fbpx

5 εθνικές ομάδες που πέρασαν κρίση κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ενός κακού, μύρια έπονται” που πάει να πει πως αν γυρίσει η τύχη σου, τότε όλα θα πάνε στραβά. Είχαν απίστευτη σοφία, βλέπεις, οι αρχαίοι πρόγονοι μας.

Γιατί τα γράφω αυτά; Επειδή η κρίση που πέρασε η εθνική Αργεντινής, αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν το κλίμα στα αποδυτήρια της εθνικής Γερμανίας να μην ήταν και το καλύτερο στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έφεραν στο μυαλό μου παρόμοιες περιπτώσεις.

Περιπτώσεις, δηλαδή, εθνικών ομάδων που κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (ή στο δρόμο για αυτό) πέρασαν από κρίση.

Πιο κάτω μπορείς να δεις 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

1
Γαλλία (2010)

Πιθανότατα ούτε ο Αισχύλος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα σενάριο σαν αυτό που έζησε η εθνική Γαλλίας στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το 2010.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν καν οι τρικολόρ πάνε στην αφρικανική χώρα, αφού οι ποδοσφαιριστές δεν εμπιστεύονταν τον προπονητή τους, Raymond Domenech, ενώ ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι οπαδοί πίστευαν στις δυνατότητες της ομάδας τους.

Σύντομα ξεκίνησαν και οι καυγάδες ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, ενώ στο ημίχρονο του παιχνιδιού με το Μεξικό (έχασαν με 2-0) ο Nicholas Anelka έβρισε τον Domenech και εκδιώχθηκε από την ομάδα με τα “όμορφα” να συνεχίζονται!

Ο αρχηγός Patrice Evra και ο προπονητής φυσικής κατάστασης των τρικολόρ τσακώθηκαν μεταξύ τους, με τους παίχτες να δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους για την αποπομπή του Anelka και να αρνούνται να προπονηθούν.

Τελικά, αποκλείστηκαν, αφού έχασαν και από τη Νότιο Αφρική (2-1) και επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους σε θέσεις economy class, αφού κρίθηκαν ανίκανοι να εκπροσωπούν τη Γαλλία, από τον πρόεδρο της χώρας, Nicolas Sarkozy.

2
Τόγκο (2006)

Το 2006 το Τόγκο, μια από τις πιο μικρές χώρες της Αφρικής, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αντί όμως οι ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν, απαίτησαν από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία τα πριμ τους αξίας 40 χιλιάδων δολλαρίων, αλλιώς δεν θα κατέβαιναν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Τελικά δέχτηκαν να παίξουν χάνοντας όμως και τα 3 παιχνίδια τους απέναντι σε Ελβετία, Γαλλία και Νότιο Κορέα και πετυχαίνοντας μόλις 1 τέρμα.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, o Γερμανός προπονητής τους, Otto Pfister, παραιτήθηκε (πριν ανακαλέσει και παραμείνει τελικά στον πάγκο), αηδιασμένος από τις συνεχείς απειλές του αρχηγού του Τόγκο, Jean-Paul Abalo (που πέρασε και από τον ΑΠΟΕΛ) ότι δεν θα προπονηθεί αν δεν πληρωθεί!

3
Ιταλία (1974)

To 1974 η Ιταλία έμπαινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο σαν ένα από τα φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο.

Στην πραγματικότητα όμως η “σκουάντρα ατζούρα” ήταν χωρισμένη ανάμεσα στους “βόρειους” και τους “νότιους”, αλλά και ανάμεσα στους νέους και τους παλιούς.

Η ανήσυχη ηρεμία που επικρατούσε στο ιταλικό στρατόπεδο διαταράχθηκε μια και καλή όταν στο παιχνίδι απέναντι στην Αϊτή.

Ο Giorgio Chinaglia έγινε αλλαγή από τον προπονητή του, Ferruccio Valcareggi και απογοητευμένος, αφού τον έβρισε πήγε κατευθείαν στα αποδυτήρια.

Αφού αποκλείστηκαν από τους ομίλους (με μόλις μια νίκη), Ιταλοί μετανάστες στη Γερμανία επιτέθηκαν στο λεωφορείο της ομάδας με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα των Ιταλών,  Enrico Albertosi, να γρονθοκοπεί οπαδό!

4
Δυτική Γερμανία (1974)

Μπορεί η Δυτική Γερμανία να κατέκτησε στο τέλος το Μουντιάλ του 1974, αλλά κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν η πορεία της!

Πριν την έναρξη του τουρνουά, οι ποδοσφαιριστές της “νασιονάλμανσαφτ” απαιτούσαν ψηλότερα πριμ με τον προπονητή τους, Helmut Schon, να απειλεί πως θα παρατάξει την αναπληρωματική ομάδα αν δεν συμμορφωθούν και τον Paul Breitner να απειλεί με τη σειρά του πως θα τα μαζέψει και θα φύγει!

Με τον Schon στα όριο της κατάθλιψης, κουμάντο στην ομάδα έκανε ουσιαστικά ο Franz Beckenbauer, που παρά την ήττα από την Ανατολική Γερμανία οδήγησε τους συμπατριώτες του μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Ούτε και τότε ηρέμησαν τα πράγματα όμως, αφού οι ποδοσφαιριστές πληροφορήθηκαν πως στο πάρτι κατάκτησης δεν ήταν ευπρόσδεκτες οι γυναίκες τους. Ο Gerd Muller, μάλιστα, αηδιασμένος αποσύρθηκε άμεσα από την εθνική!

5
Καμερούν (2014)

Οι Καμερουνέζοι ποδοσφαιριστές αρνούνταν να ταξιδέψουν στη Βραζιλία το 2014, αν πρώτα δεν πληρώνονταν τα πριμ που απαιτούσαν (61 χιλιάδες δολλάρια ο καθένας).

Τελικά, πείστηκαν και ταξίδεψαν στη χώρα της σάμπα, αλλά πραγματοποίησαν απογοητευτικότατη πορεία. Τερμάτισαν τελευταίοι χωρίς βαθμό και με συντελεστή τερμάτων 1-9 σε ένα όμιλο που περιλάμβανε τις Βραζιλία, Μεξικό και Κροατία.

Μάλιστα, τόσο κακό ήταν το κλίμα στα “ανίκητα λιοντάρια”, που στο παιχνίδι απέναντι στη “hrvartska”, o Assou-Ekoto μάλωσε με τον συμπαίκτη του, Benjamin Moukandjo, δοκιμάζοντας να τον κουτουλήσει!

Ήξερες αυτές τις ιστορίες “κρίσης” σε Παγκόσμια Κύπελλα του παρελθόντος;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending