fbpx

Ο Πάρης Τοφαρίδης μας συστήνει στον κόσμο της καλλισθενικής γυμναστικής!

Γυμναστική. Μια λέξη που όλοι, λίγο – πολύ, είμαστε εξοικειωμένοι μαζί της με 1002 διαφορετικούς τρόπους.

Έλα όμως που η γυμναστική έχει αρκετές παραλλαγές; Μια από αυτές είναι και η καλλισθενική γυμναστική, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερους φίλους παγκόσμια.

Στην Κύπρο, μέλος της κοινότητας της καλλισθενικής γυμναστικής είναι και ο Πάρης Τοφαρίδης, συνιδρυτής της ομάδας CYBarz.

Δες πιο κάτω όλα όσα μας είπε ο Πάρης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

 

Πάρη, γεια σου. Καταρχάς πες μας λίγα λόγια για ‘σένα.

Ονομάζομαι Πάρης Τοφαρίδης, είμαι 22 χρονών και είμαι φοιτητής Φυσιοθεραπείας (2ο έτος) στη Γερμανία. Έχω ασχοληθεί στα παιδικά μου χρόνια αρκετό καιρό με το ποδόσφαιρο και squash.

Aπό μικρός μου άρεσαν τα extreme outdoor sports όπως το σκι, η αναρρίχηση, οι καταδύσεις. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με την καλλισθενική γυμναστική και είμαι ένας από τους δυο ιδρυτές της ομάδας CYBarz στην Κύπρο.

Τι είναι καλλισθενική γυμναστική;

Η καλλισθενική γυμναστική είναι κατά βάση ένα αναερόβιο σύστημα προπόνησης που περιλαμβάνει ποικίλες μεμονωμένες ή συνδυαστικές ασκήσεις, με βασική αντίσταση το ίδιο το σωματικό βάρος και χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό.

Οι καλλισθενικές ασκήσεις επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με βάση πάντα τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι ικανότητες που θα αποκτήσει το μυαλό και το σώμα αυτού που ασχολείται. Στόχος λοιπόν αυτού του συστήματος προπόνησης είναι η συμμετρική ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, η αύξηση του μεταβολισμού, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, η ευλυγισία, ο συντονισμός και ο σωματικός και πνευματικός έλεγχος.

www.facebook.com/CyBarz/
Τι είναι η ομάδα CYBarz; Με ποιους τρόπους προσπαθείτε εσύ και η ομάδα σου να το προωθήσετε στην Κύπρο?

Είναι μια παρέα, θα έλεγα, ατόμων διάφορων ηλικιών οι οποίοι περνούν την ώρα τους κάνοντας γυμναστική στο πάρκο, έξω στην γειτονιά.

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2013 από τον Δήμο και ‘μένα, με αφορμή άλλες ομάδες στο εξωτερικό.

Έτσι θέλαμε και εμείς να κάνουμε μια ομάδα έτσι ώστε να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο γιατί μέσα στον αθλητισμό μπορούμε να χτίσουμε καλές φίλιες.

Σαν πρώτη οργανωμένη και έκτοτε ενεργή ομάδα στο νησί και χωρίς να έχουμε την επιθυμητή υποστήριξη που θα έπρεπε στην πορεία μας σαν ομάδα, παρόλα αυτά ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος και συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, διαγωνισμών, μαζικών προπονήσεων και άλλων ενεργειών, να προωθούμε και να μεγαλώνουμε την κοινότητα Calisthenics στην Κύπρο.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν αρχάριο να ασχοληθεί με την καλλισθενική;

Καθόλου δύσκολο αφού υπάρχει διαβάθμιση δυσκολίας και ο αρχάριος θα ξεκινήσει από τα απλά και εύκολα και θα προχωρήσει σταδιακά στα πιο σύνθετα.

www.facebook.com/CyBarz/
Τι ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που σας δίδαξε η ενασχόληση σας με τη γυμναστική;

Έχει αλλάξει το σώμα μου καταρχάς και αυτή είναι η πιο οφθαλμοφανής αλλαγή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θεωρώ πως έχω γίνει πιο καλός άνθρωπος. Πιο σίγουρος για τις δυνατότητές μου, πιο πειθαρχημένος και συγκροτημένος. Κυρίως όμως πιο ευτυχισμένος!

Το έχει αυτό η καλλισθενική και η γυμναστική γενικότερα… σε γεμίζει ευεξία και βοηθά το μυαλό σου να κάνει κλικ προς τη θετική πλευρά της ζωής, αρκεί να βρεις τον τρόπο να ανακαλύψεις τον πραγματικό και καλό σου εαυτό.

Αν σου ζητούσαν τον κυριότερο λόγο για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το εν λόγω άθλημα ποιος θα ήταν αυτός;

Η δύναμη που αποκτάς μέσω της εκγύμνασης σε κάνει να έχεις μια καλή αυτοεκτίμηση και φυσικά δίνει ένα καλογυμνασμένο σώμα.

Το φαντασμαγορικό κομμάτι έρχεται σαν αποτέλεσμα της σωστής προπόνησης και της προσπάθειας του σώματός μας να κάνει όσα είναι ικανό από τη φύση του να κάνει.

Αυτό ίσως να φαίνεται σε κάποιους απλά σαν ασκήσεις εντυπωσιασμού. Στην πραγματικότητα όμως είναι απλά οι δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.

Τα “φαντασμαγορικά”, που λέτε, έρχονται μετά από πολύ δουλειά και προσπάθεια χρόνων και όχι ωρών και ημερών.

www.facebook.com/CyBarz/
Πού μπορεί να σας βρει κάποιος για περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε κυρίως στο Facebook. Έχουμε γκρουπ στο οποιο προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερα τα μέλη με τα τελευταία γεγονότα στο νησί μας και για μελλοντικά πλάνα, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε τον Πάρη και τους CYBarz και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

 

Μπορείς να βρεις τους CYBarz στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending