τα κύρια αξιοθέατα της πόλης: Αψίδα του Γαλερίου –γνωστή και ως Καμάρα– το ρωμαϊκό κτίριο Ροτόντα, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας κ.ά.

Απόλαυσε την περίφημη μπουγάτσα, το τσουρέκι, τα σιροπιαστά και τα τρίγωνα πανοράματος. Μην παραλείψεις επίσης (από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά αν νηστεύεις) το ελληνικό σουβλάκι και τους απολαυστικούς μεζέδες. Π.χ. ελληνικό γύρο, ελληνικό σουβλάκι, ορεκτικά με κεφαλοτύρι, σαλάτα χωριάτικη με φέτα

Μην ξεχάσεις να δεις το ηλιοβασίλεμα σε γνωστά αξιοθέατα. Ειδικά αν είσαι στον παραλιακό δρόμο, πήγαινε στις γνωστές “Ομπρέλες” (γλυπτό Ζογγολόπουλου), κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή ανέβα πάνω στα Κάστρα της πόλης για μοναδική θέα.

5
Βηρυτός – Λίβανος

Αν θες κάτι διαφορετικό σε κουλτούρα για το φετινό σου Πάσχα, με απευθείας πτήση 45 λεπτών από Λάρνακα, μπορείς να βρεθείς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό!

Θα συναντήσεις μια πόλη από την οποία πέρασαν δεκάδες διαφορετικοί πολιτισμοί (Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Πέρσες και Μεσοποτάμιοι πολιτισμοί, Έλληνες, Ρωμαίοι, Μαμελούκοι, Σταυροφόροι, Βυζαντινοί, Ομεϋάδες, Οθωμανοί κ.ά.) αφήνοντας τα σημάδια τους σε κάθε σημείο της πόλης, στα μουσεία και τα μνημεία.

Θα εντυπωσιαστείς από τη μίξη Ανατολής και Δύσης, των στερεοτύπων αλλά και του νέου τρόπου σκέψης, της πολυτέλειας και των υπαίθριων αγορών. Στην πόλη της Βηρυτού θα προσέξεις ποικιλία σε αρχιτεκτονική, τρόπο έκφρασης και μυρωδιές.

Όσον αφορά το φαΐ, σίγουρα ξέρεις τι να περιμένεις από τις λιβανέζικες γεύσεις: ποικιλία μπαχαρικών κι έντονων μυρωδιών, νόστιμα πιάτα γεμάτα χρώματα, πίτες, σκορδο-γιαούρτια, φρούτα με λαχανικά κ.ά.

Το Πάσχα φέτος, θα νιώσεις εκεί την εξυπηρέτηση και τη φιλικότητα των ντόπιων ανθρώπων. Πιες ναργιλέ σε όποιο μαγαζί θέλεις και διασκέδασε σε μοντέρνα clubs (υπόγεια και μη). Κάνε επίσης τον περίπατο σου δίπλα από τις καθαρές παραλίες που μπορούν να συγκριθούν επάξια με τις δικές μας.

Αν πάλι ψάχνεις για ιστορία, πήγαινε στο Μουσείο Sursock! Tρεις όροφοι γεμάτοι με πίνακες, post-cards και εγκαταστάσεις του 1900, αλλά και έργα ντόπιων καλλιτεχνών, σε σύγχρονες εκθέσεις.

Εσύ σε ποιον από αυτούς τους προορισμούς θα επέλεγες να ταξιδέψεις φέτος το Πάσχα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending