5 γνωστές αδελφοποιήσεις οπαδών μας με οπαδούς του εξωτερικού! (Part 1)

Andreas Papanicolaou
Sports Journalist - Contributor
bvb-fotos.de

Αρκετές ομάδες οπαδών κυπριακών και ελληνικών ομάδων έχουν αδελφοποιηθεί ή διατηρούν καλές σχέσεις με ομάδες του εξωτερικού.

Είναι τακτική που συνηθίζεται από οπαδούς κοινών αντιλήψεων ανά τον κόσμο για σύσφιξη των θέσεων και για ενα πιο δυνατό οπαδικό κίνημα παγκόσμια.

Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές χαρακτηριστικές αδελφοποιήσεις:

 

1 Ομόνοια – Standard Liege

facebook.com/Ultras-Inferno-1996

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας διατηρούν καλές σχέσεις με τους Ultras Inferno της Standard.

Οι “πράσινοι” βέβαια έχουν καλές σχέσεις και με άλλες ομάδες με αριστερές πεποιθήσεις (π.χ. St. Pauli). Οι οπαδοί των 2 αυτών ομάδων είχαν αναρτήσει στο παρελθόν πανό υπέρ της Ομόνοιας, κατά της ταυτοποίησης και της κάρτας οπαδού.

2 Ανόρθωση – OFK Beograd και Dynamo Moscow

ultrasfamagusta.com

Οι “Μαχητές” διατηρούν αδελφοποίηση με δύο ομάδες που έχουν ίδια χρώματα με την “Μεγάλη Κυρία”. Πρόκειται για τις OFK Beograd (οπαδικό κίνημα “Blue Union”) και Dynamo Moscow (οπαδικό κίνημα “Ultras Dynamo”).

Η αδελφοποίησή τους ονομάζεται “Blue-White Brotherhood”. Μάλιστα, στον αγώνα του 2014 ανάμεσα σε Dynamo Μoscow και Ομόνοια, αναρτήθηκε πανό της συγκεκριμένης αδελφοποίησης στο ΓΣΠ.

3 Άρης Θεσσαλονίκης – Borussia Dortmund

feedyeti.com

Το οπαδικό κίνημα “Super 3” των οπαδών του Άρη Θεσσαλονίκης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους επίσης “κιτρινόμαυρους” της Borussia Dortmund (σύνδεσμος “The Unity”).

Αρκετά συχνά, οι οπαδοί των Γερμανών παρευρίσκονται σε αγώνες του Άρη στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει και το αντίστοιχο με τους Θεσσαλονικείς στο Dortmund, ενώ πολλές φορές αναρτώνται πανό από την μια ομάδα υπέρ της άλλης.

Οι “Αρειανοί” διατηρούν καλές σχέσεις και με άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα με την Saint-Étienne,την Watford και την Boca Juniors.

4 ΠΑΟΚ – Partizan

lamiasports.com

Ισχυρές σχέσεις έχει και ο ΠΑΟΚ, με την σερβική Partizan Βelgrade. Ίδιο χρώμα αλλά και ίδια θρησκεία.

Συχνά, παρατηρούμε να υπάρχουν πανό της μιας ομάδας για την άλλη και κάποτε γίνονται μετακινήσεις των “Grobari” στη Θεσσαλονίκη και της ”Θύρα 4” στο Βελιγράδι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Σέρβοι είχαν αρχικά αδελφοποιηθεί με την ΑΕΚ το 1999, όταν οι “κιτρινόμαυροι” ταξίδεψαν στην εμπόλεμη ζώνη της Σερβίας για να αγωνιστούν σε φιλικό αγώνα με την Partizan, ούτως ώστε να στείλουν μήνυμα ειρήνης.

Ωστόσο, η αδελφοποίηση των 2 ομάδων “γκρεμίστηκε” το 2003 μετά από μια παρεξήγηση, όταν οι ΑΕΚτζήδες προτίμησαν να καθίσουν στο Vélodrome με τους οπαδούς της Marseille (οι οποίοι τους φιλοξενούσαν στη Γαλλία για τον αγώνα της ΑΕΚ με την Monaco), αντί με τους Παρτιζάνους.

5 Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας

mondo.rs

Η “Θύρα 7” διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τους “Delije” από το 1986 με αφορμή έναν αγώνα των Σέρβων με τον αιώνιο αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκό. Είναι παρόμοια περίπτωση αδελφοποίησης με αυτήν των Partizan και ΠΑΟΚ.

Οι μεταξύ αγώνες των 2 ομάδων γίνονται σε γιορτινό κλίμα και σε εξαιρετική ατμόσφαιρα από τα 2 οπαδικά κινήματα.

Εν καιρώ πολέμου έγινε φιλικό και μεταξύ Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα το 1994, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης.

Ποιες άλλες αδελφοποιήσεις έχεις εσυ στα υπόψη σου;