fbpx

Αυτές είναι οι πιο αξιομνημόνευτες τελετές απόσυρσης φανέλας στο NBA!

Τους αγώνες που περιλαμβάνουν τελετές απόσυρσης φανέλας αξίζει τον κόπο να τους παρακολουθεί κανείς για ένα καλό λόγο: Προσφέρουν στους οπαδούς την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά ένα ειδικό αφιέρωμα σε παίχτες που ταυτίστηκαν με την εκάστοτε ομάδα.

Από τότε που ανακαλύφθηκε η πορτοκαλί μπάλα στις ΗΠΑ, έχουν εμφανιστεί παίχτες-ορόσημα, που άφησαν το δικό τους στίγμα, τόσο εντός αλλά και εκτός γηπέδων.

Από την τελετή απόσυρσης της φανέλας του Tim Duncan από τους Spurs το 2016, μέχρι και αυτή του μεγάλου Michael Jordan, έψαξα πίσω στο παρελθόν και βρήκα τις πιο αξιομνημόνευτες τελετές απόσυρσης φανέλας στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Δες τις παρακάτω και πες μας ποια σε συγκίνησε περισσότερο:

 

1
Michael Jordan – Chicago Bulls  

https://www.youtube.com/watch?v=JuPdPIJL0PE

Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον κορυφαίο καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών!

Παρόλο που θα έπαιζε για έξι επιπλέον σεζόν στο NBA, μετά την διπλή απόσυρση του απο την ενεργό δράση, εντούτοις η φανέλα του είχε αποσυρθεί από το Chicago Bulls στις αρχές του 1994!

Το Miami Heat έχει επίσης αποσύρει τη φανέλα με τον αριθμό 23, ενώ είχαν γίνει σκέψεις στο παρελθόν ότι το ΝΒΑ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τον αριθμό του Jordan και από τις υπόλοιπες ομάδες της λίγκας.

2
Kareem Abdul – Jabbar – Los Angeles Lakers

Η τελετή έλαβε χώρα στις 20 Μαρτίου 1990 στο Staples Center. Ο Abdul – Jabbar, ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA, είχε ήδη αποσύρει τη φανέλα του από τους Milwaukee Bucks και έτσι επέστρεψε στο Los Angeles για να αποσύρει και τη φανέλα του από τους Lakers.

Ο θρύλος των 218 εκατοστών, σκόραρε περισσότερους από 38.000 πόντους κατά τη διάρκεια μιας χορταστικής καριέρας που διήρκεσε τρεις δεκαετίες και πέρασε 14 σεζόν με τους Lakers βοηθώντας τους να κατακτήσουν πέντε τίτλους.

Στην τελετή απόσυρσης της φανέλας του, ο Magic Johnson μίλησε όχι μόνο για τον αντίκτυπο του Abdul – Jabbar ως παίκτη, αλλά και για τον ρόλο που έπαιξε ο μπασκετικός θρύλος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

3
Magic Johnson – Los Angeles Lakers

Μετά από 2 χρόνια, σειρά, για να ανεβεί στην οροφή του Staples Center, πήρε η φανέλα του Magic Johnson.

Μιλώντας για τον Johnson, η τελετή απόσυρσης της φανέλας του ήταν αξέχαστη: Oι πρώην συμπαίκτες του, Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain και Elgin Baylor ένωσαν χιλιάδες οπαδούς, προσφέροντας έτσι φόρο τιμής στον κορυφαίο point guard όλων των εποχών.

Πάντως, το σήμα κατατεθέν χαμόγελο του Magic Johnson ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της τελετής, εκτός από την στιγμή που ξέσπασε σε κλάματα κατά την αποθέωση του από το κοινό.

4
Larry Bird – Boston Celtics

Ο “Larry Legend” είναι ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών και η τελετή απόσυρσης της φανέλας του ήταν μόνο ένα μικρό “ευχαριστώ”.

Πολλοί από τους πρώην συμπαίκτες του από τη φημισμένη ομάδα των Celtics του 1986 ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν να τιμήσουν το μύθο της Βοστώνης.

Ο Danny Ainge, ο οποίος ήταν απασχολημένος παίζοντας σε ένα παιχνίδι για το Phoenix Suns, έστειλε ένα βίντεο – μήνυμα που προβλήθηκε στην οθόνη του TD Garden.

Ακόμη και ένας από τους πιο μεγάλους αντιπάλους του Bird, ο Magic Johnson, ήταν παρών στην τελετή.

5
Shaquille O’Neal- Los Angeles Lakers

Οι Lakers απέσυραν την φανέλα του Shaquille το 2013, καθώς ο θηριώδης center τους οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα NBA κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

O’Neal επίσης κατέκτησε και έναν τίτλο με το Miami Heat, το οποίο απέσυρε την φανέλα του με το νούμερο 34 το 2016.

Αν και το Orlando Magic επέλεξε τον O’Neal ως το Νο 1 στο draft του 1992 και πρόσφατα μπήκε στο Hall of Fame, παρ’όλα αυτά οι Magic δεν απέσυραν τη φανέλα του.

6
Allen Iverson – Philadelphia 76ers 

Κοντός στο ύψος, αλλά πολύ μεγάλος στο πάθος, την υπερηφάνεια και τη στάση του νικητή που δεν έπαψε ποτέ να δείχνει στο γήπεδο, ο Allen Iverson πάντα είχε ιδιαίτερο δέσιμο με την πόλη της Philadelphia.

Ο shooting guard με ύψος 1,83μ δεν κέρδισε ποτέ πρωτάθλημα με τους 76ers, αλλά πήρε  την ομάδα από το χέρι για να την στείλει στους τελικούς του 2001, την εποχή που κέρδισε το βραβείο του MVP της σεζόν.

Ο Iverson έδωσε μια συγκινητική ομιλία στην τελετή απόσυρσης της φανέλας του, που τόνισε τον στενό δεσμό του με την πόλη της Philadelphia η αλλιώς the city of Brotherly Love.

Μεταξύ άλλων είπε: “Σ ‘αγαπώ Philadelphia… επειδή με δέχθηκες, μου επέτρεψες να είμαι εγώ, μου επέτρεψες να κάνω λάθη, μου επέτρεψες να είμαι άνθρωπος, μου επέτρεψες να μάθω απ’αυτά…απλώς αγκαλιάζοντας με και κάνοντας αυτό το σπίτι μου για πάντα.

7
Kobe Bryant – Los Angeles Lakers

O Kobe Bryant αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά από μια συγκλονιστική καριέρα με τους Lakers.

Ο Bryant έχει αμέτρητα ρεκόρ για τους Lakers, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού ρεκόρ των 81 πόντων σε μιά βραδιά, ενώ είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σχεδόν αμέτρητους λόγους για τους οποίους οι αριθμοί 8 και 24 τώρα κρέμονται στην οροφή του Staples Center.

8
Tim Duncan – San Antonio Spurs

Σαν πιστός στρατιώτης, ο Duncan πέρασε ολόκληρη την 19ετή καριέρα του στους Spurs, οπότε η τελετή απόσυρσης της φανέλας του ήταν μια τεράστια στιγμή στην αθλητική κοινότητα του San Antonio.

Ποιος άλλος ΝΒΑer δικαιούται να του αποσύρουν τη φανέλα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending