fbpx

Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που κατέκτησε πρωτάθλημα η ΑΕΚ Αθηνών;

Η φετινή σεζόν φαίνεται πως θα είναι ξεχωριστή για την ΑΕΚ Αθηνών. Λέω φαίνεται γιατί μετά από μια επεισοδιακή χρονιά είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, του πρώτου της μετά το 1994.

Από εκεί που γυρόφερνε στις χαμηλότερες κατηγορίες λοιπόν πριν 3-4 χρόνια ο “δικέφαλος” απέχει μόλις μερικά βήματα από την πλήρη αναγέννηση και την απόλυτη επιστροφή.

Αλήθεια όμως σκέφτηκες ποτέ πόσο διαφορετικά ήταν τα πάντα στον κόσμο μας πριν 24 ολόκληρα χρόνια; Μπορεί, ας πούμε, εσύ που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο να μην είχες καν γεννηθεί!

Έκανα μια βόλτα λοιπόν στο παρελθόν και βρήκα μερικά χαρακτηριστικά της τότε εποχής. Δες τα παρακάτω:

 

1
Αυτό το τραγούδι ήταν hit!

Το “Lion King” σου λέει κάτι; Ε, λοιπόν αυτή η κομματάρα από το soundtrack μιας από τις καλύτερες ταινίες που έκανε η Disney έκανε μεγάλο θόρυβο το 1994.

Στην Ελλάδα βέβαια έκαναν “μπαμ” τότε ονόματα όπως ο Λευτέρης Πανταζής, η Άντζελα Δημητρίου, ο Νότης Σφακιανάκης με τον “Αετό” του, ο Κώστας Μπίγαλης και άλλοι!

2
Οι “Friends” δεν υπήρχαν!

Μια από τις κορυφαίες σειρές, αν όχι η κορυφαία, με εκατομμύρια φανς ακόμα και σήμερα 14 χρόνια μετά το τελευταίο της επεισόδιο, δεν είχε ακόμα προβληθεί.

Κατ’ ακρίβεια, το πρώτο επεισόδιο με τις περιπέτειες της πιο διάσημης παρέας της τηλεόρασης προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994, λίγους μόλις μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου από τους κιτρινόμαυρους!

3
Ο Forrest Gump ήταν η ταινία της χρονιάς!

Το 1994 μιλώντας καθαρά σαν σινεφίλ ήταν μια εξαιρετική χρονιά! Τη συγκεκριμένη χρονιά κυκλοφόρησε το “Pulp Fiction”, ταινία που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά, το πασίγνωστο “Shawshank Redemption”, το “Dumb and Dumber” και το “The Mask”.

Αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις (και αμέτρητα βραβεία) ήταν το “Forrest Gump” με τον Tom Hanks. Ο Forrest, ένας άνθρωπος με χαμηλό IQ αλλά τεράστια καρδιά, ήταν το πρόσωπο της χρονιάς με την ταινία αυτή να θεωρείται σήμερα “all-time classic”.

4
Δεν ξέραμε τι είναι το ευρώ!

Για να έρθουμε σιγά – σιγά όμως και στα δικά μας, η κυπριακή λίρα το 1994 ήταν αυτό που στα κυπριακά λέμε “σιεροτζιέφαλη”!

Με άλλα λόγια, μπορούσες να βγεις για καφέ ακόμα και με πεντόλιρο και να νιώθεις άρχοντας. Δοκίμασε να κάνεις το ίδιο σήμερα με ένα πεντάευρω για να καταλάβεις τη διαφορά.

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Γλάυκος Κληρίδης, που τότε μετρούσε ένα χρόνο και κάτι στον προεδρικό θώκο και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ήταν ο Χρυσόστομος ο Α’.

5
Πρωταθλητής στην Κύπρο ήταν ο Απόλλωνας!

Στα δικά μας ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα, πρωταθλητής 1994 αναδεικνυόταν ο Απόλλωνας για 2η φορά στην ιστορία του μετά από μεγάλη μάχη με την Ανόρθωση, με τον τίτλο να κρίνεται κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του πρωταθλήματος (δες το πιο πάνω βίντεο).

Η συγκυρία του χρόνου τα έφερε με τέτοιο τρόπο που όπως και το 1994 έτσι και φέτος μπορεί η ομάδα της Λεμεσού να στεφθεί πρωταθλήτρια.

6
Το Champions League δεν είχε καμιά σχέση με το σημερινό!

Σήμερα ξέρουμε το Champions League ως μια διοργάνωση 32 ομάδων που αρχικά χωρίζονται σε 8 ομίλους των 4 ομάδων. Από αυτές οι πρώτες 2 κάθε ομίλου συνεχίζουν με αγώνες νοκ-άουτ μέχρι τον τελικό, σωστά;

Η διοργάνωση του 1993-94 ήταν όμως πολύ διαφορετική. Ήταν μόλις η 2η με την νέα επωνυμία (μέχρι το 1992 λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης) με τις 32 ομάδες της τελικής φάσης να παίζουν πρώτα 2 αγώνες νοκ-άουτ.

Ακολούθως, οι 8 καλύτερες χωρίστηκαν σε 2 ομίλους των 4 με τους νικητές να παίζουν μετά ξανά νοκ- άουτ και την Milan να νικά στον τελικό του ΟΑΚΑ την Barcelona του Johan Cruyff με το εμφαντικό 4-0!

7
Η κυπριακή τηλεόραση ήταν πολύ διαφορετική από όσο νομίζεις!

Αν ήθελες να δεις τηλεόραση στην Κύπρο το 1994 είχες να επιλέξεις ουσιαστικά ανάμεσα στο ΡΙΚ, τον ANT1 και τον Λόγο.

Το Sigma και ο Alpha δεν υπήρχαν, ενώ πρεμιέρα έκανε την συγκεκριμένη χρονιά μια από τις κλασικότερες κυπριακές σειρές, ο “Μανώλης και Κατίνα”.

Πρωταγωνιστές ήταν ο Γιώργος Ζένιος και η αείμνηστη Βάνια Κωνσταντίνου με την ατάκα του “Μανώλη” Γιώργου Ζένιου “Εκατάλαβες; Εκατάλαβα να λαλείς!” να μένει στην ιστορία!

8
Coca Cola σε γυάλινο μπουκάλι!

Το 1994 ήταν η εποχή που τα αναψυχτικά πωλούνταν ακόμα σε γυάλινα μπουκάλια με τους τυχερούς που τα δοκίμασαν να έχουν να λένε πως τότε “μύριζε αναψυχτικό” σε αντίθεση με τα σημερινά τενεκεδάκια.

Βέβαια, όπως μαρτυρά και η πιο πάνω διαφήμιση από τότε, η παράδοση της σούβλας στην Κύπρο παραμένει αναλλοίωτη!

Ποιες άλλες διαφορές διακρίνεις στον κόσμο του 1994 και τον σημερινό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending