fbpx

5 κυπριακά χωριά που είναι διάσημα για διαφορετικούς λόγους!

Χωριό μου χωριουδάκι μου! Ο καθένας καυχιέται για το δικό του χωριό κάθε φορά που αναφέρονται χωριά της Κύπρου σε μια συζήτηση.

Στην Κύπρο υπάρχουν χωριά που είναι διάσημα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πάμε να πάρουμε μια “χωριάτικη γεύση” με τις πληροφορίες που μαζέψαμε.

Δες πιο κάτω τους λόγους που τα έκαναν διάσημα:

1
Ανώγυρα – Παστέλι από Χαρούπι

Το χωριό Ανώγυρα απέχει 45 χιλιόμετρα από την επαρχία Λεμεσού και βρίσκεται στα σύνορα της επαρχίας Πάφου. Η Ανώγυρα είναι διάσημη για την παραδοσιακή παρασκευή παστελιού. Μάλιστα, στο χωριό μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο Παστελιού  το οποίο γινόταν με τα χαρούπια ή τον “μαύρο χρυσό” όπως συνήθιζαν να τον λένε.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν επαγγελματικά με την παρασκευή του παστελιού από χαρούπι. Μάλιστα οι γυναίκες ήταν αυτές που διάλεγαν τα χαρούπια να είναι μεγάλα ούτως ώστε να έχουν πολύ “μέλι” – το γνωστό χαρουπόμελο!

Τον χυμό από τα χαρούπια τον έλεγαν σσιερεπέττι. Οι γυναίκες έβραζαν το σσιερεπέττι σε χαμηλή φωτιά και το ανακάτευαν για 7 ώρες μέχρι να πήξει και να γίνει παστέλι.

Αχ και να είχαμε λίγο παστελάκι τώρα!

2
Φοινί – Αγγειοπλαστική

Το Φοινί είναι ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού κτισμένο στην οροσειρά του Τροόδους. Το Φοινί είναι διάσημο για την αγγειοπλαστική του τέχνη. Κάθε σπίτι στο Φοινί ήταν και ένα αγγειοπλαστείο και πολλοί από τους κάτοικους του χωριού το είχαν σαν επάγγελμα.

Τους άντρες τους έλεγαν πιθαράδες επειδή έφτιαχναν τα πιθάρια, ενώ οι γυναίκες κατασκεύαζαν περισσότερο κούζες, στάμνες, κηροπήγια ή βάζα.

Στο χωριό υπάρχει ένα μικρό εργαστήρι αγγειοπλαστικής που μπορείς να επισκεφτείς και να δεις πώς γίνονται τα αγγεία.

Θυμάσαι το κέρμα των 10 σεντ της λίρας; Στην πίσω όψη ήταν αποτυπωμένο ένα γνωστό φοινιώτικο αγγείο.

3
Αγρός – Τριαντάφυλλο

Στη λίστα μας δεν μπορεί να λείπει ο Αγρός που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Ο Αγρός με το πλέον διάσημο τριαντάφυλλο “Ρόζα η Δαμασκηνή” έχει κάνει θεσμό τη γιορτή του τριανταφύλλου κάθε Μάιο.

Στη γιορτή αυτή πρέπει να σηκωθείς από τις 5 το πρωί για να πας να δεις την συγκομιδή των τριαντάφυλλων, γιατί τα ρόδα πρέπει να τα μαζέψεις πριν τους χτυπήσει ο ήλιος.

Η θερμότητα του ήλιου κάνει τα έλαια να εξατμίζονται. Μετά την συγκομιδή τα τριαντάφυλλα θα πάνε στους αποστακτήρες για να γίνει η απόσταξη. Τα παράγωγα του μπορούν να είναι από ροδόσταγμα μέχρι και κρέμες χεριών.

4
Όμοδος- Πίνε κρασί να ‘χεις ζωή

Το Όμοδος είναι ένα από τα καλύτερα κρασοχώρια της Λεμεσού. Το Ομοδίτικο κρασί φτιάχνεται από εκλεκτά σταφύλια και έτσι το κρασί είναι εύγευστο. Είναι ίσως το διασημότερο κρασί  στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Όμοδος μπορείς να επισκεφτείς τον Ληνό το οποίο είναι ένα μεσαιωνικό πατητήρι σταφυλιών. Εκεί μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του σταφυλιού.

Το κρασί στο Όμοδος είναι παλιά τέχνη και, σύμφωνα με την παράδοση, ο μέθυσος σουλτάνος Σελήμ ο Β’ ήρθε να κατακτήσει το νησί για να έχει δικό του αυτό το περίφημο κρασί.

5
Πεδουλάς – Παγωτό κεράσι

Ο Πεδουλάς είναι ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και είναι διάσημος για την παραγωγή κερασιού. Το υψόμετρο του χωριού που είναι 1100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έκανε τον τόπο ιδανικό για την παραγωγή των κερασιών.

Ο Πεδουλάς το 2017 άρχισε και το πρώτο φεστιβάλ κερασιού και στις 9/6/2018 πραγματοποιείται το 2ο φεστιβάλ. Εάν δεν έχεις κάτι άλλο, σημείωσέ το στην ατζέντα σου και  ετοιμάσου για χορό, τραγούδι και πολλά κεράσια.

Ξέρεις άλλα χωριά που είναι γνωστά για συγκεκριμένους λόγους στην Κύπρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending