fbpx

5 πράγματα που ζήσαμε για πρώτη φορά στο φετινό Μουντιάλ!

Μπορεί για πολλούς το πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο να ξεκινά μετά τη φάση των ομίλων, στα νοκ-άουτ παιχνίδια δηλαδή, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το φετινό Μουντιάλ μας πρόσφερε ήδη πολλές συγκινήσεις.

Αποκλεισμούς – σοκ παραδοσιακών ποδοσφαιρικών υπερδυνάμεων, προκρίσεις στην επόμενη φάση που κρίθηκαν σε ένα πλασέ (βλέπε Αργεντινή και Ιράν), αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Ακολούθως μπορείς να βρεις 5 στοιχεία που συναντήσαμε για πρώτη φορά φέτος και σου τα παρουσιάζω. Δες ποια είναι:

 

1
Το Video Assistant Referee (VAR)

Χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετά πρωταθλήματα, χρησιμοποιήθηκε και στο περσινό Confederations Cup, αλλά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το VAR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στη Ρωσία.

Εξαιτίας του λοιπόν, μάθαμε τη κίνηση που κάνει ο διαιτητής στην πιο πάνω φωτογραφία, μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι διαμαρτυρίες και οι φωνές για αδικίες απο τους διαιτητές (λάθη βέβαια εξακολουθούν να γίνονται και δεν θα σταματήσουν ποτέ), ενώ αυξήθηκαν κατά πολύ τα πέναλτι (24 στη φάση των ομίλων).

2
Ομάδα αποκλείστηκε στις κάρτες!

Με το τέλος της 2ης αγωνιστικής των ομίλων, έπαιζε πολύ το σενάριο η πρόκριση σε κάποιο όμιλο να κριθεί στο fair play ή με άλλα λόγια στις πόσες κίτρινες κάρτες δέχθηκε μια ομάδα!

Έπαιζε αυτό το σενάριο, αλλά δεν το είδαμε στους πρώτους 6 ομίλους και πιστέψαμε πως ίσως τελικά δεν χρειαστεί.

Έλα όμως που χθες το απόγευμα για τον 8ο όμιλο, Σενεγάλη και Ιαπωνία ηττήθηκαν με 1-0 και τερμάτισαν έχοντας από 4 βαθμούς, συντελεστή τερμάτων 4-4.

Έτσι χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο των καρτών. Η αφρικανική ομάδα δέχθηκε 6 συνολικά και αποκλείστηκε, αφού η χώρα του “ανατέλλοντος ηλίου” δέχθηκε 4, “πληρώνοντας” ουσιαστικά την ισοφάριση από την Ιαπωνία στον μεταξύ τους αγώνα (2-2).

3
Η Γερμανία αποκλείστηκε για πρώτη φορά από τους ομίλους!

Η εθνική Γερμανίας συμμετείχε σε 19 από τα 21 Παγκόσμια Κύπελλα. Από αυτά, μόνο το 1938 αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, μέχρι που ήρθε το φετινό κάζο!

Η “νάσιοναλμανσαφτ” από το 1954 μέχρι το 2018 ήταν σταθερά μια από τις ομάδες που συνέχιζαν στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων, αλλά φέτος κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται!) να τερματίσουν τελευταίοι σε ένα όμιλο που περιελάμβανε το Μεξικό, τη Σουηδία και τη Νότιο Κορέα!

Έτσι, συνεχίζεται μια “κατάρα” που θέλει τον πρωταθλητή κόσμου στα τελευταία 3 Μουντιάλ να αποκλείεται στη φάση των ομίλων (Ιταλία το 2010, Ισπανία το 2014 και Γερμανία φέτος)!

4
Ο Messi έγινε ο πρώτος παίχτης που σκόραρε σαν έφηβος, σαν 20άρης και σαν 3οάρης!

Μπορεί να μην διανύει και το καλύτερο του τουρνουά ο Lionel Messi (και η εθνική Αργεντινής γενικότερα), αλλά το τέρμα που σκόραρε ο Αργεντινός σταρ απέναντι στη Νιγηρία έχει ειδική σημασία για τους λάτρεις της στατιστικής!

Αυτό γιατί ήταν ήταν το 100ο του φετινού Μουντιάλ και το 6ο του “ψύλλου” σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα (2006, 2010, 2014, 2018).

Έχει όμως ακόμα μια ειδική στατιστική σημασία, αφού ο Messi έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σαν έφηβος (το 2006 ήταν 19 χρονών όταν σκόραρε απέναντι στη Σερβία), σαν 20άρης (το 2014 που σκόραρε 4 φορές ήταν 27) και σαν 30άρης (31 φέτος)!

5
Δεν υπάρχει αφρικανική ομάδα στους 16 μετά το 1982!

Το φετινό Μουντιάλ ξεκίνησε με τη συμμετοχή 5 αφρικανικών ομάδων (Αίγυπτος, Μαρόκο, Νιγηρία, Σενεγάλη, Τυνησία). Με το τέλος της φάσης των ομίλων καμιά από αυτές δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Έτσι, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είναι το πρώτο μετά το 1982 που δεν θα έχει όμαδα από τη “μαύρη ήπειρο” στα νοκ-άουτ! Το 1986 ήταν το Μαρόκο, το 1990 ήταν το Καμερούν, το 1994 η Νιγηρία όπως και το 1998, ενώ το 2002 στους 16 ήταν η Σενεγάλη.

Το 2006 και το 2010 εκπρόσωπος της αφρικανικής ηπείρου στους 16 ήταν η Γκάνα και στο Μουντιάλ του  2014 ή Νιγηρία.

Φέτος, η φάση των 16 θα διεξαχθεί με 10 ευρωπαϊκές ομάδες, 4 νοτιοαμερικάνικες, 1 από την κεντρική Αμερική και 1 από την Ασία!

Τι κρατάς εσύ από το Μουντιάλ της Ρωσίας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending