fbpx

Ήξερες γιατί συνδέουμε κάθε χρόνο το Πάσχα με αυγά και λαγουδάκια;

Όποτε πλησιάζει το Πάσχα, προσέχουμε όλοι παντού στις διακοσμήσεις, αυγά και λαγουδάκια. Γιατί όμως;

Πώς συνδεόνται τα λαγουδάκια με τα αυγά και τις παραδόσεις του Πάσχα; Δες πιο κάτω τι βρήκαμε!

Πώς ξεκίνησε το έθιμο και έχει φτάσει (και) στην Κύπρο;

depositphotos.com

Το πασχαλινό λαγουδάκι -για καλή του τύχη- δεν τρώγεται. Είναι ένα καθαρά φανταστικό λαγουδάκι ή αλλιώς κουνελάκι, το οποίο φέρνει κάθε χρόνο δώρα πασχαλινά αυγά.

Το  συγκεκριμένο είναι ένα ξενόφερτο έθιμο κι έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια στη Γερμανία. Από εκεί, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική.

Σύμφωνα με την παράδοση, το λαγουδάκι φέρνει χρωματιστά αυγά μέσα σε ένα καλάθι για τα καλά παιδιά, ενώ για τα κακά παιδιά το σκέφτεται ξανά!

Είναι βασικά ένας αντίστοιχος Άγιος Βασίλης το Πάσχα!

Το Μεγάλο Σαββάτο, σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά θα πρέπει να κατασκευάσουν φωλιές από άχυρο και χορταράκια. Οι γονείς θα πρέπει να τις κρύψουν στο σπίτι, ή  μέσα στον κήπο, ώστε το πασχαλινό κουνελάκι να «γεννήσει» τα χρωματιστά αυγά.

Έτσι, την επόμενη μέρα, ανήμερα του Πάσχα, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι θησαυρού για να μπορέσουν να τα ανακαλύψουν.

Όμως γιατί τα κουνέλια και οι λαγοί έχουν συνδεθεί με τα πασχαλινά αυγά, αφού ως θηλαστικά γεννούν ζώα αντί αυγά;

readersdigest.ca

Λόγω του ότι τα κουνέλια και οι λαγοί αναπαράγονται σε μεγάλη αφθονία, μπορούν να συμβολίσουν τη γονιμότητα, που βρίσκεται  στην κορύφωση της την άνοιξη, την περίοδο που είναι και το Πάσχα.

Αυτό το έθιμο δεν έχει φτάσει ποτέ με αυτή τη μορφή στην Κύπρο. Έχουν φτάσει όμως, τα λαγουδάκια! Έτσι κάθε φόρα που πλησιάζει το Πάσχα, βλέπουμε σχεδόν παντού, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και σε διάφορα καταστήματα, λαγουδάκια διάφορων μορφών: μεγάλα, μικρά, από μαύρη σε άσπρη σοκολάτα, να στέκονται και να περιμένουν να τα αγοράσουμε,  δίπλα από τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά.

Εσύ ήξερες τις πιο πάνω παραδόσεις;

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending