fbpx

5 φάσεις που μπορούσαν να αλλάξουν την ιστορία του Μουντιάλ αν υπήρχε το VAR!

VAR ή Video Assistant Referee. Το “καινούριο φρούτο” που μπήκε στο ποδόσφαιρο με το πρώτο μεγάλο τουρνουά που χρησιμοποιήθηκε να ήταν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017.

Οι απόψεις για τη χρησιμότητα του διίστανται. Από τη μια υπάρχουν οι ρομαντικοί που υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο χάνει μέρος της γοητείας του με τη χρήση βίντεο προς βοήθεια του διαιτητή, ενώ από την άλλη υπάρχουν οι πιο ρεαλιστές που θεωρούν πως έτσι το έργο του διαιτητή γίνεται ευκολότερο και μειώνονται οι αδικίες.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το VAR έχει ήδη χρησιμοποιηθεί (σε περιπτώσεις διεκδίκησης πέναλτι), καθορίζοντας μάλιστα στο τέλος αποτελέσματα (βλέπε Σουηδία-Κορέα 1-0 για τον 6ο όμιλο).

Σκέφτηκες ποτέ όμως τι θα γινόταν αν υπήρχε το VAR σε Παγκόσμια Κύπελλα του παρελθόντος; Αν όχι, το έκανα εγώ για ‘σένα!

Πιο κάτω θα δεις 5 φάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιστορία του Μουντιάλ αν υπήρχε το VAR:

1
Το τέρμα του Geoff Hurst το 1966

Αν το 1966 υπήρχε το VAR μια από τις μεγαλύτερες διαφωνίες, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ποδοσφαίρου θα είχε λάβει τέλος άμεσα!

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αγγλία και Γερμανία έμειναν στο 2-2 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και οδηγήθηκαν στην παράταση.

Εκεί, στο 101′ ο επιθετικός των “τριών λιονταριών”, Geoff Hurst, υποδέχτηκε την μπάλα, γύρισε και σούταρε. Η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γερμανού τερματοφύλακα,  Hans Tilkowski και στο έδαφος. Πέρασε όλη η μπάλα τη γραμμή ή όχι;

Για τους Άγγλους σαφέστατα ναι και προσπάθησαν να το αποδείξουν και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Για τους Γερμανούς όχι και πραγματοποίησαν μελέτες για να το υποστηρίξουν!

Το VAR θα διέλυε κάθε αμφιβολία από τότε και αυτή η συζήτηση δεν θα υπήρχε 52 χρόνια μετά!

2
Το πέναλτι στον τελικό του 1990

Το Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία θεωρείται από τα χειρότερα όλων των εποχών. Μόνο το Καμερούν έδωσε λίγη ζωντάνια σε ένα τουρνουά που το θέαμα ήταν λιγόστό.

Ο τελικός ανάμεσα σε Γερμανία και Αργεντινή δεν ξέφυγε από το μοτίβο της μετριότητας. Ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Andreas Brehme στο 85′ έκρινε τον παγκόσμιο πρωταθλητή, αλλά η χρήση του VAR ίσως άλλαζε την ιστορία του παιχνιδιού.

Αυτό γιατί μάλλον κερδίζει το πέναλτι ο Rudi Voeller με την πτώση του στη διεκδίκηση με τον Sensini, παρά το δικαιούται.

Αν η χρήση βίντεο αποδείκνυε ότι δεν υπήρχε πέναλτι, τότε η παράταση και ίσως τα πέναλτι (με βάση την εικόνα του αγώνα) να έκριναν τον Παγκόσμιο πρωταθλητή.

3
Το χτύπημα του Schumacher στον Battiston (1982)

Πρόκειται για μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Καθόλου τυχαία δεν έμεινε γνωστή ως “η τραγωδία της Σεβίλλης”, αφού αν και πέρασαν 36 χρόνια συζητιέται και σχολιάζεται μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1982 βρέθηκαν αντιμέτωπες η Γαλλία και η Γερμανία. Στο 57′ της αναμέτρησης και με το σκορ στο 1-1, ο Patrick Battiston βγήκε φάτσα με τον Γερμανό τερματοφύλακα, Harald Schumacher τον οποίο και πλάσαρε.

Ο τερματοφύλακας της “mannschaft” έπεσε με το γόνατο πάνω στον Γάλλο, σπάζοντας του 3 πλευρά και προκαλώντας του προβλήματα στην πλάτη.

Αν υπήρχε το VAR τότε, ο Schumacher θα δεχόταν την κόκκινη κάρτα (ούτε κίτρινη δεν είδε από τον διαιτητή) και η Γαλλία θα κέρδιζε πέναλτι, κάτι που ίσως της εδινε την πρόκριση στον τελικό (εκεί που πέρασε τελικά η Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι).

4
Το τέρμα του Lampard απέναντι στη Γερμανία (2010)

Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, φάση των 16, Γερμανία – Αγγλία. Οι Γερμανοί προηγούνται νωρίς με 2-0, με τους Άγγλους να μειώνουν στο 37′ (2-1) και δευτερόλεπτα αργότερα να “βγάζουν” μια φάση που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε η FIFA τη χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Ο Frank Lampard έπιασε ένα σουτ λίγο έξω από την περιοχή του Manuel Neur. Η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και ακολούθως στο έδαφος, αλλά σε αντίθεση με το ’66, ξεκάθαρα εντός τέρματος.

Το τέρμα ωστόσο δεν κατοχυρώθηκε, οι Άγγλοι δεν ισοφάρισαν ποτέ (ηττήθηκαν τελικά με 4-1) και οι Γερμανοί προχώρησαν μέχρι τα ημιτελικά. Με το VAR οι Άγγλοι θα ισοφάριζαν και ίσως η εξέλιξη του ματς να ήταν τελείως διαφορετική.

5
Νότιος Κορέα – Ιταλία και Νότιος Κορέα – Ισπανία (2002)

https://www.youtube.com/watch?v=PeQWjPphOH0

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Η πιο μεγάλη από αυτές ήταν η πρόκριση της συνδιοργανώτριας Νοτίου Κορέας μέχρι τα ημιτελικά.

Βέβαια, η πορεία της ήταν αμφιλεγόμενη. Συγκεκριμένα, στα παιχνίδια με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, οι Ευρωπαίοι αντιπάλοι της αποκλείστηκαν έχοντας πολλά παράπονα από την διαιτησία.

Στη φάση των 16, οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από τους Κορεάτες φωνάζοντας για 3 πέναλτι και την άδικη αποβολή του Totti (η 2η κίτρινη κάρτα ήταν για θέατρο), αλλά και πολλές αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του διαιτητή.

Στα προημιτελικά, οι Ισπανοί είδαν 2 καθαρά τους τέρματα να ακυρώνονται ως οφσαίντ, πριν αποκλειστούν τελικά στη διαδικασία των πέναλτι.

Όπως κατάλαβες, πιθανότατα το VAR να δικαίωνε κάποια από τις 2 ομάδες με την ιστορία του τουρνουά να ήταν στην τελική πολύ διαφορετική από ότι ήταν.

Ποια άλλη φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου νομίζεις πως θα “καθάριζε” το VAR;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending