fbpx

Όσα μας είπαν η Νάσια και ο Γιώργος για το αναμενόμενο μουσικό εργαστήρι «DIY Electronics»!

Έτυχε να ακούσεις για το Μουσικό Εργαστήρι “DIY Electronics” για ενήλικες που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο της σειράς “Στιγμές στο Μουσείο”; Πρόκειται για ένα πρωτότυπο project, που συνδυάζει εκπαίδευση και μια οπτικοακουστική performance, με αυτοσχεδιασμούς, βιντεοπροβολή και live electronics.

Πρόσφατα, μιλήσαμε με δύο από τους συμμετέχοντες του συγκεκριμένου μουσικού εργαστηρίου: τη Δρα. Νάσια Θεράποντος και τον κλαρινετίστα Γιώργο Γεωργίου.

Η Δρ. Νάσια Θεράποντος είναι συνθέτης, ερευνητής και εκπαιδευτικός στον τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας. Είναι υπεύθυνη για το εργαστήρι DIY Electronics και συνθέτης του κυρίως κομματιού της συναυλίας Fleeing Clarity.

Ο Γιώργος Γεωργίου είναι κλαρινετίστας με πολλές συναυλίες και συνεργασίες στο βιογραφικό του. Είναι ο σολίστας της βραδινής συναυλίας, αφού όλα τα κομμάτια είναι γραμμένα ειδικά για το κλαρίνο και ηλεκτρονικά μέσα. Ο Δρ. Θεόδωρος Χριστούδιας που θα συνοδεύσει τον Γιώργο Γεωργίου, δημιουργεί ψηφιακά μέσα που οπτικοποιούν τον ήχο.

Δες πιο κάτω όσα μας είπαν στη συνέντευξη μας:

 

Γεια σας. Αρχικά θέλετε να μας εξηγήσετε σύντομα τι αφορά αυτό το μουσικό εργαστήρι «DIY Electronics»;
facebook.com/boccf

Είναι ένα πρωτότυπο project που συνδυάζει εκπαίδευση και performance. Το διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της σειράς «Στιγμές στο Μουσείο». Το μουσικό εργαστήρι είναι υπό την καθοδήγηση της Δρος Νάσιας Θεράποντος, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν ηλεκτρονικά όργανα.

Αυτά τα DIY Electronics δημιουργούν νέους ήχους, πρωτόγνωρους και διαφορετικούς Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν γραφική παρτιτούρα, την οποία θα εκτελέσουν στην βραδινή συναυλία με τα όργανα τους.

Το DIY Electronics είναι ένα πρωτότυπο μουσικό εργαστήρι για τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν και να ξεχωρίσουν.

Υπάρχει ενδιαφέρον όσον αφορά τις συμμετοχές; Πώς το αντιμετωπίζουν οι νέοι;

Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον όσον αφορά τις συμμετοχές αλλά και γενικότερα για καινοτόμες μουσικές τάσεις.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τραβήξει την δημιουργική ανησυχία των νέων, αφού τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα ολότελα δικό τους μουσικό όργανο και να παραγάγουν μουσική με αυτό, χωρίς αυστηρούς αναχρονιστικούς περιορισμούς

Νάσια εξήγησε μας τη συμβολή σου στη μουσική ανάπτυξη της Κύπρου.

Αρκετά χρόνια τώρα, δραστηριοποιούμαι στα μουσικά δρώμενα του νησιού. Στόχος μου η γνωριμία των νέων με καινοτόμες μορφές μουσικής δημιουργίας, μέσω της κατασκευής ηλεκτρονικών οργάνων, μουσικών εγκαταστάσεων και συναυλιών.

Είμαι επιστημονική συνεργάτης με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και καθηγήτρια στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας, στα οποία διδάσκω Μουσική Τεχνολογία.

Με τον όρο Μουσική Τεχνολογία δεν εννοούμε μόνο την υλικοτεχνική γνώση αλλά και την δημιουργική καινοτομία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία για την σύνθεση μουσικής. Συμμετέχω σε ευρωπαϊκά προγράμματα που στόχο τους έχουν την εκπαίδευση των νέων με καινοτόμα είδη μουσική, και με τον δικό μου τρόπο προσπαθώ να προσεγγίζω τους νέους μέσα από διάφορες δραστηριότητες, δημιουργικές και φυσικά μουσικές. Εκτός από παιδαγωγός, είμαι και συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Άλλωστε ο Γιώργος Γεωργίου στη νυχτερινή μας συναυλία θα εκτελέσει μεταξύ άλλων και μία από τις συνθέσεις μου.

Με ενδιαφέρει ο πειραματισμός με τον ήχο και η εξερεύνηση του μέσα από την κίνηση. Οι φοιτητές και οι μαθητές μου έρχονται συχνά σε επαφή με τον κόσμο της ηλεκτροακουστικής μουσικής, μέσα από την οποία προσπαθούν να εκφραστούν και να πειραματιστούν.

Γιώργο, παίζεις ένα μουσικό όργανο αρκετά δύσκολο και όχι και τόσο γνωστό. Παρόλ’ αυτά, είσαι από τους πιο γνωστούς στο συγκεκριμένο είδος. Ποια είναι η δική σου εμπειρία σε αυτό το μουσικό εργαστήρι; Τι αναμένεις;

Έχω ασχοληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη σύγχρονη μουσική σαν σόλο μουσικός, αλλά και σαν μέλος κάποιου συνόλου. Ο βαθμός δυσκολίας του οργάνου, αλλά και της μουσικής, είναι πάντοτε σχετικός. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσεις σε αυτά, τόσο περισσότερο θα εξοικειωθείς μαζί τους.

Πιστεύω ότι στο DIY Electronics θα γίνει ακριβώς αυτό. Οι παρευρισκόμενοι στο μουσικό εργαστήρι θα αφιερώσουν χρόνο για κατανόηση και δημιουργία του δικού τους μουσικού οργάνου ενώ την ίδια στιγμή, θα αφιερώσουν χρόνο για να εξοικειωθούν με το καινούργιο τους όργανο. Τα αποτελέσματα θα φανούν στη βραδινή συναυλία.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και την κατασκευή μουσικών οργάνων. Ποια η άποψή σας σε αυτό;

Οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν απλά την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής των μουσικών οργάνων, αλλά θα τα φτιάξουν οι ίδιοι! Καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά όργανα με την καθοδήγηση της Δρ. Νάσιας Θεράποντος και να πειραματιστούν μαζί τους.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα έχουν μια «Hands on Technology” εμπειρία.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος στη βραδινή συναυλία με τίτλο «Fleeing clarity» με σένα Γιώργο στο κλαρινέτο και τον Δρα Θεόδωρο Χριστούδια στα interactive visuals. Τι άλλο να περιμένει ο κόσμος μέσα από αυτή τη συναυλία;

Αυτή η συναυλία θα παρουσιάσει ρεπερτόριο για κλαρινέτο και ηλεκτρονικά με την πλειοψηφία των κομματιών να είναι γραμμένα από Κύπριους καλλιτέχνες. Το κύριο κομμάτι “Fleeing Clarity” είναι μια συνεργασία που είχαμε οι τρεις μας.

Στο υπόλοιπο μέρος της παράστασης θα ακουστούν κομμάτια από τους συνθέτες: Εύης Σαμμούτης, Βάσος Νικολάου και Andres Lewin Richter Osiander.

Ευχαριστούμε τη Νάσια και τον Γιώργο για όλα όσα μας είπαν στη συνέντευξη και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο αναμενόμενο event 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending