Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;

bbc.com/wikihow.com

Όλους μας αρέσει να λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά. Ξέρουμε όμως το λόγο; Καλά εμείς το κάνουμε έτσι και αλλιώς, αλλά μάθαμε και το λόγο!

1η εκδοχή

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στην Γαλλία, αφού κατά τον 15ο αιώνα η Γαλλία γιόρταζε την Πρωτοχρονιά στις 1 του Απρίλη. Το έθιμο έλεγε την Πρωτοχρονιά να λένε ψέματα και έτσι αυτό παρέμεινε εκεί.

medium.com

2η εκδοχή

Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με τους Κέλτες και το ψάρεμα, αφού τέτοια μέρα ξεκινούσαν να ψαρεύουν και στο τέλος έλεγαν ψέματα σχετικά με την ψαριά τους για να μην γίνουν ρεζίλι στους άλλους ψαράδες.

latimes.com

3η εκδοχή

Μια άλλη εκδοχή έχει να κάνει με την ρωμαϊκή θεά «Απριλίου Αφροδίτη» και τη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» που οι πλάκες και τα ψέματα έπαιρναν φωτιά. Έτσι έμεινε σαν έθιμο και πλέον όλοι διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το καλύτερο ψέμα.

Βέβαια τα πιο τρανταχτά ψέματα ανά την υφήλιο έχουν γίνει ανάρπαστα, με την Ελλάδα να κατέχει μια ακόμη θέση στα πρώτα 5. Το 1995 το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού μετέδωσε πως ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη, μαζί με ίχνη από το δέρμα του και το κρανίο του, κοντά στην Ακρόπολη, ενώ 3 χρόνια πριν ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική ανακοινώνει πως ο Νίξον θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στα 79 του χρόνια!

Όπως φαντάζεσαι, και οι δύο ειδήσεις δημιούργησαν χαμό στον υπόλοιπο κόσμο!