fbpx

5 ομάδες που έπαιξαν σε τελικό Κυπέλλου Κύπρου και ίσως δεν το ήξερες!

Τον χαρακτηρίζουν σαν “γιορτή του ποδοσφαίρου“. Είναι ουσιαστικά η κορύφωση της χρονιάς και για τους 2 φιναλίστ η ευκαιρία να προσθέσουν ένα τρόπαιο στη συλλογή τους. Ο λόγος φυσικά για τον τελικό Κυπέλλου!

Στην Κύπρο το κύπελλο διεξάγεται από το 1934 και έχουν συμμετάσχει σε τελικό της διοργάνωσης, έστω και μια φορά, συνολικά 19 ομάδες.

Και αν θεωρήσω πως χωρίς ιδιαίτερη σκέψη μπορείς από αυτές τις 19 να βρεις τουλάχιστον τις 7 (ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων, ΑΕΛ, ΑΕΚ και Νέα Σαλαμίνα), ξέρεις άλλες ομάδες που να αγωνίστηκαν έστω και σε ένα τελικό;

Μαζέψαμε 5 ομάδες που ίσως δεν ήξερες πως έπαιξαν σε τελικό κυπέλλου! Δες ποιες είναι:

1
Αλκή Λάρνακας

facebook.com/alkiathanati

Μπορεί στους νεότερους να φαντάζει παράξενο, αλλά η Αλκή αγωνίστηκε σε τελικό κυπέλλου Κύπρου 5 φορές, χωρίς να κατακτήσει όμως ποτέ το τρόπαιο!

Η πρώτη φορά ήταν το 1967 όταν έχασε από τον Απόλλωνα με 1-0. To 1970 η “Αθάνατη” έφτασε ξανά μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από τον Πεζοπορικό αυτή τη φορά με 2-1.

Οι κυανέρυθροι ήταν παρόντες και στους τελικούς του 1976 και 1977. Και στις 2 περιπτώσεις αντιμετώπισαν ομάδες από τη Λευκωσία, αρχικά τον ΑΠΟΕΛ (από όπου είναι και η πιο πάνω φωτογραφία) από τον οποίον ηττήθηκαν με 6-0, ενώ την επόμενη χρονιά έχασαν από τον Ολυμπιακό με 2-0.

Τελευταία παρουσία της Αλκής σε τελικό κυπέλλου ήταν αυτή του 1980, όπου και αντιμετώπισε την Ομόνοια χάνοντας με 3-1 (σκόρερ των κυανέρυθρων ήταν ο Παναγιώτου στο 89′).

2
Ένωση Νέων Παραλιμνίου

Μαζί με την Αλκή, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “η άτυχη του κυπέλλου Κύπρου”. Αυτό γιατί συμμετείχε 4 φορές σε τελικό κυπέλλου, χωρίς να καταφέρει όμως να πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο!

Η πρώτη της παρουσία ήταν το 1974 με την εκπληκτική ομάδα του Svatopluk Pluskal να χάνει από την Ομόνοια με 2-0.

Την επόμενη χρονιά η Ένωση έφτασε πάλι μέχρι τον τελικό, όπου βρήκε απέναντι της την Ανόρθωση. Παρά το γεγονός πως προηγήθηκε 1-0 και 2-1 (Γιώργος Βλίττης και Λούκας Παπαλούκας οι σκόρερ) έχασε τελικά με 3-2 και από εκεί που διεκδικούσε το ντάμπλ έμεινε άτιτλη.

Το 1981 οι βυσσινί έφτασαν ξανά μέχρι τον τελικό. Εξήλθαν ισόπαλοι με την Ομόνοια (1-1) στην παράταση, αλλά έχασαν στον επαναληπτικό τελικό με 3-0.

Η τελευταία παρουσία των Παραλιμνιτών στον τελικό ήταν το 1983, όπου έχασαν ξανά από τον “κακό τους δαίμονα”, την Ομόνοια με 2-1.

3
Άρης Λεμεσού

Σε 1 τελικό συμμετείχε ο Άρης και αυτός ήταν ένας από τους πλέον συγκλονιστικούς όλων των εποχών!

Το 1989 η “ελαφρά ταξιαρχία” του Αντρέα Μιχαηλίδη, αφού απέκλεισε την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά και τα ημιτελικά αντίστοιχα, βρέθηκε αντιμέτωπη στον τελικό της 10ης Ιουνίου 1989 με την συμπολίτισσα της, ΑΕΛ.

Οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν με 2-0 πριν τη λήξη του Α’ ημιχρόνου. Ο Άρης, ωστόσο, απάντησε και ισοφάρισε σε 2-2 (Πέτρου και Τσίγκης οι σκόρερ) και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί, ο Παύλος Σάββα έκανε το 3-2 για την ΑΕΛ χαρίζοντας της το τελευταίο της κύπελλο μέχρι σήμερα, στερώντας παράλληλα από τους πράσινους την ευκαιρία να πανηγυρίσουν ένα τίτλο!

4
Εθνικός Άχνας

Μετά από τη συμμετοχή του στο κύπελλο UEFA το 2006, η παρουσία του στον τελικό κυπέλλου της περιόδου 2001-02 είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Εθνικού Άχνας!

Αφού απέκλεισε τη Σαλαμίνα στα προημιτελικά και την Ένωση Νέων Παραλιμνίου στα ημιτελικά, αντίπαλος του στον τελικό ήταν η Ανόρθωση.

Ο τελικός διεξήχθη στις 11 Μαΐου 2002 στο νέο ΓΣΠ με τον τερματοφύλακα του Εθνικού, Aleksandar Kocic να ήταν σε εκπληκτική βραδιά, πραγματοποιώντας πολλές σωτήριες επεμβάσεις.

Νικήθηκε μόνο από τον Κυριάκο Χαϊλή στο 84′, ένα τέρμα που ήταν ικανό να χαρίσει στην Ανόρθωση το κύπελλο.

5
Ολυμπιακός Λευκωσίας

Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες αυτής της λίστας, ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο, μιας και το 1977 νίκησε την Αλκή με 2-0 (Αριστείδου και Κίκας οι σκόρερ).

Βρέθηκε όμως άλλες 3 φορές σε τελικό, χάνοντας ισάριθμες φορές. Η παρθενική του παρουσία ήταν το 1962, όπου έχασε από την Ανόρθωση με 5-2. Η δεύτερη ήταν το 1978, όταν απέτυχε να κάνει το back to back χάνοντας από τον ΑΠΟΕΛ με 3-0.

Η τελευταία μέχρι σήμερα παρουσία της ομάδας του Τακτακαλά σε τελικό ήταν το 1991. Στον τελικό που έγινε στις 9 Ιουνίου στο “Μακάρειο”, οι μαυροπράσινοι αντιμετώπισαν την Ομόνοια και έχασαν 1-0.

Ήξερες πως αυτές οι ομάδες συμμετείχαν έστω σε ένα τελικό κυπέλλου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending