Αυτά είναι τα πιο παράξενα έθιμα που γίνονται στην Ελλάδα κάθε Πάσχα!

Πολιτικός Επιστήμονας - Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
voria.gr

Αν μέχρι σήμερα είχες την Ελλάδα στο μυαλό σου ως προορισμό μόνο για καλοκαιρινές διακοπές ή για ψώνια, καιρός να αναθεωρήσεις!

Το Πάσχα είναι η ιδανική περίοδος για να ταξιδέψεις σε διάφορα μέρη και να γνωρίσεις νέα έθιμα!

Εμείς σου δείχνουμε εδώ μερικά από τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα. Τι λες να πας να τα μάθεις από κοντά;

Δες τα πιο κάτω:

1Ρουκετοπόλεμος

pentapostagma.gr

Στη Χίο, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ξεκίνησε ο ρουκετοπόλεμος. Στο Βροντάδο της Χίου, ανάμεσα στις ενορίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας της Ερειθανής, κάθε χρόνο την Ανάσταση, κορυφώνεται ο πόλεμος με τις ρουκέτες. Για να γίνει, έχει προετοιμαστεί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Αν δεν φοβάσαι, πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου να το ζήσεις από κοντά!

2Επιτάφιος με ψαροκάικα

iefimerida.gr

Στην ιστορική περιοχή της Κυνουρίας, στην Πελοπόννησο, τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιτάφιων φτάνει μέχρι τη θάλασσα με ψαροκάικα.

Την ημέρα της Ανάστασης και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι μπουρλοτιέρηδες κάνουν τη νύχτα… μέρα!

3Αερόστατα

arcadiaportal.gr/leonidion.gr

Άλλο ένα έθιμο που υπάρχει στην Πελοπόννησο είναι τα αερόστατα στο Λεωνίδιο. Η Λαμπρή γίνεται πραγματικότητα αφού το βράδυ της Ανάστασης υπάρχει το έθιμο των αερόστατων.

Για πολλές εβδομάδες πριν το Πάσχα, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, ετοιμάζουν πολύχρωμα αερόστατα τα οποία αφήνουν στον ουρανό και γίνονται ένα με τ’ αστέρια! Η εικόνα είναι φαντασμαγορική!

4Μπότηδες

topontiki.gr/

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην Κέρκυρα γιορτάζουν την Ανάσταση κάπως διαφορετικά…

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι πετούν κανάτια γεμάτα με νερό και με κόκκινες κορδέλες στα δύο χερούλια. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του πίσω στα ενετικά χρόνια.

Οι Βενετοί έσπαζαν στάμνες την πρωτοχρονιά για καλή τύχη! Σήμερα το σπάσιμο των μπότηδων θεωρείται ότι διώχνει την κακή τύχη και και τα κακά πνεύματα.

5Σαϊτοπόλεμος

aftodioikisi.gr

Την ημέρα του Πάσχα στην Καλαμάτα πραγματοποιείται το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, αφού οι σαΐτες χρησιμοποιούνταν τότε για να αναχαιτίσουν το τουρκικό ιππικό.

Ανήμερα το Πάσχα, οι σαϊτολόγοι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ανταγωνίζονται για την καλύτερη σαΐτα σε κρότο και λάμψη, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Εσένα ποιο έθιμο σε εντυπωσίασε περισσότερο;