Για να πούμε την αλήθεια, κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχουν συγκεκριμένοι συμφοιτητές που θα ήθελες να αποφύγεις, ειδικότερα, όμως, κατά την περίοδο των εξετάσεων αυτός ο αριθμός αυξάνεται δραματικά!
Όχι, γιατί δεν τους συμπαθείς ως άτομα, αλλά επειδή νιώθεις ότι επηρεάζουν τη μελέτη και τη διάθεσή σου στην εξεταστική. Σίγουρα, διαβάζοντας τους πιο κάτω τύπους θα αναγνωρίσεις κάποιους από τους συμφοιτητές σου – ίσως ακόμα και απ’ τους φίλους σου.
Δες τους τύπους που ΔΕΝ θες με τίποτα κοντά σου στις εξετάσεις:
1Ο/Η “Γίνεται να μου δώσεις τις σημειώσεις σου;”

Αυτός ο τύπος συμφοιτητή, συνήθως χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: Οι συμφοιτητές/τριες που έρχονταν στα μαθήματα, αλλά βαριούνταν να πάρουν σημειώσεις, ή απλά πιστεύουν ότι σημειώσεις σου είναι πολύ καλύτερες από τις δικές τους.
Η 2η κατηγορία είναι τα άτομα που εμφανίστηκαν ξαφνικά λίγο πριν τις εξετάσεις και σε έκαναν να θυμηθείς αμυδρά ότι τους έχεις γνωρίσει στην αρχή του έτους. Όπως καταλαβαίνεις, αυτά τα άτομα θα σου ζητήσουν της σημειώσεις σου, γιατί δεν έχουν δικές τους.
Πιθανότατα θα προσποιηθούν πως είστε και besties όποτε σε βλέπουν στους διαδρόμους του πανεπιστήμιου… μέχρι να πάρουν σημειώσεις από ‘σένα ή κάποιον άλλον. Αν τους πεις ότι δεν πρόκειται να τους τις δώσεις (κάτι που έχεις απόλυτο δικαίωμα να κάνεις) μάλλον θα σε κοιτούν με κακιά για όλα τα επόμενα χρόνια που θα σπουδάζετε μαζί!
2Ο συμφοιτητής με τις 1000 ερωτήσεις

“Κύριε, κύριε απορία!” Είναι εκείνος ο συμφοιτητής που δεν θα σε ρωτήσει ποτέ για τις σημειώσεις σου, επειδή πολύ απλά έχει ήδη τις δικές του! Έχει μελετήσει και καταγράψει όλες τις απορίες πολύ προσεκτικά και είναι έτοιμος να τις λύσει – όλες.
Είναι πολύ πιθανόν να πάρει μέχρι κι εσένα τηλέφωνο για να σε ρωτήσει κάποια απορία. Κι εσύ να μην μπορείς να του απαντήσεις, αφού μάλλον δεν έχεις αρχίσει καν το διάβασμα για το συγκεκριμένο μάθημα. Εκείνος/η έχει ήδη τελειώσει όλη την ύλη και ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια!
3Αυτός/ή που τα ξέρει όλα

Όχι, αυτά τα άτομα δεν χρειάζονται να είναι ιδιοφυίες για να υποστηρίξουν αυτά που λένε. Σε βρίσκουν συνήθως στο πανεπιστήμιο, ανυπομονώντας να ανοίξουν το αγαπημένο τους θέμα (εξετάσεις) και προβλέπουν τα πάντα. Όλα τα θέματα ή το είδος των ασκήσεων που θα πέσουν, κλπ.
Σίγουρα θα έχεις ακούσει κάτι όπως: «Υπογράφω σου το, τούτη η άσκηση εν να μπει σίουρα!» και είναι έτοιμος/η να σου κάνει διάλεξη.
Ίσως να είσαι ένας από τους πολλούς που έχουν παρασυρθεί από τέτοια λόγια και διάβασαν κάτι που δεν θα μελετούσαν ή παρέλειψαν κάτι που τελικά έπεσε στην εξέταση. Αν ήταν το 2ο, σίγουρα μένεις όσο πιο μακριά μπορείς από αυτά τα άτομα!
4Το άτομο με την αρνητική ενέργεια

Είναι συνήθως αυτά τα άτομα που αρχίζουν να παραπονιούνται για το πόσο δύσκολες πρόκειται να είναι οι εξετάσεις… 1 μήνα πριν αρχίσει η εξεταστική περίοδος!
Ένα γεγονός που -ίσως- σου αλλάξει την ψυχολογία ή θα σε κάνει να βαριέσαι να περνάς πολύ χρόνο μαζί τους. Αυτό το άτομο ασχολείται συνήθως με τις εξετάσεις, χωρίς όμως να ασχολείται με τη μελέτη.
5Ο τύπος “Εν ξέρω τίποτε!”

Αυτό το άτομο είναι σχεδόν πάντα μέλος της παρέας σου και αρχίζει να λέει ότι δεν ξέρει τίποτα λίγο πριν την εξέταση. Εσύ πάντα ως καλός φίλος/η προσπαθείς να τον ενθαρρύνεις, λέγοντας του ότι θα τα θυμηθεί όλα εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα -ίσως- σε κάνει να αφιερώσεις πολύ χρόνο σ’ αυτήν τη συζήτηση.
Όμως, κατά βάθος ξέρεις ότι ξέρει περισσότερα από εσένα και του αρέσει να είναι λίγο δραματικός, ενώ δεν εκπλήσσεσαι όταν μαθαίνεις τα αποτελέσματα της εξέτασης του/της!
6Ο/Η φίλος/η που “διαβάζετε” μαζί

Το μόνο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο τύπο είναι ότι απλά δεν μπορείτε να διαβάσετε μαζί… επειδή καταλήγετε να μιλάτε για οτιδήποτε άσχετο!
Συνήθως, οι περισσότεροι φοιτητές έχουν καταλάβει κατά τη διάρκεια της χρονιάς με ποιους μπορούν να διαβάσουν και με ποιους όχι. Αλλά αυτός δεν λέει να το καταλάβει και μάλλον εσύ είσαι ένα από τα κίνητρά του για να ανοίξει κανένα βιβλίο.
Βέβαια, μην εκπλαγείς αν έρθει να ζητήσει εξηγήσεις γιατί πήγες καλύτερα από εκείνον στην εξετάση, ρωτώντας: “Πώς τζιαι έγραψες καλύττερα που έμενα, αφού εδκιαβάζαμε μαζί;!”