fbpx

Μάθε όσα δεν ήξερες για τη σημαία που έγινε Viral αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο!

Η Πέμπτη 17/05, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας.

Από εκείνη τη μέρα, βλέπουμε να γίνονται δημοσιεύσεις σε σελίδες στο Facebook αλλά και σε διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης σχετικά με την ύψωση και την κλοπή της Σημαίας – Ουράνιο Τόξο, Σημαία της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ας κοιτάξουμε μαζί τα γεγονότα:

 

1
Τι έκανε ο Όμιλος ΛΟΑΤ+ και Φίλων Πανεπιστημίου Κύπρου;

Αρχικά για διάστημα 2 μηνών ο Όμιλος σύλλεγε υπογραφές από άτομα που φοιτούν, εργάζονται ή κάνουν έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ύψωση της Σημαίας της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στις 17/03.

Η πράξη αυτή θα συνέβαινε για να αναδείξει τη σημαντικότητα ορατότητας της κοινότητας ΛΟΑΤ+ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για να γίνει μια αρχή για υιοθέτηση μιας πιο περιεκτικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έκανε δεχτό το αίτημα του ομίλου με ομοφωνία και έτσι είδαμε τη Σημαία να υψώνεται μπροστά στο κτίριο της συγκλήτου την 17η Μαΐου.

2
Τι δήλωσε επίσημα η Σύγκλητος;

Όπως επίσημα ανέφερε το Ίδρυμα, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, η πράξη αυτή ήταν μια ένδειξη αλληλεγγύης και πίστης στην ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με την ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Facebook, υπήρξε βομβαρδισμός σχολίων που κάθε άλλο παρά μηνύματα αλληλεγγύης δεν ήταν.

Σχόλια γεμάτα ομοφοβία, τα οποία κινήθηκαν σε άξονες όπως αφύσικο – ανωμαλία και ανηθικότητα – αμαρτία.

Ευτυχώς τα σχόλια υπεράσπισης της πράξης του Πανεπιστημίου Κύπρου και γενικότερα της ΛΟΑΤ+ Κοινότητας, υπήρχαν εκεί ως ηλιαχτίδες να φωτίζουν την αλήθεια, γύρω από θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και γενικότερα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

3
Τι ακολούθησε όμως;


Απογοητευτικό γεγονός αποτέλεσε το ότι το ίδιο βράδυ 5 άτομα, που εικάζεται ότι ήταν φοιτητές του ΠΚ αποφάσισαν να αναδείξουν το μίσος τους, κλέβοντας τη σημαία ουράνιου τόξου. Έκοψαν τον ιστό, κατέβασαν την σημαία και έφυγαν με τρόπαιο της άτολμης πράξης τους – τη Σημαία του Ουράνιου Τόξου.

Παρακολουθήσαμε την άμεση τοποθέτηση αναρτήσεων σε πολλά προφίλ, όπως του Ομίλου ΛΟΑΤ+ και Φίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου, που καταδίκασε το γεγονός ως πράξη μίσους και έγκλημα ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδίκασε το γεγονός την Δευτέρα 21/05 μέσα από την Ανακοίνωση Τύπου του.

4
Εκδήλωση Διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε μορφή Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας

Την ίδια μέρα ο Όμιλος ΛΟΑΤ+ και Φίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ο κόσμος που προσήλθε στη διαμαρτυρία, μεταξύ άλλων και Ακαδημαϊκό προσωπικό, αναφέρθηκε σε προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης της ΛΟΑΤ+ κοινότητας μέσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Φυσικά, το μήνυμα της βραδιάς ήχησε δυνατό και πολύχρωμο προς όλα τα άτομα. Η εκδήλωση τελείωσε με μικρή πορεία προς τα κτίρια της Συγκλήτου, δίπλα από τον ιστό που κυμμάτιζε η Σημαία.

Ως νέος 23 χρονών, ως ομοφυλόφιλος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, βλέπω ότι μια σημαία δεν είναι αρκετή για να αναδείξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως χώρο σεβασμού και στήριξη της διαφορετικότητας και των ίσων δικαιωμάτων για όλους.

Ακόμη υπάρχουν άτομα – και τι πιο λυπητερό κατ’ εμένα, φοιτητές του ΠΚ – που όχι μόνο δεν υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα, αλλά δεν μπόρεσαν να δείξουν ανοχή στη σημαία που τη συμβολίζει, για λιγότερο από μία μέρα.

Η πράξη κλοπής, αν μη τι άλλο, μας υπενθυμίζει γιατί η Πορεία Υπερηφάνειας είναι αναγκαία, και κυρίως, γιατί ο Όμιλος ΛΟΑΤ+ και Φίλων Πανεπιστημίου Κύπρου χρειάζεται να υπάρχει.

5
Ο αγώνας για τα Ίσα Δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ δεν έχει τελειώσει

Περπατάμε όλοι μαζί, κρατώντας ψηλά τη σημαία. Εγώ και εσύ που πιστεύεις στη καθολικότητα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την πρώτη Κυριακή του Ιούνη, στις 03/06.

Ενώνουμε τη φωνή μας μέσω του συνθήματος  “Κάνε την Αλλαγή” για να μπορέσουμε να τη φέρουμε!

 


Πιο κάτω ακολουθούν οι σύνδεσμοι με τα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το περιστατικό:

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending